Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Κίνηση καλής θέλησης αλλά και επίδειξης δύναμης στον εμπορικό «πόλεμο» με τις ΗΠΑ

Κίνα: Κίνηση καλής θέλησης αλλά και επίδειξης δύναμης στον εμπορικό «πόλεμο» με τις ΗΠΑ

Επεκτείνει την απαλλαγή από τους δασμούς σε 65 εισαγόμενα προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το Σεπτέμβριο

Σχετικά Άρθρα
Την επέκταση των απαλλαγών ως προς την επιβολή δασμών για 65 εισαγόμενα προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της ξυλείας και των ανταλλακτικών αεροσκαφών ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Η παράταση, που ισχύει στις 28 Φεβρουαρίου, θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021, ανέφερε το υπουργείο.
Τα προϊόντα έλαβαν εξαιρέσεις από «δασμολογικά αντίποινα» που επιβλήθηκαν από την Κίνα σε προϊόντα των ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός ιδιότυπο εμπορικού πολέμου που είχε κησύξει ο πρόεδρος Trump – η κυβέρνηση του οποίου έλαβε πλήθος μέτρων κατά των κινεζικών εταιρειών, όπως η αποπομπή τους από τη  Wall Street με την κατηγορία ότι συνδέονται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Oi κίνδυνοι

Την ίδια ώρα, η κινέζική κίνηση δεν είναι άνευ ουσίας, καθώς, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σε παραγωγή και μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, εάν ο Λευκός Οίκος επιδιώξει να «κόψει» τους δεσμούς με την Κίνα.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και της Rhodium Group σε ρεπορτάζ του CNBC στις 16 Φεβρουαρίου 2020.
Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επιδιώκει να διατηρήσει την σκληρή στάση του προκατόχου του απέναντι στην Κίνα, οι συντάκτες υπολογίζουν ότι τα δραστικά μέτρα θα είχαν τεράστιο κόστος για την αμερικανική οικονομία.
Την ίδια ώρα ο Biden στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να απεξαρτήσει την αμερικανική οικονομία και άμυνα από την επιρροή της Κίνας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως στην περίπτωση των ημιαγωγών που είναι κρίσιμοι για την αυτοκινητοβιομηχανία στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης αλλά και στα μέταλλα των σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητα για την αμυντική βιομηχανία.

Τα στοιχεία

Οι εκτιμήσεις τους περιλαμβάνουν τα εξής:
Απώλειες 190 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2025 εάν επεκταθούν οι δασμοί του 25% σε όλο το εμπόριο με την Κίνα.
Στην επόμενη δεκαετία η πλήρης εφαρμογή τέτοιου είδους δασμών θα «έτρωγε» από τη δυνητική ανάπτυξη των ΗΠΑ περί το 1 τρισ. δολάρια.
Εφάπαξ απώλειες έως και 500 δισ. δολαρίων εάν οι ΗΠΑ πουλήσουν το ήμισυ των άμεσων επενδύσεων, που έχουν πραγματοποιήσει στην Κίνα. Οι Αμερικανοί επενδυτές επίσης θα έχαναν 25 δισ. δολάρια ετησίωςσε κεφαλαιουχικά κέρδη.
Απώλεια 15 έως 30 δισ. δολαρίων ετησίως σε εξαγόμενες υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι η έρευνα για την έκθεση των 92 σελίδων άρχισε το 2019, πριν από την πανδημία

«Κατάκτησε» την ΕΕ

Ο κινεζικός «δράκος» όχι μόνο κατάφερε να ανακτήσει τη δυναμική του, αλλά και να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης το 2020, τη στιγμή που οι υπόλοιπες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου μετρούν ακόμη τις πληγές των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns.
Την ίδια στιγμή, η ισχυρή ζήτηση για ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό την εποχή της Covid-19 απογειώνει τις κινεζικές εξαγωγές, εκτοξεύοντας σε επίπεδα-ρεκόρ το εμπορικό πλέονασμα.
Μάλιστα, για πρώτη φορά, η Κίνα κατάφερε να υποσκελίσει τις ΗΠΑ και να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρυσό «μετάλλιο» και στις ξένες άμεσες επενδύσεις, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση την Αμερική.
Πού οφείλεται όμως η επιτυχία του Πεκίνου;

Πανδημία

Πώς τα κατάφερε εκεί που οι άλλες μεγάλες οικονομίες πασχίζουν ακόμη να βρουν το δρόμο προς την ανάκαμψη.
Τα στοιχεία δείχνουν την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.
Και παρότι ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό, κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της νόσου ενεργώντας με γρήγορα αντανακλαστικά και εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα, αποφεύγοντας έτσι να επαναλαμβανόμενα lockdowns που έχουν παραλύσει πολλές οικονομίες της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης