Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn (ΕΚΤ): Ακατάλληλος και ασύμφορος για την Ευρωζώνη ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης

Rehn (ΕΚΤ): Ακατάλληλος και ασύμφορος για την Ευρωζώνη ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης
«Θα ήταν μια μάλλον μηχανική προσέγγιση» στο ζήτημα των όρων χρηματοδότησης
Σχετικά Άρθρα

Την αντίθεσή του στην επιλογή του ελέγχου της καμπύλης απόδοσης για την επίτευξη ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη δεδομένων των διαφορών μεταξύ των 19 κρατών μελών της, εξέφρασε ο Οlli Rehn μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πρόκειται για μία επιλογή, που προτείνεται μεταξύ άλλων από τον διοικητή της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Pablo Hernandez de Cos, όπως γράφει το Bloomberg.
«Θα ήταν μια μάλλον μηχανική προσέγγιση» στο ζήτημα των όρων χρηματοδότησης και «δεν είναι λογικό» δεδομένου ότι η Ευρωζώνη έχει τουλάχιστον 19 διαφορετικές καμπύλες απόδοσης, είπε ο Rehn σε συνέντευξή του στον φιλανδικό τηλεοπτικό σταθμό YLE TV1.

Οι «ευνοϊκοί» όροι χρηματοδότησης

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα για να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων για τις ισχυρότερες και τις πιο αδύναμες οικονομίες στην Ευρωζώνη, ανέφεραν αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το θέμα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης ακολουθεί την πεπατημένη της Bank of Japan και της Reserve Bank of Australia.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να αξιολογήσει τον τρόπο καθορισμού των «ευνοϊκών» όρων χρηματοδότησης και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξή τους ανάλογα με τις συνθήκες, δήλωσε ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης.
Η απόφαση ελήφθη αφού η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο 2020 και εν μέρει αιτιολόγησε την απόφαση αυτή με την ανάγκη διατήρησης «ευνοϊκών» χρηματοδοτικών συνθηκών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ομιχλώδες το τοπίο

Δεδομένου ότι η έννοια αυτού του όρου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες για τους επενδυτές σχετικά με το ποιες προϋποθέσεις θα απαιτούσαν περαιτέρω δράση.
«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένους δείκτες» για να εξετάσουμε «πώς να διατηρήσουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, επιτρέποντας τη σωστή λειτουργία των δανείων για νοικοκυριά και εταιρείες», δήλωσε ο Rehn.
Ωστόσο σημείωσε ότι, δεν πρέπει να υπάρξει «αυτοματισμός», καθώς «είναι καλύτερο να αφήσουμε αρκετό χώρο για κοινή λογική και σκέψη».
«Υπό αυτήν την έννοια, η νομισματική πολιτική είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη», τόνισε ο Οlli Rehn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης