Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Νέα κρατική οικονομική ενίσχυση ζητά η Lufthansa - Στα 5,6 δισ ευρώ το έλλειμμα το 2020

Γερμανία: Νέα κρατική οικονομική ενίσχυση ζητά η Lufthansa - Στα 5,6 δισ ευρώ το έλλειμμα το 2020
Το νέο έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του δεύτερου τριμήνου του 2020 αλλά και από εκείνο που υπολόγιζαν οι αναλυτές
Μαύρα σύννεφα εμφανίζονται και πάλι πάνω από τη Lufthansa καθώς ο γερμανικός αερομεταφορέας αντιμετωπίζει και πάλι τεράστια οικονομικά προβλήματα παρά την οικονομική «ένεση» του γερμανικού Δημοσίου.
Το τρίτο τρίμηνο του 2020, το έλλειμμα της αεροπορικής εταιρίας συνεχώς αυξάνεται.
Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ, για να φτάσει σε ετήσια βάση τα 5,6 δισεκατομμύρια.
Το νέο «άνοιγμα» είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του δεύτερου τριμήνου, αλλά και από εκείνο που υπολόγιζαν οι αναλυτές. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που, λόγω των θερινών διακοπών και μίας σχετικής χαλάρωσης στα περιοριστικά μέτρα, πολλοί άρχισαν να επιλέγουν και πάλι το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους.
Η Lufthansa επισημαίνει πάντως ότι έχουν προκύψει και έκτακτα έξοδα, για παράδειγμα ασφαλιστικά συμβόλαια για την εξασφάλιση χαμηλών τιμών στην κηροζίνη.
Το 2019, έχοντας ήδη προχωρήσει σε περικοπές, η εταιρία κατέγραψε κέρδη 1,15 δις ευρώ με συνολικό τζίρο που ξεπερνούσε τα 10 δις. Αλλά η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν επέφεραν τεράστιο πλήγμα, με τον τζίρο να μειώνεται κατά 74%.
Στις αρχές Ιουνίου η Lufthansa αποβλήθηκε, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια, από τον δείκτη DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, έχοντας απολέσει μέσα σε πέντε μήνες το 38% της συνολικής αξίας της.
Από τις 12 Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τις μετακινήσεις σε εποχές πανδημίας, η Lufthansa αρχίζει δοκιμές «γρήγορων τεστ» για τον κορωνοϊό σε πτήσεις εσωτερικού.  

Νέες κρατικές ενισχύσεις

Τον περασμένο Ιούνιο η γερμανική κυβέρνηση παρενέβη με ένα πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 8,7 δις με αντάλλαγμα την απόκτηση του 20% της εταιρίας από το γερμανικό Δημόσιο.
Στο «πακέτο» συμμετείχαν οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Βελγίου, καθώς οι εθνικοί αερομεταφορείς των χωρών αυτών (Austrian, Swiss, Brussels Airlines) είχαν εξαγοραστεί από τη Lufthansa.
Από την πλευρά της η Lufthansa υποσχέθηκε μείωση λειτουργικών δαπανών, αλλά ξεκαθάρισε ότι αναδιάρθρωση δεν γίνεται χωρίς μείωση προσωπικού.
Και πράγματι, τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι στον όμιλο Lufthansa εργάζονται πλέον 124.534 εργαζόμενοι, δηλαδή 5.000 λιγότεροι σε σχέση με τον Ιούνιο και 14.000 λιγότεροι σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Το σχέδιο της διοίκησης προβλέπει ότι θα καταργηθούν 27.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή μία στις πέντε.
Θα χρειαστούν νέες κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση της άλλοτε κραταιάς Lufthansa;
Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση διστάζει. Όπως μεταδίδει πάντως το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) σε ανταπόκρισή του από τη Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο Βερολίνο επικρατεί η αντίληψη ότι μία χώρα με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η Γερμανία, χρειάζεται έναν ισχυρό εθνικό αερομεταφορέα.
Την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών Andreas Schoier συναντάται με εκπροσώπους του κλάδου για μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι από το 2021 η Lufthansa θα μπορεί τουλάχιστον να καλύπτει το κόστος λειτουργίας της.
Αλλά για να γίνει αυτό, εκτιμούν στελέχη της εταιρίας, θα πρέπει να επανέλθει περίπου το 50% του πτητικού έργου σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης. Αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί περίπου το 25% και κάθε μέρα που περνάει η Lufthansa «καίει» πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ για να αποφύγει το λουκέτο.

Οικονομικά προβλήματα και για τη Fraport

Αίτημα για οικονομική ενίσχυση καταθέτουν και οι εταιρίες διαχείρισης αεροδρομίων. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών κάνει λόγο για ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ενός δισεκατομμυρίου που θα απευθύνεται αποκλειστικά στις εταιρίες αυτές. Για παράδειγμα η Fraport ανακοίνωσε την Τετάρτη ζημιές συνολικού ύψους 304 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2020, καθώς στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης η επιβατική κίνηση μειώνεται κατά τουλάχιστον 70% για το 2020, ενώ δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα.
Σύμφωνα με την ARD ελάχιστα καλύτερη κρίνεται η κατάσταση στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στο εξωτερικό, δηλαδή στην Ελλάδα, στη Βραζιλία και το Περού.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης