Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρένο από τη Lagarde (EKT) στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ

Φρένο από τη Lagarde (EKT) στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την αύξηση του κόστους δανεισμού για τα κράτη της Ευρωζώνης

Σχετικά Άρθρα

Στη χαλάρωση των ανοδικών πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ οδήγησαν οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ότι η κεντρική τράπεζα «παρακουλουθεί στενά» και με το όπλο παρά πόδας για να αναλάβει δράση «το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.
Τα σχόλια της Lagarde, που αποτελούν την πιο σαφή ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ενοχλούνται και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων, αποκιμάκωσαν τις πιέσεις που είχαν δεχθεί αρχικώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Υπό έλεγχο

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει ανεκτή αύξηση των αποδόσεων, εκτός και εάν υπάρξει πληθωρισμός, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πολύ πιο ‘‘σφικτές’' τις οικονομικές συνθήκες στην Ε.Ε..
Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει υπό έλεγχο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ», αναφέρει η Althea Spinozzi, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank.

Ανοδική ώθηση

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης κατά 3,5 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020.
Προηγουμένως , είχε αγγίξει υψηλό οκταμήνου, αφού ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περυσινό Ιούνιο.
Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,60%.

ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε κοντά στο 1,36% εν αναμονή των αυριανών (23 Φεβρουαρίου) δηλώσεων του προέδρου της Federa Reserve Jerome Powell.
Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης, γεγονός που υποδηλώνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι ρευστοποιήσεις ίσως να έχουν φθάσει πλέον στην κορύφωσή τους.

Fed

«Πρόκειται για μία σημαντική στροφή που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της δέσμευσης της Fed να κάνει ανεκτή την αύξηση του πληθωρισμού έως έναν βαθμό σε μελλοντικό ορίζοντα στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της.
Βεβαίως, είναι κατανοητό γιατί οι αποδόσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και θα αυξάνονται στο μέλλον.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με τους μαζικούς εμβολιασμούς θα οδηγήσουν σε μία πιο ισχυρή ανάκαμψη με κλιμάκωση ταυτόχρονα των πληθωριστικών πιέσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ακόμη και εάν το φαινόμενο αυτό αποδειχθεί προσωρινό», εξηγεί ο Chris Hill, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Daiwa Capital Markets για την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης