Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο στις Βρυξέλλες με τα εμβόλια Covid – Η καθολική αποτυχία από μια «διερμηνέα», οι απειλές και άτακτη υποχώρηση

Σκάνδαλο στις Βρυξέλλες με τα εμβόλια Covid – Η καθολική αποτυχία από μια «διερμηνέα», οι απειλές και άτακτη υποχώρηση

Η Κομισιόν γνώριζε από τον Δεκέμβριο του 2020 ότι δεν θα έχει τα εμβόλια Covid 19 αλλά ανακοίνωνε εξωπραγματικούς στόχους

Σχετικά Άρθρα
Σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο κτίριο Europa στις Βρυξέλλες, έδρα της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη ήταν απελπισμένοι.

Η ΕΕ είχε πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ για τα εμβόλια προκειμένου να περιορίσει μια πανδημία που σκοτώνει χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε μέρα, αλλά τα εμβόλια αυτά ποτέ δεν έφτασαν.
Αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen έλεγε ότι η ΕΕ είχε θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων κατά του COVID-19 έως το τέλος του καλοκαιριού.
Και καθώς το έλλειμμα των εμβολίων γινόταν όλο και πιο έντονο, η ίδια η Επιτροπή έκανε εκστρατεία για να ντροπιάσει τις φαρμακευτικές και να τους αποδώσει τις ευθύνες της χαμηλής προσφοράς.

Οι αποκαλύψεις της σύγχυσης

Η τακτική της Κομισιόν για απόδοση ευθυνών στις φαρμακευτικές δεν λειτούργησε καθώς οι λεπτομέρειες των εμπιστευτικών συμφωνιών διαρρέουν, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλλει τις συμβάσεις που είχε συμφωνήσει εξ ονόματος των μελών της.
Το Reuters, έχοντας πρόσβαση στις λεπτομέρειες των εσωτερικών συνομιλιών της ΕΕ τον τελευταίο μήνα, αποκαλύπτει μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ χειρίστηκαν το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ γνώριζαν ήδη από τον Δεκέμβριο τις καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων, αλλά η Επιτροπή ανακοίνωσε φιλόδοξους στόχους.
Αρχικά, η ΕΕ δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις δόσεις εμβολίων των εταιρειών που εξήχθησαν από το μπλοκ, συνειδητοποιώντας το μόνο αφού καθυστέρησαν οι προμήθειές της.
Την ίδια ώρα, δεν μπορούσε να εντοπίσει τα εκατομμύρια δόσεων που είχαν ήδη εξαχθεί.
Και καθώς απέτυχαν οι προσπάθειές της να κερδίσει έδαφος με νομικά μέσα, η Επιτροπή αντιμετώπισε τις επιθέσεις από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει αρνηθεί να σχολιάσει αυτήν την ιστορία.
Το ίδιο έκανε και η AstraZeneca, η οποία δήλωσε ότι επικεντρώνεται στην ενίσχυση των προμηθειών στο μπλοκ μετά τις δυσλειτουργίες του εργοστασία της.
Την ίδια ώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωνε στο Reuters ότι η παραγωγή έχει επιστρέψει στην Ευρώπη αφού η εταιρεία έκανε αλλαγές στο βελγικό εργοστάσιο παραγωγής της για να αυξήσει την προσφορά.
Τα προβλήματα των εμβολιασμών όμως δεν ήταν απλώς ένας εφιάλτης δημόσιας υγείας.
Ήταν επίσης μια πολιτική κρίση.
Την ώρα που ο εμβολιασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, οι επικρίσεις κατά της Κομισιόν αυξάνονται.

Η αρχή των προβλημάτων

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει στην αρχή της πανδημίας να σχηματίσουν μια καθοδηγητική ομάδα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ για διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές.
Η Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από την κορυφαία διαπραγματευτή εμβολίων της ΕΕ, Sandra Gallina, η οποία άρχισε να εργάζεται για την Επιτροπή της ΕΕ πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες ως διερμηνέας.
Ωστόσο, η ΕΕ ήταν περίπου τρεις εβδομάδες πίσω από τη Βρετανία στη χορήγηση εμβολίων - κυρίως επειδή επέλεξε να μην εκδώσει έκτακτη κανονιστική έγκριση, όπως είχε κάνει η Βρετανία.
Την ίδια ώρα, είχε ανακοινώσει συμφωνίες με έξι κατασκευαστές εμβολίων για να εξασφαλίσει σχεδόν 2,3 δισ. δόσεις για τον πληθυσμό της 450 εκατομμυρίων.
Η Pfizer, συνεργαζόμενη με την BioNTech, ήταν μία από τις δύο μόνο εταιρείες των οποίων τα εμβόλια είχαν έγκριση.
Ήταν η μόνη που προμήθευε την ΕΕ, η οποία είχε ανακοινώσει συμφωνίες για έως και 600 εκατομμύρια δόσεις Pfizer.
Η διάθεση ξεκίνησε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι παραδόσεις ήταν σχεδόν χωρίς προβλήματα», δήλωσε η Gallina στους διπλωμάτες σε ενημέρωση στις 8 Ιανουαρίου.
Η ΕΕ ελάμβανε 3,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer ανά εβδομάδα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δεσμεύσει μόνο 4 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer μέχρι τον Φεβρουάριο.
Την ίδια ώρα αναμένονταν και τα εμβόλια από την AstraZeneca, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τις παραδόσεις στην ΕΕ όταν το εμβόλιο της λάμβανε την κανονιστική έγκριση στα τέλη Ιανουαρίου.
Η AstraZeneca δεσμεύτηκε να παραδώσει τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δόσεις έως τον Μάρτιο, ή έως και 120 εκατομμύρια, με την τιμή αυτών μάλιστα να είναι μόλις 2,5 ευρώ ανά δόση, έναντι 15,5 ευρώ της Pfizer.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα

Τρεις μέρες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου, η Pfizer είπε ότι είχε περικόψει την παραγωγή και θα διακόψει προσωρινά την προμήθεια στην ΕΕ από το βελγικό εργοστάσιό της, προκειμένου να αναβαθμίσει την παραγωγική της διαδικασία.
Άμεσα υπήρξαν αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Ο ειδικός επίτροπος της Ιταλίας για το COVID-19, Domenico Arcuri, δήλωσε ότι η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο νομικής αγωγής κατά της Pfizer.
Την ίδια ώρα και παρά τις καθυστερήσεις αυτές, η Επιτροπή ανακοίνωσε έναν φιλόδοξο στόχο εμβολιασμού.
Στις 19 Ιανουαρίου, όταν είχαν χορηγηθεί πάνω από 5 εκατομμύρια εμβόλια στην ΕΕ, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στοχεύει να εμβολιάσει τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων άνω των 80 έως τον Μάρτιο και το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Πρότεινε επίσης έναν τρόπο δωρεάς δόσεων σε φτωχότερες χώρες.
Την επόμενη μέρα, οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στους αξιωματούχους της Επιτροπής ότι οι στόχοι ήταν πολύ τολμηροί.
Τρεις μέρες αργότερα, τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Ευρωπαίων διπλωματών έδειξαν ότι η Gallina είπε ότι η ξαφνική περικοπή της Pfizer είχε «καταστρέψει» τα σχέδια εμβολιασμού των κρατών μελών.
Αλλά τους διαβεβαίωσε ότι οι αποστολές θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο ρόλος της AstraZeneca

Τα χειρότερα δεν είχαν ακόμη έρθει για την ΕΕ.
Αλλά την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, η AstraZeneca, που αναμένετο να ξεκινήσει τις παραδόσεις στην ΕΕ στις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες τους πρώτους τρεις μήνες.
Αυτό θα σήμαινε περίπου 60% πτώση - σε 31 εκατομμύρια δόσεις αντί για 80 εκατομμύρια.
Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την επίθεση.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη έγραψε σε tweet για τη «βαθιά δυσαρέσκεια» της.
Την επόμενη Δευτέρα, η Επιτροπή κάλεσε τα στελέχη της AstraZeneca για να πιέσει την εταιρεία να συνεχίσει τις παραδόσεις, με την AstraZeneca να προσθέτει... 8 εκατ. δόσεις.
Φυσικά δεν ήταν αρκετό.
Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων παραγωγής στη βελγική μονάδα της AstraZeneca, η Επιτροπή ζήτησε τα εμβόλια από τη Βρετανία.
Ωστόσο, η AstraZeneca δεν έδωσε σαφή απάντηση για το εάν οι δόσεις θα μπορούσαν να εκτραπούν από τη Βρετανία.
Την επόμενη μέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Pascal Soriot, δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν ήταν νομικά υποχρεωμένη να παραδώσει τις δόσεις στην ΕΕ σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, επειδή η σύμβασή της ανέφερε μόνο ότι θα καταβάλει τις «καλύτερες προσπάθειές» της.
Είπε επίσης ότι η Βρετανία είχε εγκρίνει το εμβόλιό της νωρίτερα από την ΕΕ και είχε ζητήσει να τα προμηθευτεί πρώτα από τη μονάδα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δηλώσεις του Soriot εξόργισαν την Επιτροπή της ΕΕ.
Στις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά, η Gallina είπε στους διπλωμάτες ότι «σοκαρίστηκε» από το «επίπεδο λανθασμένων δηλώσεων» του Soriot, με την AstraZeneca να μην σχολιάζει.
Η Επιτροπή, λέγοντας ότι ήταν πεπεισμένη για την ισχύ των νομικών της επιχειρημάτων, ζήτησε δημοσίως από την AstraZeneca να δημοσιεύσει τη σύμβαση που είχαν συμφωνήσει, η οποία δημοσιεύθηκε τελικά στις 29 Ιανουαρίου.

Με την πλάτη στον τοίχο

Στη συνάντηση της 27ης Ιανουαρίου, η Gallina είπε στους εκπροσώπους της ΕΕ ότι ορισμένα από τα προβλήματα με την AstraZeneca ήταν ήδη γνωστά, αλλά η νέα περικοπή ήταν «ένα μεγάλο χτύπημα».
Είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν είχε καμία ενημέρωση για το ποιος εξήγαγε εμβόλια και πού.
«Έχουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες», είπε.
Τα αρχικά στοιχεία των τελωνείων έδειξαν ότι εκατομμύρια εμβόλια COVID-19 είχαν εξαχθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την ΕΕ στη Βρετανία, τον Καναδά, το Ισραήλ και την Κίνα, είπε.
Την ίδια ώρα, η Βρετανία, το Ισραήλ και ο Καναδάς δήλωσαν ότι έλαβαν και εμβόλια της Pfizer από την ΕΕ.
Έτσι, η Gallina πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα δημιουργήσει έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης και αδειοδότησης των εξαγωγών.
Η ενημέρωση δεν πήγε καλά.
Τουλάχιστον πέντε διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Επιτροπή είχε κλιμακώσει τη δημόσια διαμάχη και παρότρυναν να ρίξει τους τόνους.
Η νομική δράση δεν θα παράγει γρήγορα περισσότερα εμβόλια, ανέφεραν.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, σε άλλη κλήση με την Επιτροπή, ο Soriot είπε στην ΕΕ να μην περιμένει δόσεις από τα εργοστάσια της AstraZeneca στη Βρετανία, επειδή το Λονδίνο χρησιμοποιούσε ρήτρα στη σύμβασή του που του έδινε προτεραιότητα έναντι των δόσεων που παρήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άσφαιρα πυρά

Υπό την πίεση των διπλωματών να αποκλιμακωθεί η κόντρα με την AstraZeneca, η Επιτροπή ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση της Βρετανίας.
Την επόμενη μέρα, όμως αξιωματούχοι της ΕΕ απείλησαν δημοσίως να μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμβολίων - μια κίνηση που ενδέχεται να πλήξει τις εισαγωγές εμβολίων από τη Βρετανία από το βελγικό εργοστάσιο της Pfizer.
Και η Επιτροπή είπε ότι ήθελε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα απαιτούσε από τις εταιρείες να ζητήσουν άδεια πριν από την εξαγωγή δόσεων εμβολίου.
Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, έκαναν ένα ακόμη βήμα, απειλώντας να ενεργοποιήσουν μια ρήτρα που θα εμπόδιζε να φτάσουν τα εμβόλια στη Βόρεια Ιρλανδία - μια βρετανική επαρχία που παρέμεινε μέρος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μετά το Brexit.
Η επιβολή περιορισμών σε αυτά τα σύνορα ήταν δυνητικά εκρηκτική: Οι συνομιλίες για το Brexit συμφώνησαν να το κρατήσουν ανοιχτό, για να διατηρήσουν την κεντρική πλατφόρμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έληξε 30 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης στην εν λόγω επαρχία.
Η πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Arlene Foster χαρακτήρισε την πρόταση της ΕΕ «απίστευτη εχθρότητα» και αξιωματούχοι της ΕΕ σύντομα παραδέχτηκαν ότι ήταν υπερβολικό.
Μέχρι την Κυριακή, η Επιτροπή είχε υποχωρήσει και στα δύο μέτωπα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Von der Leyen ανακοίνωσε σε ένα tweet ότι το μπλοκ είχε κάνει ένα «βήμα μπροστά στα εμβόλια».
Η AstraZeneca είχε προσφερθεί να αυξήσει τις παραδόσεις, είπε.
Μετά από μια εβδομάδα μάχης και διπλωματικής σύγχυσης, η ΕΕ είχε εξασφαλίσει μόλις 1 εκατομμύριο δόσεις περισσότερο από την αρχική προσφορά της εταιρείας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης