Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ προτείνει... βραχιόλι παρακολούθησης για όσους παραβιάζουν την καραντίνα

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ προτείνει... βραχιόλι παρακολούθησης για όσους παραβιάζουν την καραντίνα
Οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν στη χώρα τους από το εξωτερικό μπορούν πλέον να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία
Σχετικά Άρθρα

Μια εναλλακτική λύση προτείνουν οι Ισραηλινοί για την πανδημία του κορωνοϊού και την αναχαίτιση της.
Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν στη χώρα τους από το εξωτερικό μπορούν πλέον να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία: έχουν την επιλογή να προτιμήσουν ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης που ειδοποιεί τις αρχές αν παραβιαστεί η υποχρεωτική κατ’ οίκον απομόνωση.

Σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε την Δευτέρα (1/3) με 100 συσκευές που διατέθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, όπου η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί δραματικά λόγω των περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν στόχο την αποτροπή εισόδου νέων στελεχών του κορωνοϊού.
Οι επιβάτες που φτάνουν στη χώρα υποχρεώνονται να μείνουν έως και για δύο εβδομάδες σε ξενοδοχεία καραντίνας που πληρώνει η κυβέρνηση.
Πλέον όμως όσοι προτιμούν την απομόνωση κατ’ οίκον μπορούν να προτιμήσουν το νέο σύστημα που περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, μια συσκευή παρακολούθησης που τοποθετείται στον τοίχο και ένα κινητό τηλέφωνο.
«Είναι πολύ καλύτερο για εμάς να μην πάμε στο ξενοδοχείο» είπε στο Reuters ένας πολίτης που προέβη στην «δοκιμή».
Το σύστημα ενημερώνει αυτόματα τις αρμόδιες αρχές αν ο χρήστης απομακρυνθεί υπερβολικά από τη συσκευή παρακολούθησης ή αφαιρέσει το βραχιόλι από τον καρπό του.
Σύμφωνα με την εταιρεία SuperCom που ανέπτυξε το σύστημα, η εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

 Israel.jpg

Ανώτατο δικαστήριο Ισραήλ: Τέλος στην παρακολούθηση των κινητών για ιχνηλάτηση του κορωνοϊού

Χθες (1/3/2021) με απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απαγόρευσε ρητά τη σαρωτική χρήση του κινητού τηλεφώνου για την ιχνηλάτηση φορέων του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως μια «σοβαρή παραβίαση των ατομικών ελευθεριών».
Η τεχνολογία χρησιμοποιείται από τον Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση και αναχαίτιση της πανδημίας από την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας με την εύρεση των θέσεων (locations) των κρουσμάτων μέσω του κινητού τους και την αντιπαραβολή των θέσεων αυτών με τις θέσεις άλλων κοντινών κινητών για να διαπιστωθεί με ποιους ανθρώπους έχει έρθει σε επαφή κάθε κρούσμα.

Οι αντιδράσεις

Από την αρχή της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου ιχνηλάτησης.
Στην απόφασή του (1/3/2021), το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναφέρει ότι ανησυχεί ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Δίνει προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου στην κυβέρνηση να τερματίσει την αδιάκριτη χρήση της παρακολούθησης και επιπροσθέτως να την περιορίσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης