Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερές οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στη Γερμανία

Σταθερές οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στη Γερμανία

Ανησυχίες από το άλμα σε υψηλό 11 μηνών του πληθωρισμού στη Γερμανία εν αναμονή της αντίδρασης της ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς κατεύθυνση φάνηκε να εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021, μία ημέρα μετά το «κύμα» εκδόσεων στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα και συνολικά αντλήθηκαν 10 δισ. ευρώ, εν αναμονή νέων ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων αλλά και των εξελίξεων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Γερμανία

Οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, να επηρεαστούν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,6% σε υψηλό 11 μηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2021
Αναλυτές απέδωσαν την άνοδο στην εκπνοή της απαλλαγής του ΦΠΑ που είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2020 στη Γερμανία και στην αύξηση των τιμών ενέργειας εξαιτίας της αλλαγής στο υπολογισμό του φόρου για τις εκπομπές αερίων ρύπων.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,54%, παραμένοντας ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό τριών εβδομάδων έως το τέλος της συνεδρίασης.

ΕΚΤ

Η αγορά εστίασε και στις δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι έτοιμη να μειώσει ακόμη περισσότερο το επιτόκιο καταθέσεων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.
Οι δηλώσεις του Knot προκάλεσαν έκπληξη από τη στιγμή που θεωρείται υπέρμαχος του mandate (της εντολής της Κεντρικής Τράπεζας) για συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, τήν ίδια ώρα η αγορά έδωσε πιθανότητα περίπου 50% στο σενάριο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, όπως επισημαίνει το Reuters.

Ιταλία – Ελλάδα

Όσον αφορά την περιφέρεια της Ευρωζώνης, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,64%, ενώ ήρεμο κλίμα επικράτησε και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 47 εκατ.ευρώ.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε στο 0,68%, ενώ του πενταετούς στο 0,04%.

Προσφορά

Στην πρωτογενή αγορά, η προσφορά συνεχίστηκε με πολύ πιο χαμηλούς ρυθμούς, με την Ιταλία αντλεί 8,75 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων τίτλων με λήξη τον Απρίλιο του 2031 και τον Απρίλιο του 2026.
Ωστόσο, το κόστος δανεισμού ανήλθε σε υψηλό τριμήνου, εν μέσω των ανησυχιών για την β που έχει πυροδοτήσει η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης