Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έρχεται νέα πρόταση Biden 1,1 τρισ. δολ., αντί των ουτοπικών 1,9 τρισ. δολ.

Goldman Sachs: Έρχεται νέα πρόταση Biden 1,1 τρισ. δολ., αντί των ουτοπικών 1,9 τρισ. δολ.
Ναυαγεί η πρόταση Βiden για μέτρα ύψους 1,9 τρισ. δολ. – Στα σκαριά νέα μέτρα…
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ δεν θα ξεπεράσει εντέλει το 1,1 τρισεκ. δολ., αντί 1,9 τρισεκ. δολ. που προτάθηκε, εκφράζει με ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Στις 14 Ιανουαρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος, Joe Biden, προανήγγειλε ένα υπερφιλόδοξο πακέτο δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η δομή του οποίου, όπως φαίνεται, απογοήτευσε την εταιρική Αμερική, καθώς προβλέπει πολλές μεταβιβαστικές πληρωμές και επιδόματα και περισσότερες φοροεπιβαρύνσεις.
Σημειώνεται πως, αμέσως μετά τις εξαγγελίες Biden, πάρα πολλοί γερουσιαστές ακόμα και της δημοκρατικής παράταξης αντέδρασαν.
Στον απόηχο αυτής της κατάστασης, οι αγορές σημειώνουν πτώση, με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στις ισορροπίες που διαμορφώνονται.

Τι είχε αναφέρει η Goldman Sachs

Σε προηγούμενη έκθεσή της, μετά τη «σκούπα» των Δημοκρατικών, η Goldman Sachs είχε κάνει αναφορά για πακέτο στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων.
Ωστόσο, σε νεότερη έκθεσή της, και αφού αποδομεί τις προτάσεις Biden, κάνει λόγο για μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι προτάσεις Biden

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, πρότεινε ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (8,6% επί του ΑΕΠ).
Ωστόσο, «εκτιμάμε πως δεν θα περάσουν όλα τα επιμέρους στοιχεία της πρότασης.
Από την άλλη, σε αυτό το πλαίσιο, αναθεωρούμε την εκτίμησή μας για νέο πακέτο στήριξης στο ύψος του 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων (5,5%), υπό το φως νέων υποθέσεων και σεναρίων».

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό της αμερικανικής τράπεζας έχει ως εξής:
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Biden προτείνει μέτρα 1,9 τρισεκατ. δολ., πέρα από τα 950 δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβαν το πράσινο φως τον Δεκέμβριο του 2020.
Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται επιδόματα 1.400 δολάρια σε εβδομαδιαία βάση και διευρυμένες κοινωνικές παροχές, π.χ. 170 δισεκατομμύρια δολάρια προς σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Για να περάσει το πακέτο δεν θα επιλεγεί η «διαδικασία συμφιλίωσης», αλλά η κανονική διαδικασία που αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα.
Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται διακομματική συναίνεση, διότι οι Δημοκρατικοί διαθέτουν μόλις 50 γερουσιαστές αντί του αριθμού 60 που απαιτείται.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει πως δεν θα βρεθούν 10 ρεπουμπλικανοί για να περάσει το πακέτο.
Σημειώνεται πως η διαδικασία συμφιλίωσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για δημοσιονομικές δαπάνες, καθώς εγείρονται ζητήματα συνταγματικότητας.
Από την άλλη, μπορεί να υπάρξει διακομματική συναίνεση αν το ποσό των μέτρων μειωθεί και αν αλλάξει η δομή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή της για μέτρα ύψους 1,1 τρισεκ. δολ., έναντι προηγούμενης εκτίμησης 750 δισεκ. δολ.
covid_relief_proposals.jpg
Τον Δεκέμβριο του 2020, το Κογκρέσο ενέκρινε 82 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για την εκπαίδευση και 69 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημόσια υγεία.
Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να δαπανηθούν προτού υπάρξουν νέα κεφάλαια προς διάθεση.
Επίσης, πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη ανάγκη.
Στο μεταξύ, η Goldman Sachs συνεχίζει να αναμένει μετάβαση από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.
Βέβαια, ο χρόνος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, π.χ. η δίκη Trump στη Γερουσία, από το αν Δημοκρατικοί επιλέξουν τελικά να καταφύγουν στη διαδικασία συμφιλίωσης κ.λπ.
Σημειώστε πως θα ακολουθήσουν και άλλα δημοσιονομικά πακέτα για τις υποδομές και για άλλα προγράμματα παροχών.
Με άλλα λόγια, έρχονται περισσότερα τρισεκατομμύρια.
Σε κάθε περίπτωση, ο Biden θα επανέλθει με δεύτερη πρόταση σε μερικές ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης