Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα προλάβουν τις μεταλλάξεις covid οι φαρμακοβιομηχανίες; – Δύσκολη η τροποποίηση των εμβολίων

Θα προλάβουν τις μεταλλάξεις covid οι φαρμακοβιομηχανίες; – Δύσκολη η τροποποίηση των εμβολίων
Moderna και Pfizer έχουν παραδεχθεί πως τα εμβόλια τους είναι λιγότερα αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης
Σχετικά Άρθρα

Αφού ανέπτυξαν και παρασκεύασαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πλέον οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες είναι αντιμέτωπες με ένα ακόμα τεράστιο «στοίχημα», να αντιμετωπίσουν δηλαδή τις μεταλλάξεις του ιού που απειλούν να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια τους.
Ωστόσο, ειδικοί του χώρου επισημαίνουν πως η διαδικασία τροποποίησης των εμβολίων κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, καθώς θα απαιτήσει μήνες έρευνας και τεράστια χρηματικά ποσά για μελέτες, δοκιμές, κοκ.
Σύμφωνα με το Reuters, στελέχη της Moderna και των Pfizer/BioNTech εξετάζουν να τροποποιήσουν τα εμβόλια τους έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν και τις νέες μεταλλάξεις του ιού, κάτι που θεωρείται επιβεβλημένο αν θέλουν οι εταιρείες αυτές να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον ιό.
Όπως αναφέρεται, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο επιτήρησης της πορείας του ιού προκειμένου να αποτιμά μεταλλάξεις του και να εντοπίζει τις πιο ανησυχητικές, επιπλέον θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα να αποφασίσει το πότε θα είναι αναγκαίο να αλλάζουν τα εμβόλια ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δείχνουν πως τα νέα και τροποποιημένα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Στο κυνήγι των μεταλλάξεων οι εταιρείες

Ήδη η Johnson & Johnson έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού και έχει επισημάνει ότι σκοπεύει να τροποποιήσει το εμβόλιο της εάν κριθεί απαραίτητο, ενώ και η Pfizer έχει υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να παράξει ένα νέο εμβόλιο πολύ γρήγορα, εάν χρειαστεί.
Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως η εκ νέου παρασκευή και παραγωγή των εμβολίων, προϋποθέτει πρόσθετες προκλήσεις, αν και όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της και το επείγον της διαδικασίας.
Η Moderna, επικαλούμενη κλινικές μελέτες, ανέφερε ότι το εμβόλιο της είναι έως και 6 φορές λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού σε σύγκριση με την αρχική μορφή της covid, ενώ σήμερα η Pfizer ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της παρέχει προστασία - έστω και με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα - έναντι της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική.
Ωστόσο, επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού μείωσε κατά 8,6 φορές τα αντισώματα που παράγει το εμβόλιο της Moderna και κατά 6,5 φορές τα αντισώματα που παράγει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Άγνωστο το πότε πρέπει να αλλάξει ένα εμβόλιο κατά της covid

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ακόμα γνωστό πότε πρέπει να αλλάξει ένα εμβόλιο κατά της covid.
Με τον ιό της γρίπης, μια οκταπλάσια μείωση στην προστασία που παρέχει το εμβόλιο, σημαίνει ότι είναι ώρα για την ανανέωση του.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει και με τον κορωνοϊό, ενώ ήδη διενεργούνται κλινικές μελέτες στα εμβόλια της Moderna προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το ελάχιστο επίπεδο αντισωμάτων που πρέπει να παρέχει ένα εμβόλιο για να θεωρείται πως είναι αποτελεσματικό.
Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη.
Παράλληλα αναφέρεται ότι είναι αναγκαίο να «στηθεί» και ένα παγκόσμιο δίκτυο προκειμένου να προσδιορίζει νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις του ιού, κάτι πάντως που θα απαιτήσει δεκάδες με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Νέες κλινικές δοκιμές

Σήμερα οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνες για τις αλλαγές στο γενετική ακολουθία του ιού στο 0,3% των θετικών τεστ, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία ελέγχει το 10% των κρουσμάτων.
Άλλωστε η Μ. Βρετανία ήταν και η πρώτη που ανακάλυψε τη μετάλλαξη του ιού που τον έχει καταστήσει κατά 50% πιο μεταδοτικό.
Ειδικοί αναφέρουν πως τα κράτη θα πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον το 5% των κρουσμάτων για σημαντικές μεταλλάξεις του ιού.
Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομηχανίες περιμένουν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να προσδιορίσει τι είδους νέες κλινικές δοκιμές θα απαιτηθούν για την έγκριση των τροποποιημένων εμβολίων.
Εκτιμάται πως σε πρώτη φάση, θα είναι απαραίτητες κάποιες μικρότερες κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή τουλάχιστον 400 ατόμων.
Ωστόσο, αυτή η παράμετρος θα μπορούσε να προσθέσει και άλλους μήνες στη διαδικασία για την έγκριση τους, γεγονός που αν μη τι άλλο αποκαλύπτει τις προκλήσεις που έχουν ακόμα μπροστά τους οι φαρμακοβιομηχανίες στη μάχη με την covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης