Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και ομόλογα - Ήπια άνοδος σε Wall Street και Ευρώπη

Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και ομόλογα - Ήπια άνοδος σε Wall Street και Ευρώπη

Ήπια άνοδος στις αγορές με το βλέμμα στα ομόλογα

(Συνεχές Upd) Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 19/2 οι δείκτες στη Wall Street αντλώντας ώθηση από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Yellen, ότι είναι αναγκαία η έγκριση ενός μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης προκειμένου να ανάκαμψη η αμερικανική οικονομία.

H Yellen σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC τόνισε ότι είναι απαραίτητη η πρόσθετη δημοσιονομική προκειμένου η χώρα θα ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρότι κάποια οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας J. Biden για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέρριψε εξάλλου την ανησυχία για εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η νέα παρέμβαση της Yellen υπέρ της πρόσθετης δημοσιονομικής τόνωσης δίνει νέα ώθηση στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, που έχασε εν μέρει το momentum της αυτήν την εβδομάδα εν μέσω φόβων για άνοδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις των αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ και Ευρώπης, εν μέσω της ανησυχίας για τον πληθωρισμό, αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα.

G7: Μέτωπο με τους ηγέτες κατά Κίνας, Ρωσίας αλλά όχι «ψυχρό πόλεμο» επιδιώκει ο Biden

Συνεργασία για να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα όπως η Κίνα, θα ζητήσει από τους ηγέτες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, στην πρώτη του συμμετοχή στη σύνοδο των G7.
Ωστόσο δεν επιδιώκει έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» , σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος Biden θα εκμεταλλευθεί μία «εικονική επίσκεψη» στην Ευρώπη για να αποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως team player στις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις έπειτα από τέσσερα χρόνια διχαστικής πολιτικής στο πλαίσιο του σλόγκαν America First (Πρώτα η Αμερική) του Donald Trump.
Ο Joe Biden θα έρθει κομίζοντας δώρα - δέσμευση για συνεισφορά 4 δισ. δολαρίων στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και την προοπτική πακέτου δαπανών ύψους 2 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Πίσω η Δύση στη διπλωματία των εμβολίων - Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη

Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη δριμύτητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη εξαιτίας των πιο μεταδοτικών και πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων, το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερη και πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων.
Ελλείψει όμως εμβολίων, επιστήμονες, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο μαζική εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μια λύση θα ήταν να καθυστερήσει περαιτέρω η δεύτερη δόση των εμβολίων.
Ήδη Ισραηλινή επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 85% αποτελεσματικό κατά της covid ήδη από την πρώτη δόση.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει τη συζήτηση σχετικά με την καθυστέρηση χορήγησης της β’ δόσης έτσι ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.
Ένα δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι η δίκαιη διανομή των εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 10 έθνη έχουν διασφαλίσει το 75% των εμβολίων, τη στιγμή που 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν πως οι τεράστιες ανισότητες στην προμήθεια των εμβολίων, θέτει σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε χώρες που δεν θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός τους, να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις του ιού που ενδεχομένως να καταστήσουν άκυρα τα εμβόλια.
Αν και ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αποφασίζουν να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ για τη ραγδαία αύξηση των μεταλλάξεων.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.549 κρούσματα με τη βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη μετάλλαξη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 41 Πολιτείες, η νοτιοαφρικανική σε 9 Πολιτείες ενώ η βραζιλιάνικη σε 4 Πολιτείες.
Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα κατά 18% την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».

Συνέχισαν ανοδικά οι ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κινήσεις των αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ και Ευρώπης, εν μέσω της ανησυχίας για τον πληθωρισμό, αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα.
Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις τελευταίες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου από εταιρείες-σηματωρούς της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως οι Danone, Hermes, Renault, Allianz και Swiss Re μεταξύ άλλων,
Ορισμένοι πολιτικοί ανησυχούν ότι οι χώρες τους δανείζονται υπερβολικά προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία τους.
Αλλά η Christine Lagarde, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες.
Όπως δήλωσε η ίδια στο CNN Business ο μεγαλύτερος φόβος της δεν είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συσσωρεύσει ένα βουνό χρέους, αλλά ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν «βίαια» να αποσύρουν τις εγγυήσεις εργασίας και την εισοδηματική στήριξη πριν η οικονομία ανακάμψει.
Σύμφωνα με την ίδια, τέτοια προγράμματα πρέπει να χαλαρώσουν «σταδιακά» και με προσοχή.
Το γαλλικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει στη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης προς την οικονομία κατά το επόμενο έτος (το 2022) εν όσω αίρονται τα μέτρα προστασίας κατά της υγειονομικής κρίσης και προχωρούν οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.
«H άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς φόβο», είπε ο Villeroy.
Ο Villeroy δήλωσε σχετικά στη Les Echos ότι δεν υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Hermes καταγράφει άλμα 5,7% καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της ανέκαμψαν σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο.
Η μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault υποχωρεί 3,5% αφού ανακοίνωσε ετήσιες ζημίες ρεκόρ, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ευρωζώνη: Πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών τον Φεβρουάριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε και πάλι τον Φεβρουάριο καθώς οι περιορισμοί του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σφυροκόπησαν τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, κινήθηκε πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 48,1 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 47,8 τον Ιανουάριο.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 48 μονάδες.
Ωστόσο μέρος της δραστηριότητας αφορούσε την ολοκλήρωση παλαιών παραγγελιών.
Ο δείκτης για το ανεκτέλεστο εργασιών υποχώρησε στις 47,9 από τις 49,0 μονάδες.
Ο PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 44,7 από τις 45,4 μονάδες του Ιανουαρίου, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 45,9 μονάδες.
Αλλά με τις εκστρατείες εμβολιασμού να ανεβάζουν ταχύτητα, ενισχύοντας τις ελπίδες για επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα, η αισιοδοξία για τη χρονιά που είναι μπροστά μας βελτιώθηκε σημαντικά.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τον τομέα υπηρεσιών σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2018.
Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα μεταποίησης βοήθησε τον PMI για τη δραστηριότητα στα εργοστάσια να καταγράψει άλμα στις 57,7 μονάδες από τις 54,8, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018 και αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες.
Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε άλμα στις 57,5 από τις 54,6 μονάδες.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών επίσης αυξήθηκε και τα εργοστάσια προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 50,9 από τις 49,4 μονάδες.

Ζημιές 8,56 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Eni για το 2020

Συρρικνώθηκαν οι ζημιές της Eni SpA για το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων και τα περιθώρια, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει την πρόταση για μέρισμα.
Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ζημιές 725 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 1,89 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 66 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν 28% σε ετήσια βάση, στα 11,63 δισ. ευρώ.
Η Eni τόνισε πως η παραγωγή υδρογονανθράκων για το τρίμηνο μειώθηκε στα 1,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 1,92 εκατ. Βαρέλια πριν από ένα χρόνο, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, των μειώσεων της παραγωγής από τον OPEC και της χαμηλότερης ζήτησης.
Για το σύνολο της χρήσης οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8,56 δισ. ευρώ από τα κέρδη των 148 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 43,99 δισ. ευρώ.

Ζημιές εμφάνισε για το 2020 η Swiss Re

Ζημιές εμφάνισε για το 2020 η Swiss Re καθώς οι χρεώσεις που ανέλαβε για τον κορονοϊού επηρέασαν τα κέρδη ενώ προτείνει μέρισμα αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η ελβετική αντασφαλιστική εμφάνισε καθαρές ζημιές 878 εκατ. Δολαρίων σε σχέση με τα κέρδη των 727 εκατ. Δολαρίων το 2019.
Εάν αφαιρεθούν οι χρεώσεισ για την πανδημία, ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, θα παρουσίαζε καθαρά κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων.
Τα καθαρά ασφάλιστρα αυξήθηκαν στα 40,77 δισ. δολάρια από τα 38,59 δισ. δολάρια το 2019.
Η εταιρεία πρότεινε μέρισμα 5,90 δισ. Φράγκων (6,59 δισ. Δολαρίων) ανά μετοχή για το 2020, αμετάβλητο με το 2019.

Υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά οι αγορές της Ασίας

Υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά οι αγορές της Ασίας, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, επισκιάζουν τις προσδοκίες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,8% στις 4.188 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,72%, στις 30.017 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 0,67% στις 1.928 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε -0,4% στις 30.716 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 3.696 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,5% στις 51.091 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης