Διεθνή

Γερμανία: Προσδοκά κέρδη 600 εκατ. ευρώ από το δημόσιο χρέος της έως το 2029

Γερμανία: Προσδοκά κέρδη 600 εκατ. ευρώ από το δημόσιο χρέος της έως το 2029

Ξεκινά ο διάλογος για την τρίτη άρση του φρένου χρέους με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον Μάρτιο – Το παρασκήνιο με την Επιτροπή Σοφών και οι σφοδρές αντιδράσεις εντός του CDU της καγκελαρίου Merkel

Σχετικά Άρθρα

Κέρδη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ (728 εκατομμύρια δολάρια) αναμένει η Γερμανία από το συνολικό δημόσιο χρέος της έως το 2029, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα υφιστάμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2021 το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Οι υπολογισμοί εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν μία οξεία συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το πότε το Βερολίνο πρέπει να ολοκληρώσει το τεράστιο πρόγραμμα δημοσιονομικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας και να επιστρέψουν στους συνταγματικά καθιερωμένους δημοσιονομικούς κανόνες για το ετήσιο επίπεδο ανόδου του χρέους του οποίους έχει αναστείλει το κοινοβούλιο για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021
 
Τα σενάρια

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν υπολογίσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την εξυπηρέτηση του χρέους βάσει δύο σεναρίων.
Στην πρώτό, τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ παραμένουν αμετάβλητα τα επόμενα 20 χρόνια, γεγονός που θα αυξήσει τα κέρδη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την εξυπηρέτηση του χρέους σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2039.
Στη δεύτερο, υπάρχει η υπόθεση ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται κατά 0,1% κάθε έτος.
Αυτό θα σήμαινε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε κόστος εξυπηρέτησης χρέους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2029, το οποίο θα αυξηθεί στα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2039.

Αβεβαιότητα

Η υφυπουργός Οικονομικών Bettina Hagedorn δήλωσε ότι οι υπολογισμοί ήταν μόνο εκτιμήσεις και υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου που εξετάζεται.
Η Γερμανία πέρυσι κέρδισε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα αρνητικά επιτόκια οδήγησαν το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του Βερολίνου σε χαμηλά επίπεδα.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η διεθνής φήμη του Βερολίνου για προσήλωση στη «δημοσιονομική ορθοδοξία» οδήγησαν το γερμανικό χρέος σε αρνητικά επιτόκια, ακόμη και σε μεγαλύτερες λήξεις.
 
«Συμβούλιο των Σοφών»

Την ίδια ώρα έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Angel Merkel σχετικά με το ποιος θα διοριστεί ως πρόεδρος του ισχυρού οικονομικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Γερμανίας, το γνωστό ως Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Κενή θέση

Η θέση θα παραμείνει κενή μόλις ο Lars Feld αποχωρήσει από το Συμβούλιο στο τέλος του μήνα, αφού ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, σοσιαλδημοκράτης, «μπλόκαρε» το διορισμό του οικονομολόγου για τρίτη θητεία, ενάντια στις επιθυμίες του CDU.
H υπόθεση είναι ένδεικη των βαθιών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των συγκυβερνώντων σήμερα CDU και του SPD σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που πρόκειται να ενταθούν πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αντιπαράθεση

Ο Feld αντιτίθεται στη δημοσιονομική επέκταση, τάσσεται υπέρ των μειώσεων στους φόρους και υποστηρίζει την επαναφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η κυβέρνηση αύξησε του δημόσιο χρέος κατά 130 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 και σχεδιάζει επιπλέον δανεισμό 180 δισ. ευρώ φέτος, το μεγαλύτερο ποσό στη μεταπολεμική ιστορία της.
Το CDU θέλει να επιστρέψει στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το συντομότερο δυνατό, ενώ πολλοί στο SPD, και ορισμένοι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Αριστεράς, θα ήθελαν να δουν να επιτραπεί η δημοσιονομική επέκταση με την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης