Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί μειώνονται παγκοσμίως τόσο απότομα τα κρούσματα και οι θάνατοι από Covid -19

Γιατί μειώνονται παγκοσμίως τόσο απότομα τα κρούσματα και οι θάνατοι από Covid -19
Που αποδίδεται τελικά η θεαματική υποχώρηση των κρουσμάτων του Covid -19 σε παγκόσμιο επίπεδο
Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία του Covid -19 υποχωρεί διεθνώς και όλοι οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν πτώση.
Υποχωρούν οι τρομακτικοί αριθμοί σε θανάτους και νοσηλείες.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η υποχώρηση είναι θεαματική κυρίως σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πολλοί αποδίδουν τη μείωση των κρουσμάτων διεθνώς στην επιβολή των lockdowns και την εκστρατεία εμβολιασμών.
Ωστόσο, η θεαματική αυτή βουτιά των κρουσμάτων ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου 2021, πολύ νωρίς για να αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα εμβολιασμών και να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, όπως παρατηρεί ο ιστότοπος Off – Guardian.con.

Η πτώση δεν οφείλεται στα εμβόλια

Ο Wafaa El-Sadr, καθηγητής επιδημιολογίας και ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, δήλωσε ότι οι μειωμένοι αριθμοί κρουσμάτων δεν μπορούν να αποδοθούν στο εμβόλιο κατά του Covid -19, επειδή έχει εμβολιαστεί μόλις το ένα δέκατο του πληθυσμού.
Επιπλέον, η υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών συμβαίνει ταυτόχρονα σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο και κάθε κράτος στον κόσμο δεν έχει τους ιδίους ρυθμούς στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ούτε τα lockdowns συνέβαλαν

Παράλληλα απορρίπτεται το επιχείρημα, πως η μείωση των κρουσμάτων διεθνώς οφείλεται στην επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων, καθώς η υποχώρηση καταγράφεται ταυτόχρονα σε χώρες, όπως η Σουηδία όπου δεν επιβλήθηκε lockdown και η Μεγάλη Βρετανία στην οποία ελήφθησαν σκληρές δρακόντειες απαγορεύσεις.
locks.JPG
Η παγκόσμια και απότομη υποχώρηση των θανάτων από Covid ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου και δη στις 26 του περασμένου μήνα, όπως φαίνεται στο κάτωθι γράφημα.

graphima.JPG



Τα ψευδώς θετικά τεστ

Όμως τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις μέρες;
Στις 13 Ιανουαρίου 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το πρόβλημα των ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανακαλύφθηκαν με δοκιμές PCR.
Μάλιστα προτείνει να επαναληφθούν τα τυχόν ασυμπτωματικά θετικά τεστ.
Έτσι δόθηκε εντολή στα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν τα κατώτατα όρια του κύκλου (τιμή CT) για δοκιμές PCR.
Οι τιμές άνω των 35 θα μπορούσαν να παράξουν ψευδώς θετικά κρούσματα Covid.

Πιο αξιόπιστοι οι μελλοντικοί έλεγχοι

Ουσιαστικά, ο ΠΟΥ εξασφάλισε ότι οι μελλοντικoί έλεγχοι θα είναι λιγότερο πιθανό να αποβούν ψευδώς θετικοί και θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολο να χαρακτηριστεί κάποιος ως ασυμπτωματικός.
Εν κατακλείδι, δεν παρατηρείται «μείωση των κρουσμάτων Covid» ή «υποχώρηση των θανάτων από Covid» σχολιάζει το δημοσίευμα.
Αυτό που συμβαίνει είναι η μείωση του αριθμού των απολύτως υγιών ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως « κρούσματα covid» με βάση ένα ψευδώς θετικό τεστ από μια αναξιόπιστη διαδικασία ελέγχων.
Επίλογος, πολλοί λιγότεροι άνθρωποι παγκοσμίως που έχουν χάσει τη ζωή τους από άλλες ασθένειες και είχαν ψευδώς χαρακτηριστεί κρούσματα του ιού, καταχωρούνται πλέον ως θύματα του Covid -19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης