Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Η νίκη των μικρομετόχων της GameStop επί των short είναι Πύρρειος, έρχεται κατάρρευση των αγορών

El Erian: Η νίκη των μικρομετόχων της GameStop επί των short είναι Πύρρειος, έρχεται κατάρρευση των αγορών
Αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «επανάσταση των μικρομετόχων» οφείλεται, σε κάποιον βαθμό, στον ταχύ εκδημοκρατισμό του επενδυτικού κόσμου
Σχετικά Άρθρα

Πύρρειο χαρακτηρίζει τη νίκη των μικρομετόχων επί των short sellers ο γνωστός οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μohamed El Erian, που φοβάται κατάρρευση των αγορών και προμηνύει θεμελιώδεις αλλαγές για τη λειτουργία των χρηματιστηρίων.
Η μάχη μεταξύ hedge funds και μικρομετόχων ξέσπασε από το πουθενά και ακόμη καλά κρατεί.
Πλέον, οι περισσότεροι αναρωτιούνται πότε θα τελειώσει.
Η απάντηση εξαρτάται από δύο πράγματα, όπως αναφέρει ο El Erian:
Πρώτον, ποιος από τους short sellers, hedge funds και μικρομετόχους θα παραδοθεί.
Δεύτερον, με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν οι ρυθμιστικές αρχές και οι πολιτικοί.

Η επανάσταση των μικρομετόχων

Αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «επανάσταση των μικρομετόχων» οφείλεται, σε κάποιον βαθμό, στον ταχύ εκδημοκρατισμό του επενδυτικού κόσμου με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και των δημοσιονομικών και νομισματικών πακέτων στήριξης εκ μέρους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Kαταλύτης ήταν ένας ad hoc συνασπισμός για την αγορά μετοχών.
Ήταν μια στρατηγική που λειτούργησε ιδιαίτερα καλά στην περίπτωση της GameStop Corp., όπου οι «αρκούδες» σημείωσαν μεγάλες απώλειες, σημειώνει ο οικονομολόγος.
Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τα hedge funds, μεγάλες απώλειες σημείωσαν και οι brokers, που ξαφνικά βρέθηκαν υπό αυξημένη πίεση, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τους ισολογισμούς τους και να διατηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές προληπτικής εποπτείας.
Mένει να φανεί ποιος θα αντέξει περισσότερο…

Μεγάλος κίνδυνος για τους ακτιβιστές μικρομετόχους

Ιστορικά, οι μικροεπενδυτές που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις μετοχές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας του περιορισμένου μεμονωμένου κεφαλαίου τους, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με επαγγελματίες του κλάδου.
Ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβη κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν τα μέση κοινωνικής δικτύωσης, όπως σε αυτή την περίπτωση το Reddit, επέτρεψαν σε μεμονωμένους πολίτες να γίνουν μια ισχυρή συλλογικότητα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα δύναμη, τα hedge funds έχουν αναγκαστεί να συγκεντρώσουν πολλά μετρητά, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα margin calls, με κάποια από αυτά να κλείνουν τις short θέσεις και να ανοίγουν long θέσεις, για να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες.
Αυτό προκάλεσε και θα προκαλέσει νέο selloff, αφού τα hedge funds αναγκάζονται να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών.
Το πόσο θα επηρεαστούν το χρηματιστήριο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η τάση εξαπλώνεται σαν ιός, δηλώνει ο El Erian.
Σημειώνεται πως η ζημιά που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στον S&P 500 είναι η χειρότερη από τον Μάρτιο του 2020.
Και αν δεν αντιμετωπιστεί θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις – ιδιαίτερα εξαιτίας της υπερβολικής μόχλευσης και της υπερβολικής ανάληψης κινδύνου εκ μέρους των επενδυτών.


Ρυθμιστικές αρχές

Ανεξάρτητα από τα σενάρια που παίζουν, οι ρυθμιστικές αρχές και, γενικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να εμπλακούν με κάποια ιδιότητα.
Το δύσκολο είναι να εκτιμηθεί σε ποιο στοιχείο θα εστιάσουν.
Κάποια μέτρα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στη λειτουργία της αγοράς.
Μεταξύ των στόχων θα μπορούσε να είναι η προστασία των μικρών επενδυτών, τα κριτήρια καταλληλότητας των επενδύσεων, τα όρια των περιθωρίων, η πιθανή συμπαιγνία και ο χειρισμός των τιμών, αλλά και η διάρθρωση της αγοράς. 
Κάπως έτσι, κάτι που ξεκίνησε αθώα… θα τελειώσει, μάλλον, με πόνο.
Δεν πρόκειται για μια νίκη του Δαυΐδ επί του Γολιάθ.
Σίγουρα, οι αγορές εκδημοκρατίστηκαν, λόγω της τεχνολογίας, ωστόσο ουδείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις συνέπειες, καταλήγει ο El Erian.

www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης