Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ryanair: Προσφεύγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ακυρώσει το σχέδιο διάσωσης της Lufthansa

Ryanair: Προσφεύγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ακυρώσει το σχέδιο διάσωσης της Lufthansa

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας θεωρεί παράνομες 12 περιπτώσεις σχεδίων διάσωσης αερομεταφορέων στην Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα

Η επόμενη ημέρα για το κλάδο των αερομεταφορών αναμένεται δύσκολη ενώ ο ανταγωνισμός πρόκειται να κορυφωθεί μετά τη λήξη της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ryanair επιχειρεί να ακυρώσει δικαστικά τη διάσωση του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa ζητώντας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να ακυρώσει την έγκριση που είχε παράσχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021.

Το σχέδιο διάσωσης

Το σχέδιο διάσωσης του γερμανικού αερομεταφορέα το οποίο περιελάμβανε ανακεφαλαιοποίηση 6 δισ. ευρώ και δάνειο με κρατική εγγύηση ύψους 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Ryanair «αποτελεί παράνομη διάκριση στο πλαίσιο της αγοράς αερομεταφορών της ΕΕ», αναφέρει η Ryanair σε ανακοίνωσή την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021.
Η Ryanair υπέβαλε το αίτημα προσφυγής στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στις 22 Ιανουαρίου.

Διακρίσεις

«Είναι ιδιαίτερα παράδοξο το γεγονός ότι η Lufthansa ανακοίνωσε ότι δεν χρειαζόταν τόσο εκτεταμένη κρατική ενίσχυση, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ευνοήσει τον ‘‘παγκόσμιο πρωταθλητή’' της αντί να θεσπίσει μέτρα για την υποστήριξη της ανάκαμψης των εναέριων μεταφορών με τρόπο που θα ωφελούσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ryanair.

Ρευστότητα

Η Ryanair αμφισβητεί περισσότερες από 12 κρατικές ενισχύσεις σε αεροπορικές εταιρείες ανά την Ευρώπη, επικαλούμενη ανησυχίες ότι η αύξηση της ρευστότητας των ανταγωνιστών της θα τους επιτρέψει επιδοθούν σε ένα «πόλεμο τιμών» και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.
Η ιρλανδική εταιρεία φοβάται ότι ενώ οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες θα λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις εκείνη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, θα χάσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η προσφυγή της Ryanair στοχεύει στην άρσης της έγκρισης της κρατικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζει ότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ δεν διασφαλίζει -όπως υποχρεούται- το ότι οι κυβερνήσεις δεν ασκούν τη διακριτική τους ευχέρεια κατά την άσκηση πολιτικής για να ευνοήσουν τις εγχώριες εταιρείες.
Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο της ΕΕ έχει την αρμοδιότητα ακύρωσης των σχεδίων διάσωσης καθώς και να διατάξει την επιστροφή των σχετικών πόρων.

Το δημόσιο

Οι ανησυχίες όσον αφορά το καθεστώς ανταγωνισμού στις αερομεταφορές σχετικά με το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων ενισχύονται καθώς την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr δήλωσε ότι δεν αναμένει να χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα.
Το ποσοστό του γερμανικού δημοσίου 25% σύν μια μετοχή στη Lufthansa έχει, επίσης, αμβύνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανότητα να βρεθεί η εταιρεία σε κατάσταση αφερεγγυότητας έναντι των υποχρεώσεων της, καθώς το κόστος δανεισμού της εταιρείας μειώθηκε κατά την πρόσφατη έκδοση ομολόγων – πρόκειται για κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός «πολέμου τιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης