Τελευταία Νέα
Διεθνή

To τέλος των αρνητικών επιτοκίων ξεκίνησε από τα 30ετή ομόλογα; - Σε θετικό έδαφος οι αποδόσεις

To τέλος των αρνητικών επιτοκίων ξεκίνησε από τα 30ετή ομόλογα; - Σε θετικό έδαφος οι αποδόσεις

Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς, που πρώτη έγινε αρνητική το 2019, επέστρεψε σε θετικό έδαφος την προηγούμενη εβδομάδα στο 0,02% - Ομόλογα 30ετούς διάρκειας αξίας περίπου 30 δισ. είχαν αρνητική απόδοση στα τέλη του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 27% του συνόλου της αγοράς κρατικών ομολόγων σε ευρώ, αξίας 110 δια .ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Σε θετικό έδαφος έχουν επιστρέψει όλες οι αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων του ευρώ από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εξέλιξη που ενδεχομένως να σηματοδοτεί ότι το παρατεταμένο θετικό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές κρατικού χρέους εκ μέρους των επενδυτών ίσως να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.
Το πρόσφατο άλμα των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω προσδοκιών για πιο ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και πληθωριστικών πιέσεων πυροδοτούμενων από τις προσδοκίες για νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, επηρέασε την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι, που είναι και πιο ευαίσθητοι στις διακυμάνσεις του πληθωρισμού, επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό, όπως έδειξε η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ευρωζωνη

Παρότι τα σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο πειστικά συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Ασία, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς έχει αυξηθεί περίπου 20 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Αντίστοιχα, 13 μονάδες βάσης έχει αυξηθεί και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενώ στα πενταετή, η απόδοση παραμένει στάσιμη.
Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς, που πρώτη έγινε αρνητική το 2019, επέστρεψε σε θετικό έδαφος την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από πέρυσι το Σεπτέμβριο και κυμαίνεται τώρα στο 0,02%.
Το ίδιο και η απόδοση του ολλανδικού 30ετούς που γύρισε σε θετικό έδαφος την προηγούμενη Παρασκευή, βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 0%.
Η απόδοση του αντίστοιχου φινλανδικού κυμαίνεται στο 0,14%, ενώ πριν από ένα μήνα βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος.

Η τάση

Σύμφωνα με τη Tradeweb, κανένα ομόλογο της Ευρωζώνης 30ετούς διάρκειας που διαπραγματεύεται στην πλατφόρμα της δεν έχει αυτή τη στιγμή αρνητικό επιτόκιο.
Αντίθετα, ομόλογα 30ετούς διάρκειας αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ είχαν αρνητική απόδοση στα τέλη του 2020, εκπροσωπώντας το 27% του συνόλου της αγοράς κρατικών ομολόγων σε ευρώ, αξίας 110 δισ.ευρώ.
Η τάση αυτή είναι εμφανής και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός Ευρωζώνης.
Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου της Δανίας έχει επιστρέψει πάνω από το μηδέν, ενώ και του αντίστοιχου σουηδικού κυμαίνεται τώρα στο 0,66% με άνοδο 34 μονάδων βάσης από τις αρχές του έτους.
Μοναδική εξαίρεση η Ελβετία.
Εχοντας το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσο, η απόδοση του ελβετικού 30ετούς κυμαίνεται στο -0,06%.
Παρ΄όλα αυτά, έχει και αυτή αυξηθεί 25 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους.

Ανάκαμψη

Βεβαίως, κάποιοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν είναι δικαιολογημένη η προσδοκία για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη, όπως αντανακλάται στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων.
Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Antoine Bouve, αναφέρει ότι οι προοπτικές της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επηρεάζονται από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τις καθυστερήσεις
στα προγράμματα εμβολιασμού και στην άμβλυνση των προσδοκιών για νέα μέτρα στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης