Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βασικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Αιγύπτου μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου του 2011

Οι βασικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Αιγύπτου μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου του 2011
Αραβική άνοιξη 10 χρόνια μετά - Τι έγινε στην Αίγυπτο

Σήμερα 25/1 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και την επανάσταση του 2011 στην Αίγυπτο που κατέληξε στην αποχώρηση του πρώην προέδρου Hosni Mubarak, στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης.
Ακολουθεί ένα χρονολόγιο των βασικότερων σταθμών στην ιστορία της Αιγύπτου από το 2011 και μέχρι σήμερα.

Επανάσταση

Στις 25 Ιανουαρίου 2011 χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια όπως και σε πολλές άλλες πόλεις ζητώντας την αποχώρηση του Hosni Mubarak που βρισκόταν στην εξουσία από το 1981.

Η πτώση του Hosni Mubarak

Την 1η Φεβρουαρίου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Αίγυπτο.
Μια λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ταχρίρ (που σημαίνει Ελευθερία στα αραβικά) στο Κάιρο, το επίκεντρο της επανάστασης.
Στις 11 Φεβρουαρίου ο Hosni Mubarak παραιτήθηκε και παρέδωσε τις εξουσίες του στο Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, προκαλώντας μια έκρηξη χαράς μεταξύ των διαδηλωτών.
Ήταν ο δεύτερος ηγέτης που ανατράπηκε από την Αραβική Άνοιξη μετά τον Τυνήσιο Ben Alli.
Από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 850 άνθρωποι.

Νίκη των ισλαμιστών

Από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012 στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο οι ισλαμιστές κέρδισαν σχεδόν τα δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, από τις οποίες λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο πήγε σε υποψηφίους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Στις 30 Ιουνίου 2012 ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία, ο Mohamed Morsi, συγκέντρωσε το 51,73% των ψήφων κι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής και ο πρώτος μη στρατιωτικός πρόεδρος της χώρας.
Τον Αύγουστο ο Mohamed Morsi εξεδίωξε τον στρατάρχη Hussein Tadawi από το υπουργείο Άμυνας και τον αντικατέστησε με τον el-Sisi, που μέχρι τότε ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού.

Ανατροπή του Mohamed Morsi

Στις 3 Ιουλίου 2013 ο Mohamed Morsi ανατράπηκε από τον στρατό, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.
Στις 14 Αυγούστου οι δυνάμεις της τάξης επιτέθηκαν εναντίον δύο πλατειών του Καΐρου, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι χιλιάδες ισλαμιστές ζητώντας την επιστροφή στην εξουσία του Mohamed Morsi.
Περισσότεροι από 800 διαδηλωτές σκοτώθηκαν τις επόμενες ώρες.
Στα τέλη του 2013 οι αιγυπτιακές αρχές έθεσαν εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Χιλιάδες ισλαμιστές συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν έπειτα από σύντομες δίκες.
Ο ίδιος ο Mohamed Morsi πέθανε το 2019 ενόσω συνεχιζόταν η δίκη του, σε ηλικία 67 ετών.

Ο el-Sisi στην εξουσία

Στις 28 Μαΐου 2014 ο el-Sisi κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, με ποσοστό 96,9% στις προεδρικές εκλογές, με το ποσοστό αποχής να αγγίζει το 53%.
Στα τέλη του 2015 οι Αιγύπτιοι εξέλεξαν το νέο κοινοβούλιο της χώρας, με τους υποστηρικτές του el-Sisi να κερδίζουν σχεδόν όλες τις έδρες καθώς σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης απείχε από τη διαδικασία.

Επιθέσεις

Αιματηρές επιθέσεις είχαν στόχο κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και πολίτες.
Στις 31 Οκτωβρίου 2015, οι 224 επιβαίνοντες σε ρωσικό Airbus σκοτώθηκαν όταν αυτό συνετρίβη στο Σινά, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Στις 9 Απριλίου 2017 δύο επιθέσεις, που εξαπέλυσε και πάλι το ΙΚ, εναντίον εκκλησιών κοπτών στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια προκάλεσαν τον θάνατο 45 ανθρώπων.
Από το 2016 περισσότεροι από 100 χριστιανοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ΙΚ.
Στις 24 Νοεμβρίου 2017 επίθεση εναντίον τεμένους σούφι στο Σινά προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 300 πιστών.
Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όμως πιστεύεται ότι την εξαπέλυσε το ΙΚ.
Aπό το 2018 ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει μια ευρεία επιχείρηση εναντίον του ΙΚ στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

Ο el-Sisi επανεξελέγη

Τον Μάρτιο του 2018 ο el-Sisi επανεξελέγη στην προεδρία με περισσότερο από το 97% των ψήφων, σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς εκπλήξεις, όπου ο μοναδικός του αντίπαλος ήταν ένας δηλωμένος ένθερμος υποστηρικτής του.
Το 2019 εγκρίθηκε έπειτα από δημοψήφισμα μια αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, χάρη στην οποία η δεύτερη θητεία του el-Sisi παρατάθηκε από τα τέσσερα στα έξι χρόνια.
Πλέον θα είναι πρόεδρος της Αιγύπτου τουλάχιστον έως το 2024, όταν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη εξαετή θητεία.

Ανοικτή φυλακή

Τον Ιανουάριο του 2019 η Διεθνής Αμνηστία είχε εκτιμήσει ότι η εντατικοποίηση της καταστολής εναντίον των αντιφρονούντων έχει καταστήσει την Αίγυπτο «πιο επικίνδυνη» από ποτέ για τους επικριτές της εξουσίας.
Η Αίγυπτος «έχει γίνει μια ανοικτή φυλακή για τους αντιφρονούντες», είχε καταγγείλει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις αρχές της Αιγύπτου ότι διεξάγουν μια εκστρατεία καταστολής εναντίον της φιλελεύθερης ή ισλαμιστικής αντιπολίτευσης.
Το Κάιρο αρνείται τις κατηγορίες αυτές, κάνοντας λόγο για «σταθερότητα» στη χώρα και για «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης