Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τις μεταλλάξεις covid - Στον αέρα ... τα εμβόλια - Συμφωνία ΕΕ - AstraZeneca

Παγκόσμιος συναγερμός για τις μεταλλάξεις covid - Στον αέρα ... τα εμβόλια - Συμφωνία ΕΕ - AstraZeneca
Ο Ιανουάριος ο πιο θανατηφόρος μήνας λόγω covid στις ΗΠΑ - Έρευνες ΠΟΥ στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Παγκόσμιο συναγερμό και νέα περιοριστικά μέτρα προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τη στιγμή που επιστήμονες και φαρμακοβιομηχανίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το εάν τα εμβόλια που κυκλοφορούν, μπορούν να παρέχουν προστασία και να είναι αποτελεσματικά.
Αν και εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται στην «φαρέτρα» των κρατών να προστεθούν δύο ακόμα εμβόλια (αυτά της Johnson & Johnson και της Novavax), το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, λόγω των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν.
Ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν ανακοινώσει πως τα εμβόλια τους είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά κατά της βρετανικής παράλλαξης του ιού, αλλά παραδέχονται πως η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται σχεδόν στο μισό όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσοίωνη εξέλιξη που ενδεχομένως μπορεί να ακυρώσει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει έως σήμερα από την επιστημονική κοινότητα στη μάχη κατά του κορωνοϊού και που απειλεί να διαψεύσει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη για μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά.
Αποτέλεσμα των μεταλλάξεων αυτών είναι να πυροδοτούνται νέα κύματα της επιδημίας, γεγονός που με τη σειρά σηματοδοτεί νέα περιοριστικά μέτρα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.
Στις ΗΠΑ, ο Ιανουάριος του 2021 αποδείχθηκε ο πιο θανατηφόρος μήνας από την έναρξη της πανδημίας, στην Ευρώπη, όπου τελικά υπήρξε συμφωνία με την AstraZeneca για περισσότερες δόσεις εμβολίων και μάλιστα πιο γρήγορα, ολοένα και περισσότερα κράτη λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ στη Λατινική Αμερική η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη με τα συστήματα υγείας να δοκιμάζονται για άλλη μια φορά.
Στις θετικές εξελίξεις είναι ότι η Κίνα φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που η ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ συνεχίζει τις έρευνες στην πόλη Wuhan σε μια προσπάθεια να διερευνήσει το πώς και το πότε ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 103.283.042 και οι νεκροί 2.233.906
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 26.268.048 κρούσματα και 442.710 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 224.504 και τρίτη σε κρούσματα με 9.204.731
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 158.536 και τέταρτη η Ινδία με 154.392
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 106.367 νεκρούς
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.828.183
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.808.348, έκτη η Γαλλία με 3.255.920
• Έβδομη η Ισπανία με 2.743.119 και όγδοη η Ιταλία με 2.553.032
• Ένατη η Τουρκία με 2.477.463και δέκατη η Γερμανία με 2.225.659

μκοπκ.JPG
ΗΠΑ: Ο Ιανουάριος ο πιο θανατηφόρος μήνας της επιδημίας – Πάνω από 441.000 οι νεκροί

Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνα από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ καθώς καταγράφηκαν περισσότεροι από 95.000 θάνατοι.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 441.000 νεκρούς ενώ και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 26,1 εκατομμύρια.
Πάντως, ο αριθμός των θανάτων και των νέων μολύνσεων κινήθηκε χαμηλά το τελευταίο 24ωρο καθώς αναφέρθηκαν λίγο περισσότερα από 110.000 νέα κρούσματα και 1.789 θάνατοι, τη στιγμή που περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν διανεμηθεί, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί οι 31,2 εκατ. δόσεις.
Καλύτερα είναι τα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς ο αριθμός τους για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες έπεσε κάτω από το όριο των 100.000, καθώς πλέον υπολογίζονται σε λίγους περισσότερους από 95.000.

Υποχρεωτική η μάσκα

Υπό αυτά τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα και ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κάνουν λόγο ακόμα και για 654.000 θανάτους έως την 1η Μαΐου, η κυβέρνηση Biden λαμβάνει νέα μέτρα προστασίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Έτσι από σήμερα 1η Φεβρουαρίου, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε διαπολιτειακές μετακινήσεις και σε διαμετακομιστικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί και των τρένων, σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC).
Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα CDC και την οδηγία που εξέδωσαν αργά την Παρασκευή 29/1, καλύπτει επίσης υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων (ride-sharing) και το μετρό.
Ειδικότερα, η εν λόγω οδηγία τίθεται σε ισχύ στις 11:59 το βράδυ της Δευτέρας (06:59 ώρα Ελλάδας το πρωί της Τρίτης 2/2) και προβλέπει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους ταξιδιώτες σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, μετρό, λεωφορεία, ταξί, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων (ride-sharing), αλλά και σε συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως αεροδρόμια, τερματικοί σταθμοί λεωφορείων και πλοίων, σταθμοί τρένων και μετρό και λιμάνια.
Ακόμη, η οδηγία προβλέπει ότι οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα όταν μετακινούνται, εκτός από σύντομα διαλείμματα, όπως για παράδειγμα για την κατανάλωση φαγητού και ποτού ή τη λήψη φαρμάκων.
Η οδηγία δεν αφορά τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης ή τα επαγγελματικά οχήματα όπου επιβαίνει μόνο ο οδηγός.
Οι μόνες εξαιρέσεις είναι για επιβάτες ηλικίας κάτω των 2 ετών και για όσους πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα.

Συμφωνία ΕΕ – AstraZeneca για το εμβόλιο – Περισσότερες δόσεις και πιο γρήγορα

Σε συμφωνία κατέληξε η ΕΕ με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca όσον αφορά τα εμβόλια που θα παραδώσει η εταιρεία στους 27 της ΕΕ.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης που είχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ( BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi) έγινε γνωστό πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.
Η πρόεδρος της Commission μετά το πέρας της διάσκεψης ανακοίνωσε, πως η AstraZeneca θα προσφέρει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη.

Στόχος ο εμβολιασμός του 70% των Ευρωπαίων έως το καλοκαίρι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει προετοιμάσει ένα plan B για να μην τιναχθεί στον αέρα το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοΐού ενώ η περίφημη συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια επαρκών δόσεων εμβολίου στην ΕΕ διέπεται από κοινοτικά άρθρα.
Στόχος της ΕΕ είναι ο εμβολιασμός με κάθε μέσο του 70% των Ευρωπαίων πολιτών ως το τέλος του καλοκαιριού σε μια προσπάθεια να αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομία το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα του 2021-2022.

5574323457890.JPG
Ευρώπη, η πλέον πληττόμενη

Με την ΕΕ των 27 να υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς, η Ευρώπη αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ευρώπη αναφέρει 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε 4 ημέρες, ενώ συνολικά έχει αναφέρει 30 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Με την ΕΕ των 27 να αδυνατεί να υλοποιήσει τους εμβολιασμούς, όπως είχε σχεδιάσει, και με την πανδημία να θεριεύει εξαιτίας και των νέων μεταλλάξεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη λύση παρά να προσφεύγουν στη λύση των σκληρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία τους.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ η Γαλλία από χθες 31/1 προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της για όλες τις χώρες πλην της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα τρίτο lockdown.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Βέλγιο (κλείνει από σήμερα 1 Φεβρουαρίου τα σύνορα της σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ), Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία (όπου η κατάσταση περιγράφεται τρομακτική μια και αναφέρεται πως μόλις 7 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές) και Νορβηγία (αν και από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στο Όσλο), ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.

Ρεκόρ θανάτων στη Μ. Βρετανία

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μετρά περισσότερους από 100.000 νεκρούς από τη νόσο Covid-19.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson, αν και δηλώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, παρόλο αυτά διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Την ίδια στιγμή διαμηνύεται πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνεται και πως παραμένει ο στόχος για τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
56321479087.JPG
Κίνα: Υπό έλεγχο το β’ κύμα κορωνοϊού – Συνεχίζει τις έρευνες στην Wuhan ο ΠΟΥ

Υπό έλεγχο φαίνεται να θέτουν το β’ κύμα του κορωνοϊού που εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες οι κινεζικές αρχές, καθώς μειωμένα εμφανίζονται τα νέα κρούσματα.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 42 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 92 που ήταν την προηγουμένη.
Όπως αναφέρεται τα 33 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 73 την προηγουμένη, σύμφωνα με το υπουργείο.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.614 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων 68 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.654 μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες του ΠΟΥ στην Wuhan, την πόλη από όπου προήλθε η επιδημία τον Δεκέμβριο του 2019.
Τα μέλη του ΠΟΥ αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα το Κέντρο Πρόληψης και Νοσημάτων της επαρχίας Hubei.
Υπενθυμίζεται πως η ομάδα του ΠΟΥ άρχισε τις έρευνες της την περασμένη Πέμπτη και θα συνεχίσει τις έρευνες της για τις επόμενες 2 εβδομάδες σε μια προσπάθεια να βρουν και να δώσουν απαντήσεις για το πώς και το πότε εμφανίστηκε η πανδημία.

Τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Βραζιλίας λόγω covid - Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική

Στο κόκκινο εξακολουθεί να βρίσκεται η Λατινική Αμερική λόγω του β’ κύματος του κορωνοϊού που πλήττει την περιοχή από τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Στη Βραζιλία οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τεράστιες και ιδίως στην Πολιτεία Αμαζόνας, όπου τον περασμένο μήνα εντοπίστηκε παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό.
Στην Πολιτεία αυτή και στην πρωτεύουσα Μανάους, το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, με ελλείψεις ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία.
Οι πολιτειακές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας μεταξύ άλλων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο η Βραζιλία ανέφερε 27.756 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλους 559 θανάτους.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 224.504 νεκρούς επί συνόλου 9.204.731 μολύνσεων.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 462 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.030 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 158.536 νεκροί επί συνόλου 1.864.260 μολύνσεων

Έξαρση κρουσμάτων και στην Χιλή

Εν τω μεταξύ έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Χιλή καθώς για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν χθες Κυριακή 31/1, περισσότερες από 4.000 μολύνσεις.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.209 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να αυξάνεται σε 727.109.
Το ίδιο διάστημα, ακόμη 113 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 18.452.
Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν χθες ότι μέχρι το Σάββατο την πρώτη του εμβολίου τους έχουν λάβει 56.771 άνθρωποι, ενώ τη δεύτερη οι 10.352 εξ αυτών.
349604869708.JPG
Αυστραλία: Πέντε ημέρες lockdown για 2 εκατομμύρια πολίτες … για ένα κρούσμα

Σε lockdown τέθηκαν από σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και για πέντε ημέρες οι περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες στο Περθ της Αυστραλίας ύστερα από τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος στον κορωνοϊό.
Οι αρχές επέβαλαν lockdown στο Περθ αφού ένας φύλακας σε ξενοδοχείο καραντίνας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Η κυβέρνηση της πολιτείας ανακοίνωσε ότι 66 άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές του φύλακα, αν και μέχρι στιγμής κανένας από όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ δεν έχει βρεθεί θετικός.
«Συνολικά 13 στενές επαφές έχουν βρεθεί αρνητικές και από αυτές 11 υψηλού κινδύνου έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας για προληπτικούς λόγους» ανέφερε ο Mark McGowan πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας, τονίζοντας ότι τα διαγνωστικά τεστ στις στενές επαφές του φύλακα αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.
Η Αυστραλία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την επιδημία, «μετρώντας» σχεδόν 29.000 κρούσματα και 909 θανάτους.

Ισράλ: Παράταση του lockdown για 5 ημέρες

Να παρατείνει για πέντε ημέρες τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού που θα έληγαν τα μεσάνυκτα, αποφάσισε η κυβέρνηση του Ισραήλ.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ παραμένει υψηλός παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 που διεξάγεται στη χώρα, με την κυβέρνηση να αποφασίζει να παρατείνει για τρίτη φορά το lockdown που επιβλήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, το τρίτο από την αρχή της επιδημίας.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τυχόν νέα παράταση της καραντίνας, ανέφερε η ανακοίνωση.
Χθες Κυριακή χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι παραβίασαν το lockdown για να συμμετάσχουν στην κηδεία ενός ραβίνου στην Ιερουσαλήμ.
Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στην κηδεία ενός άλλου ραβίνου στην ίδια πόλη χθες το βράδυ. Αν και βάσει των περιοριστικών μέτρων επιτρέπονται μόνο 20 άτομα στις κηδείες, στην πραγματικότητα χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για την κηδεία του ραβίνου Γιτζάκ Σάινερ, ένα γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Λικούντ, του πρωθυπουργού Βenjamin Netanyahou.
Την ίδια ώρα το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες υπέρ μεγάλη αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Βάσει του νέου νομοσχεδίου διπλασιάζεται το ποσό των προστίμων για τα καταστήματα και τα σχολεία που αψηφούν το lockdown από τα 5.000 σε 10.000 σέκελ (2.500 ευρώ).
Τον τελευταίο μήνα το Ισραήλ έχει εμβολιάσει κατά της covid-19 περισσότερα από τρία εκατομμύρια κατοίκους, σε σύνολο 9 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν δεσμευθεί να μοιραστούν τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από την εκστρατεία αυτή με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer με αντάλλαγμα τη γρήγορη παράδοση εμβολίων.

Στα ύψη τα κρούσματα παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό

Ωστόσο και παρά την εκστρατεία εμβολιασμού, χάρη στην οποία έχει εμβολιαστεί το 24% του πληθυσμού της χώρας, το Ισραήλ κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες περισσότερα από 3.500 κρούσματα covid-19.
Σοβαρά κρούσματα έχουν καταγραφεί μεταξύ των Ισραηλινών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι γι’ αυτό ευθύνονται τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικά, και στους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων.
Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες την παράταση κατά δύο ημέρες του κλεισίματος των συνοριακών περασμάτων της χώρας με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη.
Οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί από τις 26 Ιανουαρίου και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα παραμείνει κλειστό για μία ακόμη εβδομάδα.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας στο Ισραήλ, με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω covid-19, από τους λίγο περισσότερους από 4.700 θανάτους που έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα από την αρχή της επιδημίας.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το Ισραήλ είχε καταγράψει 643.000 κρούσματα covid-19 και 4.786 θανάτους.

Σαρωτικός ο κορωνοϊός

Ενδεικτικό του ρυθμού εξέλιξης του κορωνοϊού είναι ότι από τις αρχές του 2021, καταγράφεται κατά μέσο όρο μια νέα μόλυνση κάθε 7,7 δευτερόλεπτα, ενώ εκτιμάται ότι το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τη θνητότητα να διαμορφώνεται παγκοσμίως στο 2,15%
Αν και χρειάστηκαν 11 μήνες για να φτάσει ο πλανήτης τα πρώτα 50 εκατ. κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες για να περάσουμε από τα 50 εκατ. κρούσματα στα 100 εκατ. κρούσματα.
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να αποδοθεί και στις μεταλλάξεις του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι o αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ενώ η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού εντοπίζεται πλέον σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω).
Πάντως στα αισιόδοξα νέα είναι η ανακοίνωση της Pfizer/BioNTech, η οποία ανέφερε πως το εμβόλιο της - το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης – είναι αποτελεσματικό, έστω ελαφρά λιγότερο, κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού.
Το ίδιο ενθαρρυντικά ήταν και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών γ'φάσης για το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax που απεδείχθη πως είναι πάνω από 89% αποτελεσματικό κατά του Covid-19 αλλά και της βρετανικής μετάλλαξής του.
Οι κλινικές δοκιμές έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν στα ίδια ποσοστά αποτελεσματικό στην προστασία από την πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε πρώτα στην Βρετανία, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση.
Ωστόσο, τα θετικά νέα αντισταθμίστηκαν από την κοινή ανακοίνωση ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν και αυτή πιο μεταδοτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης