Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Επιβάλλει στην Ουγγαρία να αλλάξει το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις λόγω «συστηματικής εξαπάτησης»

Κομισιόν: Επιβάλλει στην Ουγγαρία να αλλάξει το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις λόγω «συστηματικής εξαπάτησης»

Σύμφωνα με κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τής 26ης Ιανουαρίου, που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, ζητούνται συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές εν όψει της εισροής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Σχετικά Άρθρα
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στην Ουγγαρία να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της συστηματικής εξαπάτησης όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, προτού εισρεύσουν στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021.

Εθνικά σχεδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει ήδη διαμηνύσει σε πολλά κράτη της ΕΕ ότι πρέπει να προχωρήσουν σε βελτίωση των εθνικών σχεδίων για τη διαχείριση των πόρων.

Δημόσιες συμβάσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα απαιτούνται άμεσες αλλαγές στους νόμους περί δημοσίων συμβάσεων της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής της 26ης Ιανουαρίου, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένες νομικές αλλαγές από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban.

Ανταγωνισμός

«Ο ανταγωνισμός στις δημόσιες συμβάσεις στην πράξη είναι ατελής», σημειώνεται στο κείμενο, προσθέτοντας ότι συνδέεται με «συστηματικές παρατυπίες» που «οδήγησαν στην υψηλότερη διόρθωση όσον αφορά την κατανομή των πόρων στην ιστορία των Διαρθρωτικών Ταμείων (της ΕΕ) το 2019».
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουγγρική κυβέρνηση στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό του εγγράφου.

Κράτος δικαίου

Η Βουδαπέστη, η οποία είχε μια σειρά από αντιπαραθέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα κράτους δικαίου, αναμένεται να λάβει περίπου 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, εάν το εθνικό σχέδιο δαπανών της κατατεθεί εμπρόθεσμα έως το τέλος Απριλίου και, στη συνέχεια, το σχέδιο γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες και τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Στο έγγραφο της ΕΕ ζητείται συγκεκριμένα τη βελτίωση όσον αφορά τη διαφάνεια και την πρόσβαση στα στοιχεία των δημοσίων συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια πιο δίκαιη και πιο ανοιχτή διαδικασία δημόσιων προμηθειών.

Παρατυπίες

Για την Ουγγαρία έχουν καταγραφεί παρατυπίες στο 4% περίπου των δαπανών της όσον αγορά κονδύλια της ΕΕ για το διάστημα 2015 - 2019, σύμφωνα με έκθεση του περασμένου έτους από τον οργανισμό OLAF για την καταπολέμηση της απάτης, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 0,36% και πολύ χειρότερο από τη δεύτερη χειρότερη επίδοση 0,53% για τη Σλοβακία.

Απάντηση Orban

Σε συνέντευξή του στο Reuters τον Σεπτέμβριο, ο Orban αμφισβήτησε τα ευρήματα του γραφείου καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ ότι η Ουγγαρία είχε μακράν τις περισσότερες οικονομικές παρατυπίες όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, λέγοντας: «Δεν δέχομαι το σημείο ότι η Ουγγαρία είναι πιο διεφθαρμένη από την Αυστρία ή Γερμανία ή Δανία».

Διαφάνεια

Το έγγραφο της Επιτροπής προχωρά σε απαρίθμηση των μέτρων που απαιτούνται σε νομοθετικό επίπεδο για την καθιέρωση περισσότερης διαφάνειας και μεγλύτερου ανταγωνισμού μεταξύ όσον μετέχουν στους δημόσιους διαγωνισμούς και λογοδοσίας στις ουγγρικές δημόσιες συμβάσεις για την αποφυγή της εξαπάτησης και επιστροφής από την Ουγγαρία των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Οι διαγωνισμοί

Ανέφερε ότι η Ουγγαρία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υποβολής μίας προσφοράς σε δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ, οδηγώντας σε συστηματική υπερτιμολόγηση των έργων, προσθέτοντας ότι οι ουγγρικοί νόμοι για τη σύγκρουση συμφερόντων έχουν κενά τα οποία εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.

Τα μέτρα είναι εφαρμόσιμα από τεχνική άποψη και ταιριάζουν στους στόχους της ψηφιοποίησης της διαδικασίας κύρωσης των δημοσίων συμβάσεων, επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης