Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Δυνατότητα αναδρομικής επιβολής κυρώσεων σε Πολωνία και Ουγγαρία για το κράτος δικαίου

Κομισιόν: Δυνατότητα αναδρομικής επιβολής κυρώσεων σε Πολωνία και Ουγγαρία για το κράτος δικαίου

 Η επίτροπος της Κομισιόν Vera Jourova προειδοποιεί ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ και ότι ο μηχανισμός για τον έλεγχο της λειτουργίας του κράτους δικαίου θα είναι αυστηρός

Σχετικά Άρθρα

Η Πολωνία και η Ουγγαρία παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κράτος δικαίου κατά την οποία αναμένεται θα ενεργοποιηθούν αναδρομικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις εάν παραβιάζονται οι αρχές του, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Vera Jourova, υπόσχεται ότι δεν θα χαθεί ούτε μία υπόθεση μέσω του μηχανισμού ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου ο οποίος εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο.
«Ο νέος μηχανισμός έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε αναδρομικά.
Ως εκ τούτου, θα εντείνουμε τον έλεγχο των κρατών - μελών », δήλωσε η Jourova σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σε σύντομο χρονικό διάστημα έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να μπορέσουμε να μειώσουμε επίσης και τα κονδύλια της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου: «Θα επικεντρωθούμε πολύ στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του νεποτισμού, αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ένα πράγμα είναι επίσης σαφές: Κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κατά συνέπεια και οι δύο αυτές χώρες της ΕΕ βρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής μας», δήλωσε η Jourova.

Ο μηχανισμός

Ο νέος μηχανισμός ελέγχου της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ο οποίος εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.
Αυτή ήταν η προϋπόθεση την οποία έθεσαν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προκειμένου να εγκρίνουν τον πολυετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Η Jourova βλέπει τον μηχανισμό του κράτους δικαίου ως «δίκαιο και πολύ αποτελεσματικό μέσο» για την ΕΕ.
Μόλις το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει για την αγωγή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η απόφαση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί αναδρομικά.
Ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης δεν έχει προσδιορισθεί πάντως ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης