Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποχώρηση της πανδημίας

Visco (ΕΚΤ): Η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποχώρηση της πανδημίας
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να έχουν τον σαφή μεσοπρόθεσμο στόχο να καθοδηγήσουν τον δείκτη χρέους σε μια πτωτική τροχιά» είπε ο Ιταλός τραπεζίτης
Σχετικά Άρθρα

Επιστροφή στην ανάπτυξη την άνοιξη του 2021, ακόμη και εάν η κλιμακούμενη ανησυχία για τον Covid δυσχεράνει την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας τη Ιταλίας Ignazio Visco.
Η εαρινή ανάκαμψη «εξαρτάται σε μεγάλο από την προοδευτική μείωση της πανδημίας κατά τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Visco, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στην ετήσια εκδήλωση Assiom-Forex.
«Οι έρευνες που διενήργησε η Τράπεζα της Ιταλίας στα τέλη Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες συγκρατούνται από το φόβο της μόλυνσης, σημείωσε.
Η Ιταλία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού και μετρά περισσότερους από 90.000 θανάτους.

Βαθιά ύφεση

Οι επιπτώσεις του ιού προκάλεσε ύφεση πολύ βαθύτερη στην Ιταλία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά τα περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια ευρώ, σε πακέτα τόνωσης που διοχέτευσε η ιταλική κυβέρνηση.
Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 8,9% το 2020 σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών στοιχείων και το χρέος αυξήθηκε στο 160% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ιταλίας, το 20% των νοικοκυριών που αναμένουν μείωση των εισοδημάτων τους, θα εξοικονομήσουν χρήματα.

Σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης

Ωστόσο, είναι ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να μειώσουμε τα μέτρα στήριξης χωρίς να πλήξουμε τις οικογένειες και την οικονομία, δήλωσε ο Visco.
Η αναγκαιότητα εγγύησης της προστασίας των εργαζομένων και η αποτροπή κλεισίματος υγιών επιχειρήσεων πρέπει να συμβαδίζει με την απρόσκοπτη ανακατανομή πόρων προς τις επιχειρήσεις και τους τομείς με τις βέλτιστες προοπτικές ανάπτυξης.
«Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των κερδών που είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Ιταλός τραπεζίτης.

Η τόνωση της ανάπτυξης

Ο Visco είπε επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια και η καλή χρήση των χρημάτων του Ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης και θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των οικονομικών της Ιταλίας.
Η Ιταλία πρόκειται να λάβει έως και 209 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια από την τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το Bloomberg.
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να έχουν τον σαφή μεσοπρόθεσμο στόχο να καθοδηγήσουν τον δείκτη χρέους σε μια πτωτική τροχιά», τόνισε ο Visco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης