Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ορκωμοσία Biden: Πόλωση, τοξικότητα και ακραία πολιτική ένταση - Ξηλώνεται η κληρονομιά Trump

Ορκωμοσία Biden: Πόλωση, τοξικότητα και ακραία πολιτική ένταση - Ξηλώνεται η κληρονομιά Trump
Σε ηλικία 78 ετών, ο κ. Biden θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Το σοκ που υπέστη η υφήλιος από την είσοδο οργισμένων διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Αμερικανών πολιτών, θα παραμείνει ως στίγμα ες αεί για τη νέα κυβέρνηση Biden, που ετοιμάζεται να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα και να αποστείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες της, με στόχο να αντιστρέψει κάποιες από τις πολιτικές του D. Trump, οι οποίες αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν του απερχόμενου προέδρου.
Ο  Joe Biden, λοιπόν, καλείται να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του μέσα σε ένα περιβάλλον πόλωσης, τοξικότητας και ακραίας πολιτικής έντασης, με την παράταξή του, τους Δημοκρατικούς να σπέρνουν τον διχασμό, ζητώντας το κεφάλι του Donald Trump επί πίνακι.
«Σας το υπόσχομαι, δεν θα σας ξεχάσω.
Ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο» ανέφερε ο νέος πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους του μετά τα θλιβερά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Ο 46ος πρόεδρος

Σε ηλικία 78 ετών, ο κ. Biden θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας από την τηλεόρασή τους, ώστε να μη διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο με την επιδημία COVID-19.
Εκτός όμως από τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, την ορκωμοσία θα επιτηρούν 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, ώστε να αποφευχθούν νέα έκτροπα.
1697035_ethnofroura-apomakrynsh.jpg
Έχοντας κερδίσει τον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερα χρόνια τραμπισμού, o Biden θα πρέπει να δείξει ευελιξία, ικανότητα και πολιτική οξυδέρκεια...
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει από δυσκολίες ως εξέχον μέλος της κυβέρνησης Obama, ωστόσο τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει τώρα είναι πιο πολύπλευρα και δύσκολα.
Πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο κ. Obama πέρασε πάρα πολλά από το πρώτο έτος διακυβέρνησής του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει διακομματικές συναινέσεις για τα σχέδιά του.
Ο Biden, όμως, έχει πλέον και τη Γερουσία, οπότε οφείλει να δείξει θετικό δείγμα γραφής πολύ σύντομα.
«Το να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον με τρόπους που όλοι οι άνθρωποι στη χώρα μπορούν να δουν και να αισθανθούν και να γνωρίζουν είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα», λέει η Mara Rudman, αντιπρόεδρος στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, μια αριστερή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Clinton και Obama.
«Αυτό που είναι μοναδικό με τον Biden, δεν είναι τόσο το ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, αλλά ο αριθμός των ταυτόχρονων κρίσεων» που θα έχει να αντιμετωπίσει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, αναφέρει η πολιτειολόγος M. Stacey του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Ορισμένες από τις κρίσεις αυτές, όπως η πανδημία και η ύφεση, είναι συγκυριακές και συνδέονται.
Άλλες, οι πολιτικές και οι φυλετικές διαιρέσεις, έχουν τη δική τους λογική, που είναι παλιά.
Όμως θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει όλες αμέσως, ενώ η Γερουσία θα είναι εν μέρει απασχολημένη με τη δίκη του Trump για «υποκίνηση στάσης».
δ.png
Η ατζέντα

Οι ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες διακυβεύεται η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας, θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Οι Δημοκρατικοί προκάτοχοι του κ. Biden, ο Obama και ο Bill Clinton, είδαν την ατζέντα τους να καταρρέει όταν το κόμμα τους έχασε τον έλεγχο της Βουλής το 2010 και το 1994, αντίστοιχα.
«Έτσι, μόλις αρχίσει η διαδικασία αποδόμησης της κληρονομιάς Τrump, πώς θα αντιμετωπίσετε τα διάφορα ζητήματα;
Σε τι επιλέγετε να εστιάσετε, κ. Biden;» αναρωτιέται ο ο Glenn Hutchins, ιδρυτής του ιδιωτικού ομίλου Silver Lake Partners και πρώην αξιωματούχος της διοίκησης της Clinton.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_b3447130-5a51-11eb-a55b-c7ee8a91527e-standard.png
Πώς και πότε θα ξηλώσει τις πολιτικές του D. Trump ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος J. Biden σχεδιάζει να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα και να αποστείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, με στόχο να αντιστρέψει κάποιες από τις πολιτικές του D. Trump, που αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν του απερχόμενου προέδρου, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για να ενισχύσει την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού.
Ακολουθεί μια λίστα του τι μπορεί να αναμένει κανείς, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις αρκετών συμβούλων του Biden, την ανάλυση των προεκλογικών του δεσμεύσεων καθώς και ένα πρόσφατο σημείωμα από τον νεοεισερχόμενο προσωπάρχη του Biden, τον R. Klain.

Κρίση Covid-19

• Θα προωθήσει μια πρόταση για δαπάνες ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, με στόχο να επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία.
• Θα επιβάλει τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ομοσπονδιακών αρχών, σε αεροσκάφη και λεωφορεία.
• Θα προσφέρει ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και θα παρατείνει το μορατόριουμ στις εξώσεις.
• Θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα βοηθά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια, θα επεκτείνει τα τεστ για τον κορωνοϊό και θα θεσπίσει πιο σαφή πρότυπα δημόσιας υγείας.
• Θα δώσει οδηγίες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα δράση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις εργαζόμενες οικογένειες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος από τις συνέπειες της κρίσης.
• Θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και πάλι πίσω στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Trump απέσυρε τη χώρα από τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι απέτυχε να επιβλέψει σωστά την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19.
Κλίμα
• Θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, το παγκόσμιο σύμφωνο που συνήφθη πριν από πέντε χρόνια μεταξύ σχεδόν 200 χωρών, με στόχο να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο Trump δεσμεύθηκε το 2016 να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, υλοποιώντας τελικά αυτή την υπόσχεση τον Νοέμβριο του 2020.
• Θα επιβάλει εκ νέου όρια στη μόλυνση με μεθάνιο για νέες και υφιστάμενες δραστηριότητες που είχε καταργήσει ο Trump.
• Θα χρησιμοποιήσει το σύστημα προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης -που κάθε χρόνο δαπανά 500 δισ. δολάρια-, προκειμένου να υπάρξουν εγκαταστάσεις που εξαρτώνται περισσότερο από την καθαρή ενέργεια και να αγοραστούν οχήματα μηδενικών ρύπων.
• Θα απαγορεύσει τις νέες άδειες για πετρέλαιο και αέριο σε κρατικές εκτάσεις και ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής.
• Θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL, που θα μετέφερε πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Μετανάστευση

• Θα ανακαλέσει την απαγόρευση για σχεδόν όλα τα ταξίδια από ορισμένες, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές, χώρες.
• Θα αποστείλει στο Κογκρέσο ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, που θα μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ.
• Θα επαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα που επιτρέπει στους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.
• Θα αντιστρέψει την πολιτική του Trump που διαχώριζε γονείς από τα παιδιά τους στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού διώξεων γονέων για μικρές παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και θα θέσει ως προτεραιότητα την επανένωση όποιων παιδιών παραμένουν χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
• Θα αντιστρέψει τις περισσότερες περιοριστικές πολιτικές ασύλου του Trump, όπως την επιβολή πρόσθετων περιορισμών για όποιον ταξιδεύει διαμέσου Μεξικού ή Γουατεμάλας και την απόπειρα να παρεμποδιστούν θύματα συμμοριών ή ενδοοικογενειακής βίας από το να λάβουν άσυλο.
• Θα τερματίσει την κήρυξη Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης του Trump, που του επέτρεψε να μεταβιβάσει ομοσπονδιακά κεφάλαια από το υπουργείο Άμυνας για την οικοδόμηση τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό.
• Θα δώσει εντολή για την άμεση αναθεώρηση του Καθεστώτος Προσωρινής Προστασίας (TPS) για ευπαθείς πληθυσμούς που δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στις χώρες τους, οι οποίες έχουν πληγεί από βίαιες συγκρούσεις ή καταστροφές.

Biden: Ζούμε σκοτεινές στιγμές αλλά υπάρχει φως

H συναισθηματική φόρτιση και η συγκίνηση σημάδεψαν την τελευταία ομιλία του Joe Biden, πριν από την ορκωμοσία.
Ο εκλεγμένος 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να μιλήσει από τη γενέτειρά του, το Ντέλαγουερ, της Πενσυλβάνια.
Προτού αλλάξει η πολιτική ηγεσία και εκπνεύσει η ταραχώδης περίοδος της θητείας του Donald Trump, που σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρες σκηνές, ο Biden τόνισε:
«Ξέρω ότι ζούμε σε σκοτεινές στιγμές, όμως υπάρχει φως».
«Όταν πεθάνω, το Ντέλαγουερ θα γραφτεί στην καρδιά μου», είπε στην αρχή της ομιλίας του, ενώ ευχαρίστησε τον λαό του Ντελαγουέρ και το έθνος για την υποστήριξή τους.
«Είναι βαθύτατα προσωπικός ο λόγος που ξεκινώ από εδώ.
Είναι πραγματικά τιμή να είμαι ο επόμενος πρόεδρος σας.
Όταν πεθάνω, ο Ντέλαγουερ θα γραφτεί στην καρδιά μου», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης