Τελευταία Νέα
Διεθνή

Amazon: Ρελάνς με μήνυση κατά της Κομισιόν σε υπόθεση για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Amazon: Ρελάνς με μήνυση κατά της Κομισιόν σε υπόθεση για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Η Amazon κατηγορείται από τις αρχές της ΕΕ ότι προωθεί τις δικές τις προσφορές και τους συνεργαζόμενους με αυτήν λιανεμπόρους

Σχετικά Άρθρα

Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε η Amazon εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., εξαιτίας της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης να πραγματοποιήσει ξεχωριστή έρευνα εις βάρος του αμερικανικού εμπορικού κολοσσού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Amazon ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας των Βρυξελλών, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και αφορά τα κριτήρια επιλογής όσων μπορούν να κάνουν χρήση των λεγόμενων «buy box».

Επιλογές

Πρόκειται για τη δυνατότητα των πελατών να προσθέτουν στο «καλάθι αγορών» προϊόντα μόνο από συγκεκριμένους -και όχι απ’ όλους- τους λιανεμπόρους.
Σύμφωνα με την Amazon, στο «buy box» μπορούν να ενταχθούν μόνο όσες εταιρείες έχουν υψηλές αξιολογήσεις.
Επίσης εξετάζεται εάν η εταιρεία παρέχει προνομιακή μεταχείριση στις δικές της προσφορές λιανικής και στους λιανεμπόρους οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics και παράδοσης. Η ιταλική υπόθεση ξεκίνησε το 2019 για το ίδιο θέμα, αλλά επικεντρώνεται στις ιταλικές αγορές εφοδιαστικής.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Η ιταλική υπόθεση ξεκίνησε το 2019 για το ίδιο θέμα, αλλά επικεντρώνεται στην ιταλική εφοδιαστική αλυσίδα.
Όμως, η απόφαση της Ρώμης να ξεκινήσει παράλληλη έρευνα εξόργισε τον αμερικανικό κολοσσό, ο οποίος κατηγορεί τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ξεχωριστή έρευνα

Η προσφυγή έγινε στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο και είναι το δεύτερο τη τάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας από την Κομισιόν να μην επιτρέψει τη διεξαγωγής ξεχωριστής έρευνας από τις ιταλικές αρχές.
Αξιώνει δε, η ιταλική έρευνα να σταματήσει και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της, να αξιοποιηθούν από την αντίστοιχη έρευνα της Κομισιόν.
Απώτερος στόχος της Amazon είναι η αποτροπή του κινδύνου επιβολής ενός διπλού προστίμου, δηλαδή τόσο από τις Βρυξέλες όσο κι από τη Ρώμη.

Δικαστική διαδικασία

Η Amazon είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ενσωματώσει την ιταλική υπόθεση στην κύρια δίκη για λόγους συνοχής και αποτελεσματικότητας.
«Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να διερευνήσει ένα ζήτημα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει ότι οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού δεν μπορούν να ερευνήσουν το ίδιο θέμα.
Αυτό δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση, καθώς η απόφαση της Επιτροπής προσπαθεί να αποκλείσει την Ιταλία », δήλωσε ο Amazon.
Η Επιτροπή είπε ότι θα υπερασπιστεί την υπόθεσή της στο δικαστήριο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν κατηγόρησε την Amazon για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στη λιανική, όπου καταχρώμενη το μέγεθος, την ισχύ και τα δεδομένα της αποκτά δεσπόζουσα θέση έναντι των υπολοίπων λιανεμπόρων που πωλούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης