Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση της Κίνας στον Biden: Οι ΗΠΑ να «μην παίζουν με τη φωτιά»

Αυστηρή προειδοποίηση της Κίνας στον Biden: Οι ΗΠΑ να «μην παίζουν με τη φωτιά»
Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εσκεμμένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της
Σχετικά Άρθρα

Να σταματήσουν να «παίζουν με τη φωτιά» στην Ταιβάν, προέτρεψε τις ΗΠΑ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, στην τελευταία από μία σειρά προειδοποιήσεων προς τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden για την ανάμιξή στις εσωτερικές υποθέσεις του Πεκίνου.
«Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις» είπε ο Wang αναφερόμενος στην κινεζική κυριαρχία επί του νησιού.
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εσκεμμένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να το αναγνωρίσουν το συντομότερο δυνατό», είπε ο Wang μιλώντας στο Συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος και προειδοποίησε λέγοντας:
«Σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος δεν έχει ηρεμία».

Υποχωρεί η αισιοδοξία της εκλογής Biden

Πάντως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της Κίνας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών σχετικά με την πανδημία και την παγκόσμια οικονομία.
«Ελπίζω ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ που θα ξαναρχίσουν τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή, θα μπορέσουν επίσης να προωθήσουν μία θετική αλλαγή στις διμερείς τους σχέσεις.
Ενώ η Κίνα είχε εκφράσει την αισιοδοξία της ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν με τις ΗΠΑ υπό τη διοίκηση Biden, εξακολουθεί να επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ουάσινγκτον για τις προβληματικές σχέσεις των δύο χωρών κατά την τετραετή προεδρική θητεία του Donald Trump.
Η κυβέρνηση Biden δεσμεύθηκε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημιουργήσει μια συμμαχική δυναμική απέναντι στην Κίνα, ακόμη και αν υποχωρήσει η αντικινεζική ρητορική της εποχής Trump, γράφει το Bloomberg.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Κίνα ως το καθοριστικό τεστ του αιώνα.
Αναλύοντας την αμερικανική προσέγγιση απέναντι στο Πεκίνο, έχει πει χαρακτηριστικά:
«Θα είναι ανταγωνιστική όταν πρέπει, συνεργατική όταν πρέπει και εχθρική όταν πρέπει».

Οι κόκκινες γραμμές

Γενικότερα, η Κίνα επιδιώκει να αποκαταστήσει ένα status quo μεταξύ των δύο χωρών, που επλήγη από τον Trump.
Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, επέβαλε κυρώσεις σε ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ, ενέκρινε την επίσκεψη μελών του υπουργικού συμβουλίου στην Ταϊβάν μετά από τέσσερις δεκαετίες και επέβαλε δασμούς σε περίπου 335 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά αγαθά ετησίως.
Οι δηλώσεις αυτές του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αποτελούν ένδειξη πως η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα συνεχιστεί.
Τα σχόλια του Wang απηχούν τα λόγια του Yang Jiechi, επιτρόπου Εξωτερικών του κυβερνώντος κόμματος, που ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην διασχίσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Κίνας.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα συνέκριναν τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις του Biden με εκείνες του προκατόχου του.
«Προτρέπουμε τη νέα διοίκηση στις ΗΠΑ να αναγνωρίσει πλήρως την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος της Ταϊβάν», δήλωσε ο Wang, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσει σωστά και πρακτικά το ζήτημα της Ταιβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης