Διεθνή

Γαλλία: Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε δρακόντεια μέτρα κατά του ισλαμικού ριζοσπαστισμού

Γαλλία: Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε δρακόντεια μέτρα κατά του ισλαμικού ριζοσπαστισμού
Το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιτήρηση των θρησκευτικών ενώσεων και μέτρα κατά της υποκίνησης βίας μέσω του διαδικτύου
Σχετικά Άρθρα

Νομοθεσία που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αντιμετωπίσει την άνοδο του λεγόμενου πολιτικού Ισλάμ και του ισλαμικού εξτρεμισμού σε πόλεις και τοπικές κοινότητες ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση απειλεί την εθνική ενότητα ενέκρινε η γαλλική εθνοσυνέλευση την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021.

Τα μέτρα

Η νομοθεσία δεν κάνει διακρίσεις καμία συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά καταγράφει συγκεκριμένες κοινωνικές πρακτικές όπως ο έλεγχος οι καταναγκαστικοί γάμοι και οι έλεγχοι της παρθενίας στα κορίτσια..
Περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα εναντίον της υποκίνησης βίας μέσω του διαδικτύου, την αυστηρότερη παρακολούθηση των θρησκευτικών ενώσεων και περιορισμούς στα εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός του δημόσιου συστήματος.

Αλγερία και αποικίες

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γαλλίας εκτιμάται σε περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα, πολλοί των οποίων έχουν οικογενειακή καταγωγή από την Αλγερία ή σε άλλα μέρη της πρώην γαλλικής αυτοκρατορίας.

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Η χώρα υπέστη κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια και η αντιμετώπιση των ζητημάτων του θρησκευτικού εξτρεμισμού, της γαλλικής ταυτότητας και της εθνικής ασφάλειας θα αποτελέσουν μείζονα ζητήματα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Διαφωνίες

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο με αφορμή την 115η επέτειο του νόμου που κατοχύρωσε το διαχωρισμό κράτους και θρησκείας στη Γαλλία (εκκοσμίκευση), ενώ χαρακτηρίζεται από ορισμένους στην Αριστερά ως επίθεση στο Ισλάμ ενώ από την ακροδεξιά και ορισμένους συντηρητικούς θεωρείται ως πολύ αδύναμο.
Πρόκειται για μια «ισχυρή επίθεση» από τις δυνάμεις που πιστεύουν στο εκκοσμικευμένο κράτος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin.
«Είναι ένα σκληρό κείμενο ... αλλά απαραίτητο για τη Δημοκρατία», δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο RTL πριν από την ψηφοφορία.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 347 ψήφους υπέρ έναντι 151 κατά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση όπου το κυβερνών κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron και οι σύμμαχοί του διαθέτουν την πλειοψηφία.
Η νομοθεσία θα πρέπει να περάσει τώρα στη Γερουσία, όπου κυριαρχεί η κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Υπόθεση Paty

Η συζήτηση σχετικά με το νόμο έγινε πιο έντονη μετά την αποκεφαλισμό του δασκάλου, Samuel Paty, από τις 16 Οκτωβρίου 2020 από έναν έφηβο ισλαμιστή που είπε ότι ήθελε να τον τιμωρήσει για την παρουσίαση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερίας του λόγου.
Η ακροδεξιά ηγέτης Marine Le Pen κατηγόρησε τον Darmanin ότι δεν αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε την απειλή από το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
«Θέλετε τον περιορισμό των ελευθεριών των πολλών έναντι της ελευθερίας μερικών ισλαμιστών», δήλωσε ο Darmanin σε μια συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στους περιορισμούς στην κατ’ οίκον εκπαίδευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης