Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Νέος γύρος διαβουλεύσεων Draghi - Ποιον ανησυχεί η θετική στάση Salvini - Εκτός ο Conte

Ιταλία: Νέος γύρος διαβουλεύσεων Draghi - Ποιον ανησυχεί η θετική στάση Salvini - Εκτός ο Conte
Η προοπτική ύπαρξης στις ίδιες κυβερνητικές συμμαχίες με τη Lega προκάλεσε ανησυχία στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα
Σχετικά Άρθρα

Τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας ξεκίνησε ο υποψήφιος πρωθυπουργός Mario Draghi, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος Sergio Mattarella έδωσε στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την εντολή να προσπαθήσει και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση της κυβένρησης του πρώην πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Με την Ιταλία να καταπολεμά την πανδημία COVID-19, να ασκεί την προεδρία της G20 φέτος και να συμπροεδρεύει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Mattarella κάλεσε τα κόμματα του κοινοβουλίου να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός μη πολιτικού προσώπου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Συμφωνία επί της αρχής με Lega, Πέντε Αστέρια

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών πήγε καλά την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας (FdI)ήταν το μοναδικό που είπε όχι στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Lega Matteo Salvini απέρριψε τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με μία κυβέρνηση Draghi.
Η προοπτική ύπαρξης στις ίδιες κυβερνητικές συμμαχίες με τη Lega προκάλεσε ανησυχία στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και στην αριστερή ομάδα Leu, καθώς και οι δύο ήταν μέρος του συνασπισμού που υποστήριζε την κυβέρνηση του Conte.
Ακόμη και το Κίνημα 5 Αστέρων έχει ξεπεράσει την αποστροφή του σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός τεχνοκράτη.

Εκτός ο Conte

Ο Conte, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι δεν θα παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης Draghi, επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να γίνει μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Πηγές του ANSA αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή, εφόσον όλα πάνε κατ'ευχήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης