Διεθνή

Περού: Σκάνδαλο με τους εμβολιασμούς παραιτήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών

Περού: Σκάνδαλο με τους εμβολιασμούς παραιτήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών
Είναι η δεύτερη υπουργός της περουβιανής κυβέρνησης του μεταβατικού προέδρου Francisco Stagasti που ανακοινώνει την παραίτησή της στο πλαίσιο του σκανδάλου
Η περουβιανή υπουργός Εξωτερικών Elisabeth Astete ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/2, ότι υπέβαλε την παραίτησή της, αναγνωρίζοντας ότι διέπραξε το «βαρύ σφάλμα» να εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό τον Ιανουάριο, πριν από τις ομάδες που έπρεπε να ανοσοποιηθούν κατά προτεραιότητα.
«Υπέβαλα στον κ. πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιστολή της παραίτησής μου από το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε η κυρία Astete μέσω Twitter.
Είναι η δεύτερη υπουργός της κυβέρνησης του μεταβατικού προέδρου Francisco Stagasti που ανακοινώνει την παραίτησή της στο πλαίσιο του σκανδάλου.
Προχθές Σάββατο, ο κ. Stagasti ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση της υπουργού Υγείας, της Pilar Mazzeti, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρόεδρος Martin Viscara εμβολιάστηκε προτού να είναι διαθέσιμο εμβόλιο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ομάδες προτεραιότητας.
Η Pilar Mazzeti -η οποία ήταν επίσης υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του κ. Viscara- παραιτήθηκε μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης την Τρίτη.
Ο Martin Viscara διαβεβαίωσε ότι δεν παρέκαμψε τη σειρά προτεραιότητας, αλλά συμμετείχε σε κλινική δοκιμή, εξήγηση που αμφισβητείται από περουβιανά ΜΜΕ.
Η υπουργός «υπέβαλε την παραίτησή της χθες βράδυ», δήλωσε ο πρόεδρος σε περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό.
Θα τη διαδεχθεί στο αξίωμα ο Oscar Ugarte, γιατρός που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας πριν από μια δεκαετία, διευκρίνισε.

Mε το Sinopharm εμβολιάζονται στο Περού

Στο Περού αξιοποιείται επί του παρόντος το εμβόλιο που ανέπτυξε η κινεζική Sinopharm.
Η κυρία Mazzeti κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.
Είπε ότι δεν γνώριζε εάν ο πρώην πρόεδρος συμμετείχε στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης απαίτησαν να υποβάλει την παραίτησή της.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα, το Περού έχει καταγράψει 43.250 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,2 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας και την Παρασκευή σημειώθηκε ρεκόρ 14.333 εισαγωγών ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία, που κινδυνεύουν να υποστούν ξανά κορεσμό.
Λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων σημειώνονται ελλείψεις οξυγόνου για τους ασθενείς που το έχουν απόλυτη ανάγκη.
«Έχουμε έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Χιλής, που προσφέρθηκε γενναιόδωρα να μας προμηθεύσει με οξυγόνο», είπε ο κ. Sagasti.
Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στη χώρα όταν άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης