Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Γραφειοκρατία και ουρές σε λιμάνια και τελωνεία σκίασαν τον πρώτο μήνα του Brexit

Βρετανία: Γραφειοκρατία και ουρές σε λιμάνια και τελωνεία σκίασαν τον πρώτο μήνα του Brexit
Τόνοι προϊόντων αλλοιώθηκαν κατά την αναμονή σε λιμάνια και τελωνεία επηρεάζοντας χιλιάδες εταιρείες που μεταφέρουν προϊόντα προς την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Ό πρώτος μήνας μετά την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ συμπληρώθηκε, κι ενώ τη δημοσιότητα κλέβει ο κορωνοΐός και οι 100.000 νεκροί στη χώρα, δεν είναι λίγες οι αναφορές για την εικόνα της μετά Brexit, Βρετανίας.
Σε δημοσίευμα του το Bloomberg, προσπαθεί να κατανοήσει εάν τελικά αυτός ο πρώτος μήνας πέρασε αφήνοντας θετικά σημάδια για τη Βρετανία, κάτι που όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά.
Το εμπόριο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες αστοχίες καθώς πρόσφατα βρετανικά φορτηγά που μετέφεραν χοιρινό κρέας στη Γερμανία, ξέμειναν επί μέρες στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου περιμένοντας στην ουρά για εκτελωνισμό ενώ στη συνέχεια στοιβάζονταν στα πλοία για να περάσουν απέναντι.

Αρνητικός ο πρώτος μήνας

Με την εμπορευματική κίνηση να είναι πολύ πιο κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι απέφυγε την αμηχανία μπροστά στα δεκάδες χιλιάδες ακινητοποιημένα φορτηγά στο Κεντ, να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ευρώπη.
Οι επιχειρήσεις όμως παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα, με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στις μεταφορές να έχουν αυξήσει δραματικά το κόστος. Ο πρώτος μήνας του Brexit έπληξε σημαντικά πολλά μέρη της βρετανικής οικονομίας επηρεάζοντας όλους, από τους αγοραστές στο διαδίκτυο έως τους ψαράδες, τους εμπόρους αυτοκινήτων, τους τραπεζίτες και τους αγρότες.

Το brexit σημαίνει τεράστια γραφειοκρατία

«Οι άνθρωποι αναφέρονται σε πολλά από τα προβλήματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο μήνα», δήλωσε ο Sam Lowe, ανώτερος στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης στο Λονδίνο. «Όμως, το μεγαλύτερο φαίνεται ότι θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να μάθουν πώς να συμπληρώνουν ατελείωτες φόρμες, ενώ θα πρέπει σύντομα να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η νέα γραφειοκρατία είναι η νέα τους πραγματικότητα ενώ και υπάρχουν πολλά ακόμη που θα έρθουν».

Νέοι κανόνες ποιοτικών ελέγχων

Ένας τέτοιος πονοκέφαλος εμφανίστηκε από τις πρώτες εβδομάδες όταν Ολλανδοί τελωνειακοί σταμάτησαν ένα φορτηγό με βρετανικό ζαμπόν το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν υπέρβαρο σύμφωνα με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Επιπλέον, καθυστέρησαν την εισαγωγή του έως ότου διαπιστωθεί εάν πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ. Κάτι ανάλογο αντιμετώπισε και η Marks & Spencer Group Plc στην προσπάθεια της να εξάγει προϊόντα της στην Ιρλανδία.
Σε πολλές περιπτώσεις τα φορτηγά χρειάστηκε να γυρίζουν πίσω ενώ πολλά από τα προϊόντα αλλοιώθηκαν κατά την αναμονή σε λιμάνια και τελωνεία επηρεάζοντας χιλιάδες εταιρείες που μεταφέρουν προϊόντα προς την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης