Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Παράθυρο ευκαιρίας για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Erdogan: Παράθυρο ευκαιρίας για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν
Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ιρανό ομόλογό του, Hassan Rouhani
Σχετικά Άρθρα

Ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν και την άρση των κυρώσεων διαβλέπει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Hassan Rouhani, ο Erdogan εξέφρασε την ελπίδα, πως η Ουάσινγκτον θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Η ιρανική ηγεσία ζήτησε πρώτα την άρση των κυρώσεων και μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα κάνει την πρώτη κίνηση για την αποκατάσταση του συμφώνου με τις μεγάλες δυνάμεις.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες για συζητήσεις με το Ιράν.

Παράθυρο ευκαιρίας

«Ο πρόεδρος Erdogan, ο οποίος εύχεται η νέα αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν και να άρει τους περιορισμούς στην ευημερία του ιρανικού λαού, εκτιμά ότι, οι πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα οδηγούν σε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας», αναφέρει η τουρκική προεδρία σύμφωνα με το Reuters.
«Ο Erdogan σημείωσε ότι η πιο λογική πορεία για όλα τα μέρη είναι να καταστήσουν εκ νέου λειτουργικό το Συνολικό Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή παρά όλες τις δυσκολίες», προσθέτει η τουρκική προεδρία.
Η Άγκυρα, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις το 2020 για την αγορά των S- 400 έχει ζητήσει επανειλημμένα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και την επιστροφή στη Διεθνή Συμφωνία (JCPOA).
Το Ιράν άρχισε σταδιακά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας το 2019, ένα χρόνο αφότου την εγκατέλειψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αναβίωση της συμφωνίας.
Το Ιράν επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις, ενώ η Ουάσιγκτον επιμένει πως η Τεχεράνη πρέπει πρώτα να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τους όρους της Διεθνούς Συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης