Διεθνή

Ιταλία: Ψηφιακό δημοψήφισμα διοργανώνει τo Μ5S για το εάν θα στηρίξει τον Draghi (10/2)

Ιταλία: Ψηφιακό δημοψήφισμα διοργανώνει τo Μ5S για το εάν θα στηρίξει τον Draghi (10/2)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οπαδοί του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) εμφανίζονται διχασμένοι – Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου λήγει ο κύκλος επαφών του Mario Draghi με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων 

Σχετικά Άρθρα
Το Κίνημα 5 Αστέρων της Ιταλίας δήλωσε ότι θα συμβουλευτεί τα μέλη του εάν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Dragh αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα λάβει την απαραίτητη στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters
Το Κίνημα 5 Αστέρων το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, είχε αρχικά αποκλείσει την υποστήριξη της υποψηφιότητας Draghi για την πρωθυπουργία.

Την Τρίτη 10/2
Ωστόσο, αφού τον συνάντησε το Σάββατο (6/2), ο αρχηγός του Vito Crimi δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον Draghi στο πλαίσιο συγκεκριμένης πολιτικής πλατφόρμας.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και θα λήξει 24 ώρες αργότερα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος.

Συνομιλίες

 Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους  Sergio Mattarella ζήτησε από τον Draghi την περασμένη εβδομάδα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη.
Επί του παρόντος o Mario Draghi διεξάγει έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών ο οποίος θα λήξει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου με πολιτικά κόμματα προκειμένου να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και να λάβει ψήφοο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία και τη Βουή.
Δεν είναι σαφές εάν θα περιμένει μέχρι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του M5S προτού ενημερώσει τον πρόεδρο Mattarella για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Διχασμός

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το εσωκομματικό δημοψηφισμα στο κίνημα εμφανίζεται αμφίρροπο.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Ipsos για την εφημερίδα Corriere della Sera την περασμένη εβδομάδα το 55% των ψηφοφόρων του Μ5S θα ήθελαν το κόμμα να υποστηρίξει τον Draghi, έναντι του 40% που διαφωνεί.
Ωστόσο, η διαδικτυακή ψηφοφορία θα περιλαμβάνει μόνο εγγεγραμμένα μέλη, έναν πολύ μικρότερο αριθμό οπαδών που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κινήματος, γεγονός που δυσκολεύει τις προβλέψεις.

Πρακτική

Η διεξαγωγή ψηφοφοριών στο διαδίκτυο για σημαντικά ζητήματα είναι συνήθης πρακτική για το Κίνημα, που αντικατοπτρίζει το πνεύμα της άμεσης δημοκρατίας που το διαπνέει και ακολούθησε τέτοιες διαδικασίες για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις.


H εξίσωση

Για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο κοινοβούλια, ο Draghi χρειάζεται την υποστήριξη της Lega του Matteo Salvini, της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η συντηρητική Forza Italia του Silvio Berlusconi και ο κεντρώος Matteo Renzi με το κόμμα του Italia Viva έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν τον Draghi.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης