Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μαύρη» πρόβλεψη: Από το 2024 και... εάν η ανοσία της αγέλης σε 84 φτωχές χώρες

«Μαύρη» πρόβλεψη: Από το 2024 και... εάν η ανοσία της αγέλης σε 84 φτωχές χώρες
Economist Intelligence Unit: Εκτιμάται ότι 84 χώρες -οι πιο φτωχές- θα αργήσουν να αποκτήσουν επαρκείς δόσεις και κάποιες θα δίνουν αγώνα έως το 2025 για τη συλλογική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους.
Σχετικά Άρθρα
Οι περισσότερες φτωχές χώρες του πλανήτη δεν θα επιτύχουν συλλογική ανοσία («αγέλης») τουλάχιστον πριν το 2024 και μερικές ίσως ούτε καν έως τότε, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU), οι οποίες αναδεικνύουν τις παγκόσμιες ανισότητες, με τις ανεπτυγμένες χώρες να εμβολιάζονται σχεδόν πλήρως, έστω και μετ′ εμποδίων, έως το τέλος του 2021, αλλά με άλλες να αγωνιούν να βρουν διαθέσιμα εμβόλια στην αγορά.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και ίσως ακόμη μερικές, πιθανώς θα επιτύχουν «εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη», δηλαδή σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικό και σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού τους, έως το τέλος του έτους εφέτος.
Κάτι ανάλογο θα κάνουν ακόμη μερικές ανεπτυγμένες χώρες έως τα μέσα του 2022 και οι περισσότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2022.

Μετά, όμως, το… χάος

Εκτιμάται ότι 84 χώρες -οι πιο φτωχές- θα αργήσουν να αποκτήσουν επαρκείς δόσεις και κάποιες θα δίνουν αγώνα έως το 2025 για τη συλλογική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους.
Αυτό το παγκόσμιο ρήγμα ανάμεσα στους «κατέχοντες» και στους μη έχοντες (εμβόλια και όχι μόνο) «πρόκειται να καθορίσει την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, τα ταξίδια και σχεδόν τα πάντα», δήλωσε στη «Guardian» η Agathe Demarais, επικεφαλής της μελέτης της EIU.
Οι αιτίες για τις εμβολιαστικές καθυστερήσεις είναι πολλές, όπως η εξασφάλιση των αναγκαίων συστατικών των εμβολίων, οι περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής, οι δυσκολίες στην παράδοση, οι ανεπαρκείς ιατρικές υποδομές σε μερικές χώρες, η έλλειψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού για να κάνει τα εμβόλια κ.ά.

Τι θα γίνει με Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία;

Σε χώρες τεράστιες σε έκταση και πληθυσμό, όπως η Ινδία και η Κίνα, και μόνο το να φθάσουν τα εμβόλια σε κάθε γωνιά της επικράτειάς τους αποτελεί άθλο.
Σε ανεπτυγμένες χώρες με μεγάλο ποσοστό σκεπτικιστών απέναντι στα εμβόλια, όπως η Ιαπωνία, υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες στη μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους έως το τέλος του 2021.

Bill Gates: Οι φτωχότερες χώρες θα καθυστερήσουν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια

Οι άνθρωποι που ζουν σε πλουσιότερες χώρες θα δουν το τέλος της πανδημίας με επιστροφή σε μια πιο «φυσιολογική» ζωή, έως το τέλος του τρέχοντος έτους (2021)—εν αντιθέσει με τις φτωχότερες χώρες οι οποίες ενδέχεται να καθυστερήσουν κατά 6-8 μήνες. 
To καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες ενδέχεται να είναι η καθυστέρηση 6-8 μηνών για πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19 σε σχέση με τις πλουσιότερες χώρες, δήλωσε σήμερα (27/1/2021) ο Bill Gates κάνοντας τη δική του εκτίμηση για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Gates χαρακτήρισε την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών κατά του COVID-19 ως «πρόβλημα σκληρής κατανομής» που ασκούσε πίεση σε παγκόσμια ιδρύματα, κυβερνήσεις και φαρμακοποιούς.
«Κάθε πολιτικός πιέζεται να υποβάλει  μία προσφορά για τη χώρα του, ώστε να μπει πιο μπροστά στην ουρά για τα  εμβόλια», δήλωσε ο Gates. 

Μέσα στο τρέχων έτος η επιστροφή στην κανονικότητα για τις πλούσιες χώρες

Ο Αμερικανός μεγιστάνας, δημοσίευσε επίσης την ετήσια επιστολή του ιδρύματός του (Bill & Melinda Gates Foundation), την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, ενώ περιγράφοντας τις προτεραιότητες και τις προβλέψεις του, είπε ότι πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ζουν στις πλουσιότερες χώρες θα δουν το τέλος της πανδημίας, με επιστροφή στην «κανονικότητα» έως το τέλος 2021 - εκτιμώντας ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν  περίπου στο 70% έως 80% των πληθυσμών τους. 

Σημαντική επένδυση το εμβόλιο mRNA

Επισήμανε επίσης ορισμένες «ασημένιες επενδύσεις» από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά επιταχυνόμενης ανάπτυξης της τεχνολογίας εμβολίου mRNA που χρησιμοποιείται στις λήψεις Pfizer-BioNtech και Moderna COVID

Η εξέλιξη των εμβολίων mRNA

Στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, είπε ο Gates, τα εμβόλια mRNA θα γίνουν ταχύτερα και φθηνότερα στην ανάπτυξη, ευκολότερα στην κλίμακα και πιο σταθερά στην αποθήκευση, ανοίγοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μελλοντικών εμβολίων κατά ασθενειών όπως ο HIV και η ελονοσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης