Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το Bitcoin είναι μια εξαιρετικά βρώμικη βιομηχανία

tags :
Bloomberg: Το Bitcoin είναι μια εξαιρετικά βρώμικη βιομηχανία
Επίθεση στο Bitcoin εξαπολύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg
Σχετικά Άρθρα

Επίθεση στο Bitcoin εξαπολύει με σχετικό άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, χαρακτηρίζοντας το κρυπτονόμισμα προϊόν μιας εξαιρετικά βρώμικης βιομηχανίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμικοί έχουν βουτήξει στην αγορά, κυρίως μεγάλα hedge funds, είναι πρόθυμοι να κολυμπήσουν στη μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων.
Η διακύμανση είναι εκπληκτική: από τα 5.000 δολάρια στα 40.000 δολάρια, και τανάπαλιν…
Και, μάλλον, αυτή είναι η γοητεία του Bitcoin.

Απίστευτη κατανάλωση ενέργειας

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητή η «ανάγκη» για γρήγορο κέρδος εκ μέρους των κερδοσκόπων.
Από την άλλη, για να εξορύξει κάποιος Bitcoins πρέπει να καταναλώσει τόσο πολύ ενέργεια, που στο τέλος το «σπορ» καταντά… ασύμφορο.
Επίσης, ο αλγόριθμος του Bitcoin απαιτεί αυξανόμενα ποσά υπολογιστικής ισχύος για την επικύρωση συναλλαγών.
Εάν επρόκειτο για χώρα, το ετήσιο εκτιμώμενο αποτύπωμα άνθρακα θα ήταν συγκρίσιμο με τη Νέα Ζηλανδία, ήτοι περίπου 37 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Δεδομένης της κύριας χρήσης του Bitcoin ως κερδοσκοπικού μέσου, είναι δύσκολο να φανταστεί τι σκορ θα είχε σε μια κλίμακα ESG.
Η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση για Bitcoin εκτιμάται σε περίπου 77,8 terawatt-ώρα, από 9,6 terawatt/ώρα το 2017, σύμφωνα με τον Digiconomist.
Ένας άλλος δείκτης, που καταρτίστηκε από το Cambridge Center for Alternative Finance, εκτιμά υψηλότερη κατανάλωση, περίπου 108,4 terawatt/ώρα. 

Δυτική Κίνα

Σχεδόν το ήμισυ της εξόρυξης Bitcoin πραγματοποιείται στην Κίνα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή, φορολογείται λιγότερο και προέρχεται από εργοστάσια καύσης άνθρακα.
Το Cambridge Center for Alternative Finance εκτιμά ότι ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 38% της εξορυκτικής ενέργειας.
Οι Bitcoiners προσπαθούν να υπερασπιστούν το αγαπημένο τους νόμισμα λέγοντας ότι αυτή είναι ενέργεια που διαφορετικά θα σπαταληθεί και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί.
Φυσικά, η φθηνή ενέργεια έχει και άλλα κόστη.
Για παράδειγμα, το Ιράν παρέλυσε λόγω της εξόρυξης Bitcoin.
Ακόμη και ο Ray Dillinger, μέλος του πρώιμου κινήματος υπέρ των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε πρόσφατα ότι το Bitcoin είχε σπαταλήσει «τεράστιους πόρους ενέργειας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης