Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ προς Γερμανία: Μην φοβηθείτε περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση – Δώστε ρευστότητα στις επιχειρήσεις

ΔΝΤ προς Γερμανία: Μην φοβηθείτε περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση – Δώστε ρευστότητα στις επιχειρήσεις
Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ να μην μετατραπεί η κρίση ρευστότητας των επιχειρήσεων σε κρίση φερεγγυότητας - Στο 1 τρισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Η γερμανική κυβέρνηση μην φοβηθεί τη διεύρυνση των δημοσιονομικών μέτρων, σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας της πανδημίας, καλεί τη Γερμανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μεσούσης της παγκόσμιας προσπάθειας για τη υπέρβαση υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από το Βερολίνο να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας σ’ όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και επιβίωσης, αλλά και να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2021.

Σχέδιο διάσωσης

«Όταν αντιμετωπίζεις σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους και όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία και από την οικονομική ανάκαμψη, είναι πάντα καλύτερο να βρίσκεσαι στην πλευρά των επιφυλακτικών» δηλώνει, χαρακτηριστικά ο Shekhar Aiyar, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Γερμανία.
Εάν αυτό σημαίνει ότι εταιρείες που θα έπρεπε να έχουν χρεοκοπήσει, δεν θα χρεοκοπήσουν, πράγματι είναι καλύτερο από το να θέσουμε σε κίνδυνο βιώσιμες επιχειρήσεις, επειδή δεν διαθέτουν επαρκή υποστήριξη», δήλωσε.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειμμα ρευστότητας έως 600 δισ. ευρώ (καθώς τα υφιστάμενα κυβερνητικά προγράμματα και η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν θα επαρκούν για την πλήρη κάλυψη του περίπου 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για να υποκαταστήσουν τις απώλειες που υπέστησαν από τα lockdowns κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Ευρώπης,

Οικονομικά μεγέθη 

Κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2020, και παρά τα περιοριστικά μέτρα, η γερμανική οικονομία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, χάρη στην ισχυρή επίδοση της μεταποίησης. αποτέλεσμα ήταν το 2020 να κλείσει με συνολική συρρίκνωση της τάξης του 5%.
Ωστόσο, οι προοπτικές για το α’ τρίμηνο του 2021 δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα μείωση του γερμανικού ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ, ενδεικτικά, προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα μείνει στάσιμη το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σ
Συνολικά για το 2021 αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ_ΣΟΣΟ.PNG
Υπερχρέωση

Σύμφωνα με τον Marcel Fratzscher, πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας ή το DIW, κάθε αισιοδοξία είναι πρόωρη.
«Υποτιμούμε μαζικά τους οικονομικούς κινδύνους του δεύτερου κύματος της πανδημίας», είπε.
«Πολλές εταιρείες είναι υπερχρεωμένες και έχουν εξαντλήσει τα κεφαλαιακά αποθέματά τους», επισήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει επανειλημμένως ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις να μην κατεβάσουν ρυθμούς, όσον αφορά τη δημοσιονομική στήριξη, προκειμένου να μην απειληθεί η βιωσιμότητα της τρέχουσας ανάκαμψης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ_.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης