Διεθνή

Διπλωματική λύση στο πρόβλημα των πυρηνικών του Ιράν ζητάει η Merkel

Διπλωματική λύση στο πρόβλημα των πυρηνικών του Ιράν ζητάει η Merkel

Τηλεφωνική συνδιάλεξη Merkel με τον H. Rouhani, τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Merkel κάλεσε να αναζητηθεί διπλωματική λύση για να περισωθεί η συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον H. Rouhani, τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο S. Saibert η καγκελάριος Merkel εξέφρασε ανησυχία για το ότι η Τεχεράνη «συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» δυνάμει της συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).
Επείγει να σταλούν «θετικά μηνύματα για την οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αύξηση των πιθανοτήτων να βρεθεί διπλωματική λύση», τόνισε η κυρία Merkel, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επικρίνουν το Ιράν διότι συνεχίζει να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, A. Blinken, της Γερμανίας, H. Mass, της Γαλλίας, LeDrian, και του Ηνωμένου Βασιλείου, D. Raab, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η συμφωνία.
Οι κ.κ. Raab και Mass θα συναντηθούν με τον κ. LeDrian στο Παρίσι, ενώ ο κ. Blinken θα συμμετάσχει στη συζήτηση μέσω βιντεοσύνδεσης.
Η συμφωνία άρχισε να τίθεται υπό ολοένα μεγαλύτερη αμφισβήτηση αφότου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Trump απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από αυτή, επανέφερε σε ισχύ όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που είχαν αρθεί και επέβαλε νέες.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να την περισώσουν παρότι σε αντίποινα για τις αμερικανικές, το Ιράν αθετεί συνεχώς δεσμεύσεις του.
Η ανησυχία κλιμακώθηκε όταν η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως θα περιορίσει την πρόσβαση των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) μόνο στις εγκαταστάσεις του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας αν δεν αρθούν οι βαριές αμερικανικές κυρώσεις.
Ο ιρανός πρόεδρος ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ πως η Τεχεράνη δεν θα εφαρμόζει πλέον τα μέτρα διαφάνειας που προέβλεπε το επιλεγόμενο Πρόσθετο Πρωτόκολλο από την ερχόμενη Τρίτη.
Τον περασμένο μήνα, ο Blinken είπε ότι θέλει να υπάρξει συντονισμός με τους συμμάχους των ΗΠΑ όσον αφορά το Ιράν, καθώς και ότι σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να εξασφαλίσει «μια πιο μακρόχρονη και πιο σθεναρή συμφωνία» από το ΚΟΣΔ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NPR, ο κ. Blinken εκτίμησε ότι το Ιράν θα χρειαζόταν «τρεις ως τέσσερις μήνες» για να αποκτήσει επαρκή ποσότητα πυρηνικού καυσίμου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων εάν αποφάσιζε να «κινηθεί προς τη λάθος κατεύθυνση».
Οι αμερικανικές κυρώσεις -πλήττουν ιδίως τον ζωτικής σημασίας τομέα του πετρελαίου- έχουν προκαλέσει τη βαθύτερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης