Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης - Το ιστορικό του συμβιβασμού με Πολωνία και Ουγγαρία - Τι κερδίζει η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης - Το ιστορικό του συμβιβασμού με Πολωνία και Ουγγαρία - Τι κερδίζει η Ελλάδα
«Η συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης επετεύχθη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (προϋπολογισμός) και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Η συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης επετεύχθη.
Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την εφαρμογή των συμπεφωνημένων για να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας.
Το εμβληματικό Ταμείο Ανάκαμψης θα μας πάει στη νέα, πράσινη, ψηφιακή εποχή» δήλωσε ο Charles Michel.
Image
«Η Ευρώπη προχωρά μπροστά!
Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης.
1,8 τρισ. ευρώ για να αιμοδοτήσουν την ανάκαμψή μας και να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια πιο ισχυρή, πράσινη και ψηφιακή ΕΕ.
Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία της ΕΕ!» έγραψε στο Twitter η Ursula von der Leyen.
Image
Συμφωνία με Ουγγαρία - Πολωνία


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήλθαν σε συμφωνία με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο προϋπολογισμό, ύψους -αθροιστικά- 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη ρήτρα του κράτους δικαίου.
Μάλιστα, είχαν απειλήσει πως θα θέσουν βέτο.
Παρ’ όλα αυτά, επετεύχθη συμβιβασμός, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις αγορές (απόφαση ορόσημο για τα κράτη μέλη), αλλά και για την εφαρμογή τους επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021 - 2027).

Το ιστορικό

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε ένα καθεστώς χρηματοδότησης που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Η πρόταση που υιοθετήθηκε εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο με την υιοθέτηση των αρχών του κράτους δικαίου, αν και κυρώσεις (που αναφέρονται ως ρήτρα αιρεσιμότητας) δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, εξήγησε ο αξιωματούχος.
O Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. 

Ποια θα είναι η συνεισφορά των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στην παραγωγή πλούτου της Ελλάδος;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να αντλήσει τα 32 δισεκ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης.
Από αυτά τα 13 δισεκ. ευρώ θα είναι δάνεια και τα 19 δισεκ. επιδοτήσεις τα περισσότερα εκ των οποίων θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί εγγυήσεων κ.α.
Κατά ορισμένους το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισεκ. της Ελλάδος είναι ολοκληρωμένο το βασικό ερώτημα είναι όμως το εξής…
Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;
Επίσης τα 32 δισεκ. επαρκούν για να αντιμετωπίσουν ένα βουνό χρέους;

Απαντήσεις

Ξεκινώντας από το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό φθάνει στα 655 δισεκ. ευρώ και δομείται ως εξής
-Κρατικό χρέος 365 δισεκ. ευρώ
-Ιδιωτικό χρέος 148 δισεκ. ευρώ δάνεια στις τράπεζες
-Χρέος φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία 106 δισεκ.
-Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. ευρώ
Σύνολο όλων αυτών 655 δισεκ. ευρώ.
Με ΑΕΠ της Ελλάδος το 2020 στα 163 με 164 δισεκ. ευρώ σημαίνει ότι η σχέση συνολικών χρεών προς ΑΕΠ ανέρχεται σε 400%...
Το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό 400% του ΑΕΠ είναι αντιληπτό γιατί ονομάζεται βουνό χρέους.
Τα 655 δισεκ. χρέους απέναντι στα 32 δισεκ. στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόλις το 5,5% του συνολικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Πόσο θα συμβάλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;

Τα 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλουν μόλις 10 δισεκ. στην αύξηση του εθνικού πλούτου της Ελλάδος.
Η απόδοση των κεφαλαίων θα είναι ουσιαστικά το 1/3 της συνολικής στήριξης και αυτή σωρευτικά καθώς τα 10 δισεκ. συνεισφορά στο ΑΕΠ δεν θα είναι σε ετήσια βάση αλλά από το διάστημα έναρξης έως το διάστημα λήξης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρακτικά η Ελλάδα θα πάρει 32 δισεκ. για να ενισχύσει το ΑΕΠ περίπου 10 δισεκ. ή σχεδόν 2 δισεκ. σε ετήσια βάση ως συμμετοχή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Καθίσταται κατανοητό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μόνο στήριξη σε καμία περίπτωση δεν είναι σχέδιο Marshall για την ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης