Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρό πρόβλημα με την τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία λόγω Brexit

Σοβαρό πρόβλημα με την τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία λόγω Brexit
Οι επικεφαλής των ομίλων σούπερ μάρκετ όπως Tesco, Sainsbury’s, Asda και Marks & Spencer, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Michael Gove
Σχετικά Άρθρα
Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι απαιτείται «επείγουσα παρέμβαση» για να αποφευχθεί σοβαρή αναταραχή στην τροφοδοσία τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία τους επόμενους μήνες.
Η Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η υπό βρετανική διοίκηση περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας ανήκει και στα δύο στρατόπεδα – ανήκει στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασίλειου αλλά είναι επίσης ευθυγραμμισμένη με την ενιαία αγορά της ΕΕ για τα προϊόντα.

Ελλείψεις

Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο (2020) ότι τα σούπερ μάρκετ που πωλούν προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν μια τρίμηνη περίοδο χάριτος για να προσαρμόσουν τα εφοδιαστικά τους συστήματα στην νέα εμπορική πραγματικότητα μετά το Brexit.
Παρά ταύτα, κάποια σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ελλείψεις νωπών προϊόντων που συνήθως έρχονται από τη Βρετανία καθώς με την έλευση της νέας χρονιάς πασχίζουν να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.
Οι επικεφαλής των ομίλων σούπερ μάρκετ όπως Tesco, Sainsbury’s, Asda και Marks & Spencer, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Michael Gove προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Η επιστολή

Στην επιστολή τους, αναφέρει το Reuters, σημειώνουν ότι η ισχύουσα περίοδος χάριτος για απλοποιημένους ελέγχους στην αποστολή τροφίμων προς τη Βόρεια Ιρλανδία λήγει στις 31 Μαρτίου 2021 και πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση με την ΕΕ πριν από την ημερομηνία αυτή.
«Όλες οι επιχειρήσεις μας και οι προμηθευτές μας έχουν επενδύσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες για να αποφευχθεί η αναταραχή η οποία θα είναι αναπόφευκτη εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις για την μεταφορά τροφίμων από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρεται στην επιστολή τους.
«Αναγνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται να βλέπει αυξημένη συμμόρφωση προκειμένου να στηρίζονται οι παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε μέσω του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά οι σημερινές προτάσεις, η αυξημένη γραφειοκρατία και η πιστοποίηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ανεφάρμοστες».
Οι επικεφαλής των σούπερ μάρκετ κάλεσαν τον Michael Gove να συστήσει μια συγκεκριμένη ομάδα εργασίας προκειμένου να συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες για την ενσωμάτωση των ελέγχων στα τελωνεία και τα τρόφιμα και να αξιοποιήσει τους ειδικούς από τους ομίλους των σούπερ μάρκετ για να βρεθεί η καλύτερη λύση. Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να συμφωνήσει με την ΕΕ πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος.
«Χρειάζεται επίσης μια ανοικτή συζήτηση με την ΕΕ που να εξηγεί για το ποιο λόγο δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τις αλλαγές στην ισχύουσα προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία και να τονίζει ότι εργαζόμαστε για να υπάρξει ένα γερό σύστημα το συντομότερο δυνατόν».
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα που θα συνεργαστεί με τα σούπερ μάρκετ, τη βιομηχανία τροφίμων και την εκτελεστική εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να εξορθολογιστεί η μετακίνηση τροφίμων σύμφωνα με το Πρωτόκολλο.
«Η περίοδος χάριτος για τα σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές τους προχωρά καλά, τα προϊόντα συνεχίζουν να κινούνται αποτελεσματικά μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και εργαζόμαστε εντατικά με τον κλάδο καθώς προκύπτουν νέες ανάγκες», δήλωσε η εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης