Τελευταία Νέα
Διεθνή

Donohoe (Eurogroup): Πρώτα η ανάκαμψη της οικονομίας και μετά η μείωση του χρέους

Donohoe (Eurogroup): Πρώτα η ανάκαμψη της οικονομίας και μετά η μείωση του χρέους
Σε συμφωνία για τον «ψηφιακό φόρο» έως το καλοκαίρι ευελπιστεί ο του Eurogroup Paschal Donohoe – Από την άνοιξη ο διάλογος για την επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων το 2022
Σχετικά Άρθρα
Το Eurogroup έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί στενά τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών των 19 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, αλλά η πρώιμη απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα ήταν δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup Paschal Donohoe στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.
«Χωρίς σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί», δήλωσε ο Paschal Donohoe στην εφημερίδα σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

Ψηφιακός φόρος

Όσον αφορά «ψηφιακό» φόρο για τους «γίγαντες» του διαδικτύου όπως το Facebook ή η Google πρόσθεσε: «Ο στόχος παραμένει να επιτευχθεί συμφωνία έως το καλοκαίρι.
Οι πιθανότητες σύγκλισης των απόψεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε που ανέλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden», κατέληξε.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Στο Eurogroup της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου ο Donohue ανακοίνωσε ακόμη ότι σκοπεύει να οδηγήσει τα 19 κράτη – μέλη σε συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης το 2022 πριν από το καλοκαίρι μς πιθανότερη ημερομηνία τον Απρίλιο.
Σημειώνεται πως η συζήτηση των «19» έγινε στη βάση των πρόσφατων αποθαρρυντικών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021, οι οποίες σημειωτέον δεν ενσωματώνουν τα νέα ανά την Ευρώπη αυστηρά περιοριστικά μέτρα κάτι που σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις θα ήταν ακόμη πιο μαύρες.

Υφεση

Αλλά και πάλι οι απώλειες στην πραγματική οικονομία θα είναι και φέτος πολύ μεγάλες, με την Ευρωζώνη να κατεβάζει στο 3,8% την ταχύτητα της ανάπτυξης για το 2021, συμπαρασύροντας στη δίνη αυτή όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα που έχει μπει σε τροχιά υποβάθμισης των προοπτικών για την ανάπτυξη.
Πλέον το σενάριο που έχει έρθει σε πρώτο πλάνο είναι το δυσμενές που προσγειώνει στο 3,5% έναντι 5% που ήταν η πρόβλεψη το Φθινόπωρο του 2020 και ισοδυναμεί με απώλειες στο ΑΕΠ ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης