Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη των εμβολίων, το ρωσικό Sputnik V – Αλλάζει στρατηγική η Δύση

Μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη των εμβολίων, το ρωσικό Sputnik V – Αλλάζει στρατηγική η Δύση
Το ρωσικό εμβόλιο για τον Covid -19 αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πιο επιτυχημένα παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα

Αν και η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα, που ανακοίνωσε τον Αύγουστο 2020 την παραγωγή εμβολίου κατά του Covid -19, αντιμετώπισε τον σκεπτικισμό της Δύσης.
Μετά από σχεδόν έξι μήνες οι δυτικές χώρες αλλάζουν στρατηγική έναντι της Ρωσίας, αναγνωρίζουν την επιστημονική επιτυχία της Μόσχας και καθίστανται υποψήφιοι αγοραστές του εμβολίου Sputnik V.
Προηγήθηκε η δημοσίευση του διεθνούς φήμης ιατρικού περιοδικού «The Lancet» με διθυραμβικά σχόλια για το ρωσικό εμβόλιο.

Πληθαίνουν οι υποψήφιοι αγοραστές

Εξάλλου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αγορών όπως η Ινδία και η Βραζιλία, προμηθεύονται το Sputnik V, το οποίο αποκτά απρόσμενα το προβάδισμα στην εμβολιαστική κούρσα.
Με ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90%, το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamelaya της χώρας με την υποστήριξη του κρατικού fund της Ρωσίας, έχει βρεθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από το κινεζικό και για το λόγο αυτό αρκετές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, χώρας – μέλους της ΕΕ, πρόκειται να το αγοράσουν.

Το πλεονέκτημα της Μόσχας

Πλέον η Μόσχα στρέφει την προσοχή της στη σημαντική αγορά της ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού στα όρια του φιάσκου.
Στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, η προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων έχει αποκτήσει τεράστια γεωπολιτική σημασία, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξέλθουν με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, που προέκυψαν από τα lockdowns.
Αυτό δίνει στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα ως μια από τις λίγες χώρες όπου οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια τόσο αποτελεσματική άμυνα.

Γεωπολιτική ενίσχυση

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού fund, που χρηματοδότησε το εμβολιασμό project.
«Αυτή είναι η στιγμή μας», δήλωσε ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο υποστήριξε την ανάπτυξη του Sputnik V και είναι υπεύθυνο για τη διεθνή του ανάπτυξή του.
Αν και το Bloomberg υποστηρίζει πως το εμβόλιο δεν θα καταφέρει να αλλάξει την εικόνα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Δύση, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν, πως γεωπολιτικά ενισχύεται η Μόσχα.
« Το εμβόλιο θα μπορούσε να ενισχύσει τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική», σύμφωνα με την Oksana Antonenko, διευθύντρια της εταιρείας Control Risks.

Έχει ζήτηση σε όλο τον κόσμο

«Αυτό το εμβόλιο, αποδεικνύεται ικανό να παράξει κάτι νέο που έχει ζήτηση σε όλο τον κόσμο», είπε.
Οι περιορισμοί στην παραγωγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων καθώς η παγκόσμια ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.
Η Ρωσία, που αρχικά δέσμευσε δόσεις εμβολίων για τα 146 εκατομμύρια των κατοίκων της, άρχισε να παράγει το 2020 το εμβόλιο σε χώρες, όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία.
Η Μόσχα, παρά τη μόνιμη αντιπαράθεση με ΗΠΑ και Ευρώπη δεν εμπόδισε ποτέ την ΕΕ να προμηθευτεί ρωσική ενέργεια, επομένως δεν έχει κανένα λόγο να τους εμποδίσει να αγοράσουν το εμβόλιο κατά του Covid.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης