Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% - Μέτρια η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, δέσμευση για συνέχεια του QE

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% - Μέτρια η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, δέσμευση για συνέχεια του QE
Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Federal Reserve

Αμετάβλητα στο -ιστορικά χαμηλό- εύρος 0% με 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής νομισματικής Πολιτικής (FOMC) το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου 2021.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Η πανδημία του COVID-19 προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, με την αδυναμία να επικεντρώνεται στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι μειώσεις των τιμών πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή, σημειώνεται.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες συνολικά παραμένουν ευνοϊκές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στους εμβολιασμούς.
Η συνεχιζόμενη κρίση στη δημόσια υγεία εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.
«Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει συνεχώς κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, η FOMC θα επιδιώξει να επιτύχει τον πληθωρισμό μέτρια πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν καλά σταθεροποιημένες στο 2 %.
Η FOMC αναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 80 δισεκ. δολάρια το μήνα και των τίτλων που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα κατά τουλάχιστον 40 δισεκ. δολάρια το μήνα έως ότου έχει επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος ως προς τη μέγιστη απασχόληση και την τιμή της Επιτροπής. στόχοι σταθερότητας.
Αυτές οι αγορές περιουσιακών στοιχείων συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, υποστηρίζοντας έτσι τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η Επιτροπή θα ήταν διατεθειμένη να προσαρμόσει τη θέση της νομισματικής πολιτικής, κατά περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής.
Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πιέσεις πληθωρισμού και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις», αναφέρει η τράπεζα.

Powell: Εξαιρετικά αβέβαιες οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ – Σημάδια για ανάκαμψη αργότερα μέσα στο 2021

Οι προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» επί του παρόντος, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σημάδια για ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος.
Ο επικεφαλής της Fed ανέδειξε την αύξηση των κρουσμάτων ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομία και την αγορά εργασίας της χώρας,
Βέβαια, σημείωσε ότι παρατηρείται ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ και τις επεν-δύσεις επιχειρήσεων.
«Συνολικά, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε μέτριο επίπεδο», υποστήριξε, συ-μπληρώνοντας πως το πραγματικό επίπεδο ανεργίας πλησιάζει το 10%.
«Η Fed θα είναι υπομονετική με τον πληθωρισμό.
Η αύξηση των τιμών αυτόν τον χρόνο είναι παροδική».
Παράλληλα, ο κ. Powell εκτίμησε ότι η πρόσφατη άνοδος των αγορών οφείλονται περισσό-τερο στα νέα για το εμβόλιο και την πολιτική της Ουάσιγκτον, παρά στη νομισματική πολιτι-κή της Fed.
«Δεν έχουμε κερδίσει ακόμη», διαμήνυσε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης