Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν πορεία οι ΗΠΑ - Οι πρώτες κινήσεις Biden στον Λευκό Οίκο

Αλλάζουν πορεία οι ΗΠΑ - Οι πρώτες κινήσεις Biden στον Λευκό Οίκο
Από την οικονομική πολιτική έως τις διεθνείς σχέσεις, τη μετανάστευση και τη διαχείριση της πανδημίας, ο Biden θα επιχειρήσει να αφήσει άμεσα το δικό του αποτύπωμα
Σχετικά Άρθρα

Η αλλαγή πορείας των ΗΠΑ ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας ημέρα της διακυβέρνησης του 46ου προέδρου Joe Biden, ο οποίος έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για να ακυρώσει την πολιτική του απερχόμενου προέδρου Donald Trump.
Από την οικονομικό πολιτική έως τις διεθνείς σχέσεις, τη μετανάστευση και τη διαχείριση της πανδημίας, ο Biden θα επιχειρήσει να αφήσει άμεσα το δικό του αποτύπωμα.

Επιστροφή στον ΠΟΥ με Fauci

Ερχόμενος σε ρήξη με τις πολιτικές του προκατόχου του, ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος αντέστρεψε χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα της θητείας του, τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Biden υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε κινήσει ο Donald Trump το 2020.
Είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή. Αποφάσισε μάλιστα ότι από σήμερα, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Dr. Anthony Fauci, κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος.
Ο Trump και η κυβέρνησή του είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres εξήρε την απόφαση του Biden να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Επί τάπητος οι σχέσεις με το Ιράν

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, το Ιράν αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να παρατείνουν και να ενισχύσουν τους πυρηνικούς περιορισμούς, ενώ το ζήτημα αυτό θα τεθεί στις πρώτες διαβουλεύσεις του Joe Biden με τους ξένους ηγέτες και συμμάχους των ΗΠΑ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
Ο Biden τόνισε πως, αν η Τεχεράνη ξαναρχίσει να τηρεί πιστά τη συμφωνία του 2015, στο πλαίσιο της οποίας το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων, η Ουάσινγκτον θα πράξει το ίδιο.

ΕΕ και ΟΗΕ χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου ήταν η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής την οποία χαιρέτισαν ΕΕ και ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωση της η ΕΕ καλωσορίζει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Υπενθυμίζεται πως ο Donald Trump είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Χαιρετίζει και ο ΟΗΕ

Την απόφαση αυτή του Biden χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.
«Μετά την περυσινή Σύνοδο για τη Φιλοδοξία για το Κλίμα, οι χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικώς ουδέτερες.
H σημερινή δέσμευση από πλευράς του προέδρου Biden αυξάνει το ποσοστό αυτό στα δύο τρίτα.
Όμως εξαντλείται ο χρόνος για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, να μην αυξηθεί πάνω από 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπει η συμφωνία.
Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών προς την κλιματική ουδετερότητα» υποστήριξε ο Guterres, ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, η οποία όπως είπε, «χειροτερεύει».

Η απόφαση του Biden

Ο Joe Biden υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Trump.
Ο Trump όχι μόνο είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία αλλά η απόφαση του είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η συμβολή των ΗΠΑ στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Biden.

Μορατόριο στις απελάσεις μεταναστών για 100 ημέρες

Όσον αφορά το μείζον θέμα της μετανάστευσης, η νέα κυβέρνηση του Biden θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που συντάχθηκε χθες βράδυ.O Joe Biden είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριο των απελάσεων.
Ωστόσο ο νέος πρόεδρος δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα.
Αφότου εκδόθηκε η διαταγή αυτή περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους ή στο Μεξικό, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν «ασύνετο» οι μετανάστες να προσπαθήσουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ επί του παρόντος, διότι οι δυνατότητες επεξεργασίας αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι περιορισμένες.
«Σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο», εξήγησε.

Με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau η πρώτη επικοινωνία Biden

Ο νέος πρόεδρος ξεκινά άμεσα και τις επαφές του με ξένους ηγέτες.
Ο Joe Biden θα έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau αύριο Παρασκευή 22/1.
Αυτή θα είναι η πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του.
Όπως ανακοίνωσε η Jen Psaki, εκπρόσωπος του Biden, «οι δύο ηγέτες ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL».

Το έργο Keystone XL

Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018.
Ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Barack Obama για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, προτού το επαναφέρει ο Donald Trump.
Η ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού έγινε χθες Τετάρτη 20/1 με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Biden, μια και ήταν προεκλογική δέσμευση του για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την απογοήτευση του Trudeau.
«O Joe Biden παραμένει δεσμευμένος να μην παραχωρήσει νέες άδειες για την εκμίσθωση ομοσπονδιακών εδαφικών εκτάσεων προκειμένου να γίνουν έρευνες και να προχωρήσουν εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες επαφές του Biden θα είναι με «τους εταίρους και τους συμμάχους» των ΗΠΑ.

Καμία επαφή ακόμα με Putin

«Θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ανοικοδομηθούν οι σχέσεις αυτές και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο», όπως «η SolarWinds», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, αναφερόμενη σε μια κυβερνοεπίθεση γιγαντιαίας κλίμακας που έπληξε τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεώρησαν υπεύθυνη τη Ρωσία.
Ο πρώην πρόεδρος Trumpκατηγόρησε την Κίνα για την επίθεση σε υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών.
«Δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία επαφή με τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin» ανέφερε η Psaki.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης