Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ καθώς οι επενδυτές δοκιμάζουν την ΕΚΤ

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ καθώς οι επενδυτές δοκιμάζουν την ΕΚΤ

Οι επενδυτές προσπαθούν να δουν μέχρι ποιον βαθμό οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να επιβάλουν τη θέση τους για χαλαρή νομισματική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ μετά την προσωρινή ανάπαυλα εξαιτίας των δηλώσεων της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους για τα κράτη τη Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2021.
Στον «πυρήνα του ευρώ», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς επέστρεψε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, που άγγιξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας (22/2).
Ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,31%, αφού μάλιστα στην αρχή της συνεδρίασης σκαρφάλωσε στο -0,28%.
Πριν από τις δηλώσεις της Lagarde, στην χθεσινή συνεδρίαση, είχε εκτοξευθεί στο υψηλό οκτώ μηνών, του -0,27%.
Στη Γαλλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων βάσης, στο -0,04%.

Περιφέρεια

Οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα ήταν μεγάλες, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ενισχύεται επτά μονάδες βάσης, στο 0,68%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς συνέχισε την ανιούσα, καθώς ενισχύθηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, στο 0,93%, με το spread να διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης.
Σε αντίστοιχη άνοδο και η απόδοση της παλαιάς 10ετίας που κινήθηκε στο 0,83%, ενώ το πενταετές «είδε» την απόδοσή του στο 0,13%.
Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν πιο περιορισμένος σήμερα, διαμορφούμενος στα 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39 εκατ. ευρώ έγιναν στη νέα 10ετία.

Η ΕΚΤ

«Η αγορά παραμένει νευρική και δεν έχει βρει ακόμη σημείο ισορροπίας», αναφέρει ο Christoph Rieger, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τα χαμηλότερα επίπεδα των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν η στρατηγική της ΕΚΤ είναι να παρέμβει λεκτικά και όχι να αυξήσει το ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η April LaRusse της Insight Investment αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές προσπαθούν να δουν μέχρι ποιό βαθμό οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να επιβάλουν τις θέσεις τους, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις τους ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει άκρως χαλαρή έως ότου η ανάκαμψη ενδυναμωθεί.

ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε κοντά στα χθεσινά ύψη, του 1,35%, παρά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος είπε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παραμένει «ασταθής και άνιση απέχοντας ακόμη πολύ από την πλήρη δυναμική της» και ότι θα χρειαστεί «αρκετός χρόνος» προτού η Fed εξετάσει αλλαγή των πολιτικών της.
«Παρότι περιμένουμε ότι οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον, θεωρούμε ότι οι φόβοι για σταθερή κλιμάκωση του πληθωρισμού έχουν φθάσει σε υπερβολικό επίπεδο», εκτιμά η UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης