Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή κόντρα για τα εμβόλια - AstraZeneca: Δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις - ΕΕ: Να δημοσιεύσετε τη συμφωνία

Σκληρή κόντρα για τα εμβόλια - AstraZeneca: Δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις - ΕΕ: Να δημοσιεύσετε τη συμφωνία
Η συμφωνία με την ΕΕ καθυστέρησε τρεις μήνες, υποστηρίζει η ΑstraZeneca
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συνεχίζεται η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca σχετικά με τη διανομή των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Στον απόηχο των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Pascal Soriot, η ΕΕ καλεί την AstraZeneca να δημοσιεύσει τη συμφωνία.
Νωρίτερα, ο Soriot παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων στην ΕΕ.
Υποστήριξε επίσης ότι η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε τρεις μήνες, έναντι της συμφωνίας με τη Βρετανία.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις

«Είμαστε αρκετά σαφείς με την ΕΕ.
Κι εμείς απογοητευτήκαμε που δεν μπορούμε να παράξουμε περισσότερα εμβόλια.
Τον Φεβρουάριο θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε μια ικανοποιητική ποσότητα στην Ευρώπη, πολύ κοντά σε αυτές που παραδίδουν και οι άλλοι προμηθευτές σε μηνιαία βάση... Μόλις έχουμε την έγκριση της ΕΜΑ, τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε 3 εκατ. δόσεις στην ΕΕ και θα υπάρξει συμπληρωματική αποστολή την εβδομάδα που θα ακολουθήσει και την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα του μήνα. Ο στόχος είναι να παραδώσουμε στην ΕΕ 17 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό -διότι τις ακριβείς τοποθεσίες των αποστολών τις κανονίζει η ΕΕ- θα φθάσουν 3 εκατ. δόσεις στη Γερμανία, περίπου 2,5 εκατ. στην Ιταλία και 2 εκατ. στην Ισπανία», αναφέρει ο CEO της Astrazeneca.

Δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις

«Να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει δέσμευση με την ΕΕ. Στο συμβόλαιό μας αναφέρεται ρητώς: "θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν"», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανμίας.
«Τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φόρμουλα στο συμβόλαιο διότι η ΕΕ ήθελε να έχει τις ίδιες ποσότητες παραγωγής με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι υπογραφές μπήκαν τρείς μήνες αργότερα. Ετσι, εμείς στην AstraZeneca είπαμε: σύμφωνοι, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, δεν μπορούν να δεσμευτούμε νομικά [στο συμβόλαιο], αλλά δεσμευόμαστε [αναλαμβάνουμε την υποχρέωση] να κάνουμε το καλύτερο. Διότι ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο».

Η ΕΕ καθυστέρησε τρεις μήνες

Στο ερώτημα γιατί η AstraZeneca δεν μετέφερε μέρος των εμβολίων από την Βρετανία στην ΕΕ, ο CEO τονίζει: «Η συμφωνία με την κυβέρνηση Johnson έγινε τρεις μήνες πριν από αυτή με την ΕΕ και τότε η βρετανική κυβέρνηση ήθελε "προτεραιότητα" για τις δόσεις που παρασκευάζονται στη χώρα της. Από την άλλη, η συμφωνία που υπογράψαμε με την ΕΕ αναφέρει ότι ευρωπαϊκά αποθέματα μπορούν να μεταφερθούν από τη Βρετανία ως δεύτερη επιλογή. Η Βρετανία εμβολιάζει πολύ γρήγορα, περίπου 2,5 εκατομμύρια την εβδομάδα ή 500.000 την ημέρα. Οταν επιτευχθεί εκεί ο στόχος τότε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εκεί εγκαταστάσεις για να προμηθεύσουμε και την ΕΕ».

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Για τα δημοσιεύματα των Γερμανικών εφημερίδων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κάτω του 10% στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τόνισ:

«Τι να πώ; Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός. Είναι εντελώς λάθος. Τόσες χώρες έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο μας. Δεν θα το έκαναν εάν ίσχυε αυτό. Αποτελεσματικότητα 8% μεταξύ των ηλικιωμένων; Πολιτικοί ελιγμοί; Δεν ξέρω. Φυσικά όπως και οι μάσκες και τα τεστ, έτσι και τα εμβόλια έχουν γίνει πολιτικά εργαλεία.
«Έχουμε περιορισμένα δεδομένα αποτελεσματικότητα για τον πιο μεγάλο σε ηλικία πληθυσμό. Οι δοκιμές έγιναν από την Οξφόρδη και εκεί δεν κάνουν δοκιμές σε ηλικιωμένους εάν δεν έχουν πρώτα σίγουρα δεδομένα από τις μικρότερες ηλικίες. Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από άλλες χώρες, διαπιστώσαμε μια υψηλή αντίδραση αντισωμάτων ακόμα και στους ηλικιωμένους. Ωστόσο το πιο σημαντικό τώρα γι αυτούς είναι να αποφύγουν πρώτα από όλα τον θάνατο, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τις σοβαρές επιπτώσεις του Covid και με αυτή την έννοια το εμβόλιο μας προστατεύει τους άνω των 50 και των 60».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης