Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Σχέδιο της κυβέρνησης Biden να κλείσει το Guantanamo

HΠΑ: Σχέδιο της κυβέρνησης Biden να κλείσει το Guantanamo
Σύμφωνα με διαρροές στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος Biden εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπογράψει τις επόμενες εβδομάδες το εκτελεστικό διάταγμα
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση BIden ξεκίνησε επίσημη ανασκόπηση του μέλλοντος της στρατιωτικής φυλακής των ΗΠΑ στον Κόλπο του Guantanamo με στόχο να κλείσει την αμφιλεγόμενη εγκατάσταση για τη φιλοξενία τρομοκρατών στην Κούβα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Aξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που εμπλέκονται σιις σχετικές συζητήσεις εξετάζουν μια εκτελεστική πράξη που θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Joe Biden τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters, σηματοδοτώντας μια νέα προσπάθεια να αφαιρεθεί αυτό που οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποκαλέσει «στίγμα» στην παγκόσμια εικόνα της ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός

«Ακολουθούμε την προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να εκτιμήσουμε την τρέχουσα κατάσταση που έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση Biden από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ευρύτερο στόχο μας για το κλείσιμο του Guantanamo», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (ΝSC) Emily Horne στο Reuters.
«To NSC θα συνεργαστεί στενά με τα Υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης για να σημειώσει πρόοδο προς το κλείσιμο της εγκατάστασης, καθώς και θα πρχωρήσει σε στενή διαβούλευση με το Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Τα σενάρια

Μία τέτοια πρωτοβουλία, ωστόσο, είναι απίθανο να οδηγήσει σύντομα σε κλείσιμο της εγκατάστασης υψηλής ασφάλειας
Δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει ξένους υπόπτους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, και έφτασε να συμβολίσει τις υπερβολές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Παρακμή

Το άμεσο σενάριο, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι η επαναφορά, σε κάποια μορφή, της πολιτικής περιορισμού των φιλοξενούμενων στο Guantanamo ακολουθώντας τη στρατηγική του Barack Obama, η οποία αντιστράφηκε από τον Donald Trump μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016.
Ο Τrump διατήρησε τη φυλακή ανοικτή κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ήταν στο Λευκό Οίκο - αν και δεν το «γέμισε» ποτέ με «κακούς», όπως ορκίστηκε κάποτε.
Σε αυτό παραμένου 40 κρατούμενοι, οι περισσότεροι κρατούνται επί σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τους ασκηθεί κατηγορία ή να καταδικαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης