Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μάχη των εμβολίων»: Το σχέδιο της Κομισιόν για τον έλεγχο στις εξαγωγές

«Μάχη των εμβολίων»: Το σχέδιο της Κομισιόν για τον έλεγχο στις εξαγωγές

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η ανακοίνωση του σχεδίου της Κομισιόν – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επιβάλει στις φαρμακοβιομηχανίες την υποχρέωση ειδικής άδειας προτού εξαχθούν εμβόλια εκτός ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται αποφασισμένη να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για την εξαγωγή εμβολίων Covid-19, διακινδυνεύοντας μια σημαντική κλιμάκωση της παγκόσμιας αντιπαράθεση στην αποκαλούμενη «μάχη των εμβολίων», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021.

Αδειοδότηση

Με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δέχονται επικρίσεις για το έλλειμμα παραδόσεων των δόσεων των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επιβάλει στις εταιρείες που επιδιώκουν να εξαγάγουν δόσεις εμβολίων να οφείλουν να λαμβάνουν προηγούμενη άδεια.

Charles Michel

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έθεσε στο τραπέζι την προοπτική εντατικότερου ελέγχου στην παραγωγή εμβολίων εάν τα εν λόγω μέτρα δεν καταφέρουν να επαναφέρουν το προγραμματισμό στις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων σε κανονική τροχιά, δήλωσε Eυρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg


Παραδόσεις

Αυτό ισοδυναμεί με κλιμάκωση του «πολέμου τω εμβολίων» εκ μέρους της ΕΕ εν μέσω της συσσωρεμένης οργής των 27 κρατών - μελών σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ειδικά σε σύγκριση με αυτές που γίνονται στη Βρετανία η οποία διαπραγματεύτηκε ανεξάρτητα με τις φαρμακοβιομηχανίες τις παραδόσεις εμβολίων.

Ενημέρωση

Το καθεστώς ελέγχου της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων θα περιλαμβάνει την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις εθνικές αρχές για τις ποσότητες και τον προορισμό τυχόν αποστολών εμβολίων εκτός ΕΕ, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Αντίποινα

«Ο κίνδυνος αντιποίνων από άλλες περιοχές του πλάνητη (σ.σ. για τους περιορισμούς στις εξαγωγές) σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στον αγώνα κατά του ιού COVID-19 δεν θα αποβεί προς το συμφέρον κανενός», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων.
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφρασε φόβο ότι «ενέργειες τρίτων χωρών που θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να προκαλέσουν π

Αντίποινα

«Ο κίνδυνος αντιποίνων από άλλες περιοχές σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στον αγώνα κατά του ιού COVID-19 δεν θα αποβεί προς το συμφέρον κανενός», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων.
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφρασε φόβο ότι «ενέργειες τρίτων χωρών που θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να προκαλέσουν προβλήματα στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού» των εμβολίων.

Τα εργοστασία παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ / εταιρεία

EUROPE_VACC.PNG

Τα κριτήρια

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στα κράτη της ΕΕ να μπλοκάρουν τις εξαγωγές εάν δεν έχει ικανοποιείται ένα σύνολο προκαθορισμένων κριτηρίων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Ο κύριος όρος θα είναι ότι οι εταιρείες έχουν ήδη παραδώσει επαρκή αριθμό δόσεων στα μέλη της ΕΕ, όπως ορίζεται στις υφιστάμενες συμφωνίες προμήθειας που έχουν υπογραφεί.

Ειδικές εξουσίες

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ο Michel συζήτησε τη χρήση ενός άρθρου έκτακτης ανάγκης των συνθηκών της ΕΕ (το άρθρο 122) , το οποίο θα παραχωρούσε στην ΕΕ ειδικές εξουσίες για παρέμβαση στην παραγωγή εμβολίων, σε μια επιστολή που εστάλη σε μια ομάδα ηγετών της ΕΕ.
Οι εν λόγω έκτακτες εξουσίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό των φαρμακοποιών να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους και τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους, ακόμη και τη δήμευση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις πατέντες, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που γνωρίζει το θέμα.
Οι εν λόγω έκτακτες εξουσίες προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Βέλγιο

Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο κοινοποίησε στη Κομισίον ένα σχέδιο νόμου που θα του επέτρεπε να περιορίσει τις εξαγωγές βασικών φαρμάκων και δραστικών ουσιών,
Η διατύπωση του νόμου μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τον περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων από μια χώρα όπου βασίζονται οι βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής της Pfizer. και της AstraZeneca
Αυτό το αίτημα κάνει αναφορά στις ειδικές συνθήκες προστασίας της δημόσιας υγείας οι οποίες επιτρέψουν τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Αυτή τη στιγμή αξιολογείται από την επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ο εξοπλισμός

To σύστημα αδειών εξαγωγής θα στηρίζεται σε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που έχει τεθεί σε ισχύ μεγάλο μέρος του 2020 και αφορούσε τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια και άλλα υλικά σχετιζόμενα με την υγειονομική κρίση και έθετε περιορισμούς στις εξαγωγές των εν λόγω ειδων.

Έως το Μάρτιο

Το νέο σύστημα ελέγχου της διακίνησης των εμβολίων θα διαρκέσει αρχικά έως τα τέλη Μαρτίου, με δυνατότητα παράτασης.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση στην αγορά.
Η ΕΕ έχει επιτύχει συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες για συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις από αυτές 400 εκατομμύρια δόσεις είναι του εμβολίου της AstraZeneca
r
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης