Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Αποκτά τη δυνατότητα επιβολής δασμών προς τρίτους και εκτός ΠΟΕ

ΕΕ: Αποκτά τη δυνατότητα επιβολής δασμών προς τρίτους και εκτός ΠΟΕ

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο για την προστασία των εμπορικών συμφερότων της ΕΕ σε περιπτώσεις που άπτονται της αρμοδιότητας του ΠΟΕ

Σχετικά Άρθρα

Με νέες δυνατότητες θωρακίζεται η Ε.Ε., οι οποίες θα της επιτρέπουν μελλοντικά να επιβάλλει δασμούς ως αντίποινα στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλους εμπορικούς της εταίρους οι οποίοι αρνούνται να επιλύσουν τις διαφορές τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά την παράλυση που έχει προκαλέσει η μέχρι τώρα πολιτική της Ουάσιγκτον στους κόλπους του οργανισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2021.

Αρχές Μαρτίου

Μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Joe Biden, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο με 653 ψήφους υπέρ και 10 κατά, με την προοπτική να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Μαρτίου.
Ο νόμος αυτός έχει ως στόχο να προστατεύσει τα εμπορικά συμφέροντα της Ε.Ε. σε περιπτώσεις τις οποίες διαχειρίζεται, υπό κανονικές συνθήκες, ο ΠΟΕ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Christophe Hansen από το Λουξεμβούργο, στόχος είναι να αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν τακτικές τύπου Trump.

Το μήνυμα

Με βάση το νέο νόμο, η Ε.Ε. δύναται να προβεί σε ανάλογους δασμούς ως αντίποινα στην περίπτωση που μία χώρα αρνηθεί τη διευθέτηση ενός ζητήματος μέσω του ΠΟΕ.
«Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους εμπορικούς μας εταίρους ότι υπάρχουν κανόνες και θα πρέπει να τηρούνται», ανέφερε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Marie-Pierre Vedrenne.
Σημειώνεται ότι το επταμελές αρμόδιο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, που λειτουργεί ως ανώτατο όργανο επίλυσης διαφορών για το διεθνές εμπόριο, χρειάζεται τρεις δικαστές για να λειτουργήσει.
Όμως, από το τέλος του 2019 διαθέτει μόλις έναν καθώς η θητεία των άλλων δύο έληξε και η κυβέρνηση του Donald Trump είχε ναρκοθετήσει τους νέους διορισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης