Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Τα σχέδια της ιταλικής προεδρίας για ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών

G20: Τα σχέδια της ιταλικής προεδρίας για ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών

Η Ιταλία αναμένεται να παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους το «πάγωμα» της εξυπηρέτησης χρέους για περισσότερα από 40 κράτη – Το ΔΝΤ αναμένει να διευρύνει κατά 500 δισ. δολ. τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (Special Drawing Rights)

Σχετικά Άρθρα

Η Ιταλία, καθώς ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας των G20, θα ασκήσει πιέσεις στα μέλη της να επεκτείνουν την ελάφρυνση του χρέους σε φτωχές χώρες που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από την πανδημία, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της οικονομικής ομάδας της Ρώμης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021
Η Ιταλία εμφανίζεται, επίσης, πεπεισμένη ότι η προεδρία του Biden στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μια πιο συνεργατική διεθνή στάση σχετικά με τη διεθνή χρηματοοικονομική συνεργασία, ιδίως σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η παροχή βοήθειας στα φτωχότερα κράτη.

Δημοσιονομικός χώρος

«Πρέπει να παραχωρήσουμε δημοσιονομικό χώρο στις χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν τις σημαντικότερες δυσκολίες», δήλωσε η Gelsomina Vigliotti, γενική διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας για τις Διεθνείς Χρηματοοικονομικές Σχέσεις, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες της χώρας της στην προεδρία της ομάδας των 20 πλουσιότερων κρατών.
Η Vigliotti υπογράμμισε ότι η Ιταλία, η οποία ανέλαβε τον Δεκέμβριο επικεφαλής της G20, θα πιέσει να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους η Πρωτοβουλία Αναστολής Χρέους (DSSI) το «πάγωμα των διμερών καταβολών για την εξυπηρέτηση χρέους σε περισσότερες από 40 χώρες.

Ακραία φτώχεια

Οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα για την καταπολέμηση της πανδημίας έπληξαν τις φτωχές χώρες ιδιαίτερα σκληρά και απειλούν να ωθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια.
Πολλές χώρες οι οποίες ήδη πριν από την κρίση βρίσκονταν αντιμέτωπες με μη εξυπηρετήσιμα επίπεδα χρέους πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους ή να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν στάση πληρωμών.
Η πρωτοβουλία DSSI, που προωθήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με την ομάδα των G20, παρουσιάστηκε τον Μάιο του περασμένου έτους και λήγει τον Ιούνιο.
«Το χρέος θα είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό θέμα στην ατζέντα της ιταλικής προεδρίας», δήλωσε η Vigliotti.

Τα SDR του ΔΝΤ

Για να βοηθήσει περαιτέρω τις φτωχές χώρες, η Ιταλία θα παροτρύνει επίσης την G20 να υποστηρίξει τη νέα έκδοση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων του «νομίσματος» του ΔΝΤ, γνωστά ως Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (Special Drawing Rights - SDR), δήλωσε η ιταλίδα αξιωματούχος της G20, περιγράφοντας το ζήτημα αυτό ως «απόλυτη προτεραιότητα».
Να σημειωθεί ότι τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (ΕΤΔ) είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των κρατών-μελών του.

Οι διαφωνίες απο ΗΠΑ

Τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα δεν είναι νόμισμα και δεν έχουν φυσική παρουσία όπως το χρήμα, αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, ιαπωνικά γιεν, λίρες, δολάρια κτλ) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν.
Η κυβέρνηση του Donald Trump είχε αποκλείσει την ιδέα μιας νέας έκδοσης SDR, με το επιχείρημα ότι θα παρέχει περισσότερους πόρους σε πλουσιότερες χώρες, επειδή η κατανομή αυτώνθα ήταν ανάλογη με τη συμμετοχή τους στο ΔΝΤ.
Ο Vigliotti απέρριψε αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι οι 'πλούσιες χώρες που δεν χρειάζονται τα SDR μπορούν να τους επιστρέψουν και το ΔΝΤ να δανείσει τα αντίστοιχα ποσά σε φτωχούς.
«Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι θα διατεθεί μια νέα κατανομή SDR στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια «γενική συναίνεση» για το θέμα εντός της G20.

Ψηφιακοί φόροι

Η Ρώμη ελπίζει να πραγματοποιήσει μια ευρεία συμφωνία έως τον Ιούνιο σχετικά με τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας και τα ελάχιστα παγκόσμια επίπεδα φορολόγησης των εταιρειών, είπε, με βάση τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έχει αρνητικές συνέπειες, θα εξασθενίσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα εξεύρεσης πολυμερών λύσεων», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης