Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Draghi αναζητά συμμαχίες – Συμβιβαστικό veto από Salvini (Lega) και Meloni (Aδελφοί της Ιταλίας)

Ιταλία: Ο Draghi αναζητά συμμαχίες – Συμβιβαστικό veto από Salvini (Lega) και Meloni (Aδελφοί της Ιταλίας)

Δύσκολη εξίσωση η επίτευξη νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας σε Βουλή και Γερουσία, διχάζει ακόμη και το Δημοκρατικό Κόμμα η υποψηφιότητά για την πρωθυπουργία του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ξεκινά έναν αγώνα δρόμου επαφών με τα ιταλικά πολιτικά κόμματα προκειμένου να οδηγήσει σε τερματισμό  του πολιτικού αδιεξόδου την Ιταλία η οποία σημαδεύεται από την ένταση μιας δριμείας διπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021.
Ο  Draghi, που πιστώθηκε ευρέως για τη διάσωση της ζώνης του ευρώ από την κατάρρευση το 2012 εξαιτίας της κρίσης χρέους, αποδέχθηκε την εντολή του αρχηγού του κράτους προέδρου Sergio Mattarella, επισημαίνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο της Ιταλίας προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Οι αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την είδηση για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών, ευελπιστώντας ότι ο Draghi αναλάβει το ηράκλειο έργο της υιοθέτησης των πολυαναμενόμενων μεταρρυθμίσεων προκειμένουν να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της τρίτης μεγαλύτερης αλλά ιδιαίτερα επιβαρυμένης οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Όλα τα μάτια πλέον είναι στραμμένο προς το κοινοβούλιο, όπου ο Draghi πρέπει να αποσπάσει την έγκριση από έναν κατακερματισμένο σύνολο πολιτικών δυνάμεων - εντός των οποίων η δυνατότητα - λόγω της προιστορίας του και της πολιτικής που όλοι αναμένουν από αυτόν - να διαμορφώσει συμμαχίες αποδεικνύεται de facto ιδιαιτέρα περιορισμένη.

Η ατζέντα

«Είναι μια δύσκολη συγκυρία» επισήμανε ο Draghi μετά τη συνάντησή του με το Mattarella.
«Η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων και η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Η ευκαιρία

Η Mattarella προειδοποίησε ότι μια νέα κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά της προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ιταλία να έχει απώλειες από τα 209 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο Draghi επισήμανε ότι η Ιταλία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία:
«Έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικά γενναιόδωρους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευκαιρία να κάνουμε τόσα πολλά για τη χώρα μας».
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας κατέγραψε σημαντική μείωση την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ενώ ο δείκτης τη αγοράς του Μιλάνου σημείωσε άνοδο 2,1%, σε υψηλό μηνός. 

Δημοκρατικό Κόμμα – 5SM: Θα διαλυθούν

Τα πρώτα σημάδια από τα πολιτικά κόμματα όσον αφορά το ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης τεχνοκρατών ήταν ανάμικτα.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) επισήμανε ότι ήταν έτοιμο να στηρίξει τον ιδιαίτερα σεβαστό οικονομολόγο, ενώ ο σύμμαχος του στο κυβερνητικό συνασπισμό, το Κίνημα των 5 Αστέρων (5SM), δήλωσε ότι δεν θα το κάνει.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Il Sole 24 Ore ο Draghi εξετάζει να προσφέρει σε στελέχη του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού θέσεις στο υπουργικό του συμβούλιο για να λάβει τη στήριξή τους ενώ η La Reppublica επισημαίνει ότι τυχόν παροχή στήριξης σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών εκ των πραγμάτων θα διχάσει βαθιά το Δημοκρατικό Kόμμα καθώς θα πρόκειται για μια αιφνίδια συντηρητική στροφή ενώ την ίδια ώρα το αντι-συστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων που αντιμετψωπίζει αθρόα διαρροή των οπαδών του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα που είναι πλήρως αντίθετα με τη ρητορική του (λήψη δανείου από τον ESM, περικοπές στις κοινωνικές μεταβιβάσεις εν μέσω κρίσης κ.λπ.) την ώρα που το ίδιο επιθυμεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να προωθήσει μια πολιτική παροχών (γεγονός που έχει πυροδοτήσεις αντιδράσεις εντός της Κομισίον).

Lega: «Νωρίς προκατάληψη» και αποχή

Η συμμαχία των δεξιών κομμάτων με επικεφαλής τη Lega του Matteo Salvini , το οποίο προηγείται σταθερά δημοσκοπήσεις, δήλωσε διά στόματος του αρχηγού του ότι προτιμά η χώρα να προχωρήσει στις πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι ακούσει τις προτάσεις του Draghi «χωρίς προκατάληψη».
ΝΑ σημειωθεί ότι η Lega και το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι δυσκολο να συνυπάρξουν σε κυβερνητική πλειοψηφία.
Ένα εύλογο σενάριο μπορεί να δει πολλά κόμματα να απόσχουν από την παροχή ψήφού εμπιστοσύνης για να διασφαλίσουν ότι ο Draghi θα λάβει την πλειοψηφία.
Μια πηγή του League είπε ότι το κόμμα θα προσφέρει την υποστήριξή του εάν δεσμευτεί Draghi να διεξαγάγει εκλογές εντός ενός έτους.

«Αδελφοί της Ιταλίας»

Την ίδια ώρα, πρόταση στα υπόλοιπα συμμαχικά κόμματα που ανήκουν στον χώρο ολόκληρου του φάσματος της δεξιάς να απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi κατέθεσε η επικεφαλής του κόμματος των «Αδελφών της Ιταλίας», Giorgia Meloni, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους ενός σημαντικού εταίρου της Lega θα διευκόλυνε τον Draghi να διαμορφώσει πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας, τη Βουλή και τη Γερουσία, και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας καθώς και να αποτρέψει το διχασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά το διορισμό του.
«Σε περίπτωση συμβιβασμού, υπάρχει η δυνατότητα να απόσχουμε από κοινού όλα τα κόμματα.
Αυτή την αρχική πρόταση καθέτω», δήλωσε η Giorgia Meloni στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RAI ύστερα από διαβούλευση με τα συμμαχικά της κόμματα τη Lega και τη Forza Italia.
«Θεωρώ δεδομένο ότι ο Draghi θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση», υπογράμμισε η Meloni, η οποία είχε αρχικώς δηλώσει μετά την ανακοίνωση ότι ο Draghi θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης.

Δύσκολη εξίσωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίτευξη του στόχου του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Mario Draghi είναι ιδιαίτερα δυσχερής, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε ο Conte σε Βουλή και Γερουσία.
Στην Ιταλική Βουλή από τους 630 βουλευτές για να σχηματιστεί πλειοψηφία χρειάζονται τουλάχιστον 316 ψήφοι
Τα κόμματα κατέχουν:
Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει 188 βουλευτές,
Η Lega 125
Το Δημοκρατικό Κόμμα 93,
Η Forza Italia 85 και
Οι Αδελφοί Ιταλοί 31
Στη Γερουσία, χρειάζεται πλειοψηφία 140 βουλευτών σε σύνολο 312
Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει 91 γερουσιαστές,
Η Lega 62
Το Δημοκρατικό Κόμμα 35,
H Forza Italia 40 και
Οι Αδελφοί Ιταλοί 10
Να σημειωθεί πως σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται βουλευτές ή γερουσιαστές οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν και έχουν διαμορφώσει διαφορετικές ομάδες από κοινού με μικρότερα κόμματα εντός των νομοθετικών σωμάτων.

Η οικονομία

Η οικονομία της Ιταλίας, την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήμα καθώς όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 8,8% το 2020 - η μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια κυβέρνηση Draghi, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reyters, θα ενίσχυε το διεθνές κύρος της Ιταλίας σε μια εποχή που θα έχει την προεδρία της G20.
Η τελευταία φορά που ανέλαβε την πρωθυπουργία ενός τεχνοκράτης ήταν το 2011, όταν ο οικονομολόγος Mario Monti, προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την κρίση χρέους ο οποίος έχασε σε μικρό διάστημα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης