Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξαλλος ο Scholz (Γερμανία) με der Leyen: Η στρατηγική για τους εμβολιασμούς είναι «σκ...ά»!

Έξαλλος ο Scholz (Γερμανία) με der Leyen: Η στρατηγική για τους εμβολιασμούς είναι «σκ...ά»!
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Βερολίνο «δεν μπορεί να αφήσει αυτά τα σκ...ά να επαναληφθούν», κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για τον χειρισμό του προγράμματος εμβολιασμού
Σχετικά Άρθρα
Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ με αφορμή τη διαχείριση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σκηνικό με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz ο οποίος σε λεκτική επίθεση του κατά της προέδρου της Κομισιόν der Leyen είπε:
«Η στρατηγική της για τα εμβόλια είναι «πραγματικά σκ...ά», σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το Βερολίνο «δεν μπορεί να αφήσει αυτά τα σκ...ά να επαναληφθούν», κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για τον χειρισμό του προγράμματος εμβολιασμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Merkel υπερασπίστηκε την der Leyen, ωστόσο βρίσκεται στο στόχαστρο, επειδή επέτρεψε στις Βρυξέλλες να αναλάβουν το ζήτημα των εμβολίων, την ώρα που η ΕΕ βρίσκεται πίσω στην παραλαβή των δόσεων, σύμφωνα την Daily Mail.

Η έκρηξη Scholz

Το ξέσπασμα Scholz εξηγείται από το γεγονός ότι η χώρα του βρίσκεται αρκετά πίσω στους εμβολιασμούς, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, μόνο το 2,34% των 447 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ έχει κάνει κάποια δόση του εμβολίου μέχρι στιγμής, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στη Γερμανία στο 2,36%.
Η Βρετανία πάλι έχει ένα ποσοστό 14,21%.
Screenshot_ger.png

O Scholz, το κόμμα του οποίου αντιτάχθηκε στον διορισμό της der Leyen στη θέση της ως επικεφαλής της Κομισιόν το 2019, έκανε λόγο για μια σειρά από λάθη όταν εκείνη ήταν υπουργός Άμυνας στη Γερμανία.
Όπως είπε, η κατάσταση που επικρατεί με τα εμβόλια είναι ντροπιαστική.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ο οποίος συνήθως είναι ψύχραιμος, άφησε τον θυμό του να ξεχειλίσει:
«Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη der Leyen είναι εντελώς χαοτικό», φέρεται να είπε.
Ο συμπρόεδρος του SPD είπε σε πρωινή εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL:
«Στην πραγματικότητα θα πρέπει να πούμε ότι ο Scholz δεν εκρήγνυται συχνά με αυτόν τον τρόπο, επρόκειτο για συσσωρευμένο θυμό».

Αντιδράσεις και για Κυριακίδου

Γερμανοί υπουργοί φέρεται να εξέφρασαν δυσαρέσκεια και με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, που δέχεται πυρά επειδή κατηγορείται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Pfizer μέχρι τον Νοέμβριο (2020), ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν πετύχει συμφωνίες από τον περασμένο Ιούλιο.

Der Leyen χθες (3/2) στην Le Monde: Η στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού της ΕΕ ήταν η σωστή


«Σωστή» χαρακτήρισε πάντως χθες (3/2), παρά τις επικρίσεις λόγω καθυστερήσεων, τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η der Leyen.
Με την τοποθέτηση αυτή έβαλε εμμέσως στο στόχαστρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποφάσισε να ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό των πολιτών για την Covid-19.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι «ορισμένες χώρες ξεκίνησαν να εμβολιάζουν λίγο πριν την Ευρώπη, αυτό είναι αλήθεια.
Αλλά προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες.
Η Κομισιόν και οι χώρες μέλη (της ΕΕ) είχαν συμφωνήσει να μην κάνουν συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, οι οποίες συνδέονται με την έγκριση ενός εμβολίου».
«Η Ευρώπη ξεκίνησε αργότερα, όμως αυτή ήταν η σωστή απόφαση», πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde

Πυρά Bild κατά Κυριακίδου: Είναι ανίκανη, έκανε καριέρα χάρη στην οικογένειά της

Σφοδρή επίθεση κατά της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου εξαπέλυσε η γερμανική εφημερίδα Bild.
Παράλληλα, από τα βέλη της εφημερίδας δεν γλίτωσε ούτε η (Γερμανίδα) πρόεδρος της Κομισιόν,  Der Leyen για τους χειρισμούς στο θέμα των εμβολίων κορωνοϊού.
Η Bild δεν ήταν βέβαια η μόνη.
Σκληρή κριτική στην ΕΕ για τα εμβόλια άσκησε και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.

Η φωτογραφία


H εφημερίδα εικονογράφησε το σχετικό ρεπορτάζ της κατά της κυρίας Κυριακίδου, με μια φωνογραφία της, από το λογαριασμό της στο Instagram, με τα πόδια στο μπαλκόνι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020 –μια υποδήλωση ότι η κυπρία Επίτροπος δεν έκανε τη δουλειά της για να έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση εγκαίρως εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
3w993qhighc0.bild_.jpg

Η τοποθέτηση Spahn 

Η Bild εστίασε στον λίβελό της κατά της κυπρίας αξιωματούχου στις προειδοποιήσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας Spahn προς την καγκελάριο, η οποία είχε επιλέξει τον ευρωπαϊκό δρόμο για τις παραγγελίες εμβολίων (ενώ ο υπουργός προτιμούσε να συντονιστούν τα μεγάλα κράτη-μέλη).
Ο Spahn αμφέβαλε για την ικανότητα της Επιτρόπου Υγείας από την αρχή, σημείωσε η εφημερίδα.
Η Bild έγραψε:
«Εκείνη την περίοδο η ΕΕ δεν είχε παραγγείλει ούτε στη BionTech/Pfizer ούτε στη Moderna.
Ενώ οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είχαν εξασφαλίσει εμβόλια της BioNTech από τον Ιούλιο (2020).
Η μόνη επιτυχία της Κυριακίδου ήταν: μία συμφωνία με την AstraZeneca στις 27 Αυγούστου» έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Όντως, οι συμφωνίες της ΕΕ με τις Pfizer/BioNTech και Moderna ήρθαν τον Νοέμβριο.

Πως παρουσιάζεται η Κυριακίδου

Όπως επεσήμανε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, στόχος του δημοσιεύματος ήταν πρωτίστως η κυρία Κυριακίδου η οποία παρουσιάζεται:

α) ανίκανη να διαχειριστεί το κορυφαίο για την ΕΕ ζήτημα των εμβολίων και να διαπραγματευτεί με τις φαρμακοβιομηχανίες, και
β) μειωμένων προσόντων αποδίδοντας την πολιτική καριέρα της στην οικογένειά της!
Η Bild, ωστόσο, επέκρινε και την πρόεδρο της Κομισιόν με το ερώτημα γιατί ανέθεσε στην Κυριακίδου το μείζον θέμα των εμβολίων, ενώ έμμεσος στόχος ήταν η Merkel επειδή επέλεξε τον ευρωπαϊκό δρόμο για τις παραγγελίες εμβολίων και έβαλε φρένο στον υπουργό Υγείας Spahn, ο οποίος από τον Ιούλιο (2020) ήθελε να προχωρήσει με την ομάδα των τεσσάρων: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης