Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Νάρκη» η αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολ. - Θα προκαλέσει απώλεια 1,4 εκατ. θέσεων εργασίας

ΗΠΑ: «Νάρκη» η αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολ. - Θα προκαλέσει απώλεια 1,4 εκατ. θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου η μισθολογική αύξηση θα αυξήσει επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 54 δισ. δολ. – Την ίδια ώρα, η ΥΠΟΙΚ J. Yellen επισημαίνει ότι για επιστροφή σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης εντός του 2022 θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα

Σχετικά Άρθρα
Η αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα 15 δολ. με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με το πακέτο μέτρων που πρότεινε Biden, θα μειώσει την απασχόληση στις ΗΠΑ κατά 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της δεκαετίας από το 2021 έως το 2031, σύμφωνα με τα στοιχεία που Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τα οποία δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Στην έκθεση που συνέταξε του Γραφείο Προϋπολογισμού για την «Πράξη Αύξησης των Μισθολογικών Απολαβών» του Biden, η ανεξάρτητη αρχή των δύο νομοθετικών νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλης των Αντιπροσώπων επισήμανε ότι η αύξηση του ελάχιστου ωρομίσθιου θα διασώσει μόλις 900.000 Αμερικανούς από τη φτώχεια το 2025.

Πακέτο μέτρων

Την αναγκαιότητα επιπλέον μέτρων στήριξης της αποσχόλησης τονίζει η κυβέρνηση εν όψει της προοπτίκής συρρίκνωσής της,.
Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουνσε καθεστώς πλήρους απασχόληση το 2022 εάν το πακέτο νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων εγκριθεί τελικά, πραγματοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen
Ευελπιστώ ότι εάν περάσει το πακέτο μέτρων, θα έχουμε επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση το επόμενο έτος», υπογράμμισε η Yellen στην πρώτη της εφ΄όλη της ύλης συνέντευξή της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Να σημειωθεί ότι μακροχρόνια ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται κοντά σε ιστορικό υψηλό από τότε που άρχισε η πανδημία – κοντά στα επίπεδα της κρίσης χρέους του 2010.

Μακροχρόνια ανεργία

Περίπου το 40% των ανέργων βρίσκεται εκτός εργασίας για ένα εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με την αγορά εργασίας να έχει σήμερα 9 εκατ.άτομα λιγότερα από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ κυμάνθηκε στο 6,3% τον Ιανουάριο.

Μέτρα

Το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και τα επόμενα έτη, χωρίς νέα μέτρα στήριξης, τόνισε η Yellen , επικαλούμενη σχετική ανάλυση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Χωρίς πρόσθετα μέτρα, θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2025 για μειωθεί η ανεργία στο 4%.

Πληθωρισμός

Προσέθεσε δε, ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στους υπολογισμούς της τον κίνδυνο τα νέα μέτρα στήριξης να προκαλέσουν πληθωρισμό.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αυτόν, όταν θα προκύψει» καθώς χωρίς αυτό τον κίνδυνο θα παραμείνει επί μακρόν χαλαρό το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Η άνοδος της μακροχρόνιας ανεργίας

Η διαμόρφωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης