Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πρόστιμο για προμήθεια πρώτων υλών από εταιρείες που δεν σέβονται στα ανθρώπινα δικαιώματα

Γερμανία: Πρόστιμο για προμήθεια πρώτων υλών από εταιρείες που δεν σέβονται στα ανθρώπινα δικαιώματα

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα έως και 10% επί του συνολικού κύκλου εργασιών - Αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου με μομφές ότι θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα

Σχετικά Άρθρα

Στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Angela Merkel, έχει εγκρίνει νομοθετική πρωτοβουλία, με το οποίο το Βερολίνο αναμένεται να επιβάλει πρόστιμα στις γερμανικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με προμηθευτές οι οποίοι καταπατούν τα δικαιώματα αυτά ή επιβαρύνουν το περιβάλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Με την κίνηση αυτή η Γερμανία προτίθεται να θέσει τη βάση για τις αποδεκτές συμπεριφορές όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αποζημιώσεις

Στην τελική μορφή του νομοσχεδίου έχει αποδυναμωθεί από το CDU, το κόμμα της Καγκελαρίου, καθώς σύμφωνα με πρόταση Σοσιαλδημοκρατών θα αναγνωρίζονταν νομικές αξιώσεις για αποζημίωση στα θιγόμενα μέρη.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι προειδοποίησαν ότι ο νόμος θα μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έχει περισσότερους από 40.000 διαφορετικούς προμηθευτές παγκοσμίως.

Δρακόντειος νόμος

«Ο νόμος αυτός είναι ο πλέον δρακόντειος.. στην Ευρώπη αναφορικά με την εργασιακή εκμετάλλευση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil, ο οποίος προέρχεται από το SPD, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
«Θα βάλει τέλος στην οικονομική εκμετάλλευση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόστιμα

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα έως και 10% επί του συνολικού κύκλου εργασιών μιας γερμανικής επιχείρησης, με τις επαγγελματικές ενώσεις να διαμαρτύρονται καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των προστίμων μπορεί να φθάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια.

Εφαρμογή

Παρόμοιο νομοσχέδιο εφάρμοσε η Γαλλία το 2017, ενώ αυτό της Γερμανίας υποχρεώνει τις εταιρείες να ελέγξουν από μόνες τους τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, σε σχέση με τις παραβιάσεις αυτές.
Η εφαρμογή του θα γίνει κλιμακωτά, από το 2023 θα ισχύει για τις εταιρείες με προσωπικό 3.000 εργαζόμενων και άνω και ένα χρόνο αργότερα θα περιλαμβάνει και αυτές έως 1.000 εργαζόμενους.
Εκείνες με λιγότερους από το όριο των 1.000 εξαιρούνται.

Σύνταγμα

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εργασίας «το Σύνταγμα της Γερμανίας λέει ότι η αξιοπρέπεια των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν πρέπει να παραβιάζεται και όχι μόνο για τους Γερμανούς.
Αυτό είναι καλό για ολόκληρη την ανθρωπότητα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης