Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνθηκε, αλλά δεν εκτροχιάστηκε

Lagarde (ΕΚΤ): Η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνθηκε, αλλά δεν εκτροχιάστηκε
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια άλλη οικονομία» το περιβάλλον που θα προκύψει μετά την κρίση της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα
Την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι το έτος οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, παρά τα αυστηρά υγειονομικά και τις ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις Covid-19, διατύπωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2021.
«Η ελπίδα μας είναι ότι το 2021 είναι το έτος της ανάκαμψης.
Αλλά αυτή θα λάβει χώρα σε δύο φάσεις και στην πρώτη φάση είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις θα χαρακτηρίζονται απο πολύ υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας», δήλωσε η Lagarde.
Η Eυρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, σκληρά μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και αργούς ρυθμούς στη διάθεση εμβολίων.
Τα παραπάνω ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις στην οικονομίας της περιοχής, η οποία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε περισσότερο από 7% το 2020

Τα τρία δεδομένα 
Σύμφωνα με τον Lagarde, το τρέχον οικονομικό περιβάλλον «αγωνίζεται να διασχίσει το δρόμο προς την ανάκαμψη, αλλά το ταξίδι φαίνεται να καθυστερεί λίγο - εντούτοις δεν φαίνεται να έχει εκτροχιασθεί η πορεία». 

Η Ευρωζώνη ξεκίνησε τη νέα χρονιά αντιμέτωπη με την ένταση των περιορισμών που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση: η Γαλλία διεύρυνε τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Γερμανία επέκτεινε το lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης μια νέα απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς και άλλες χώρες αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία.

Η ϋφεση

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ύψεση το τελευταίο τρίμηνο του 2020, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον Lagarde, «θα έχει αντίκτυπο το πρώτο τρίμηνο του 2021».
Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ υπολόγισε ποσοστό ΑΕΠ 3,9% για το 2021 και 2,1% για το 2022, αλλά αυτές οι προβλέψεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς εξελίσσονται η πανδημία και τα προγράμματα εμβολιασμών.
Ακόμη και όταν οι οικονομίες της Ευρωζώνης μπορέσουν να ανοίξουν εκ νέου πλήρως, θα αναδειχθούν περαιτέρω προκλήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην οικονομική ανάπτυξη.
«Δεν μιλάμε για την ίδια οικονομία», υπογράμμισε η Lagarde.

Νομισματική πολιτική

Η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική.
Το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022, είναι 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ εντούτοις δεν έχει διευκρινισθεί εάν θα χρησιμοποιηθεί όλο το «οπλοστάσιο».
Η νομισματική πολιτική βοηθά στη διατήρηση του κόστους δανεισμού χαμηλότερα για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προκειμένου να διατηρηθούν ομαλές οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης